Else Liv Hagesæther, rengjøringsekspert.

Else Liv Hagesæther, rengjøringsekspert. © Foto: yrkeslitteratur.as

Rengjøring av kjøkkenvifte

Materiale

Glass, metall eller plast.

Tåler ikke

Grove skuremidler eller grov nylonklut (grønn pad).

Viktig

Deler du kan vaske for hånd vasker du med varmt vann, litt Zalo i tillegg til litt salmiakk.

Deler du kan ta i oppvaskmaskin bruker du maskinoppvaskmiddel.

Hvor ofte trenger man egentlig å vaske kjøkkenviften og hvordan rengjør man den ordentlig?

Det er en kjennsgjerning at de fleste av oss er flinkere til å sveipe over kjøkkenbenken enn selve viften over komfyren.

Rengjøringsekspert Else Liv Hagesæther har skrevet mye litteratur om temaet rengjøring.

I boka Rent: Enkelt og greit, tar hun blant annet opp temaet rengjøring av kjøkkenviften. Hennes metode er en anbefalt metode.

Dersom du har egne tips, del dem i kommentarfeltet nederst i artikkelen.

Regelmessig

I følge boka bør du tørke av eller våtrengjøre flekker og søl med en mikrofiberklut.

En kjøkkenvifte tåler ikke grove skuremidler eller grov nylonklut (grønn pad).

Etter behov

  • Man bør lese bruksansvisningen for kjøkkenviften og demontere den. Vask opp de delene som kan vaskes opp, enten for hånd eller i oppvaskmaksin.
  • Vasker du opp for hånd bruker du varmt vann tilsatt Zalo og litt salmiakk. Dersom du kan vaske delene i oppvaskmaskinen bruker du bare vanlig oppvaskmiddel.
  • Det er viktig å skylle i rent vann og tørke delene.
  • Våtrengjør viften utvendig med en mikrifiberklut fuktet med kaldt vann eller en filtklut fuktet med vann tilsatt Jif Oxy-Gel eller lignende.
  • Tørk den tørr og blank med tørkepapir eller en helt tørr klut og monter viften.

Les også:

Rent og ripefritt med mikrofiberklut

Avslør skader på kjøkkenet

Unngå merarbeid

Kjøkkenviften din trenger å vaskes oftere enn du tror. For det første slipper du at det danner seg for mye fett som setter seg fast og som blir vanskelig å få bort, og for det andre er det skikkelig udelikat med en kjøkkenvifte som er full av fett og støv.

Løft blikket og ta en sjekk om viften trenger litt rengjøring.

RESTAURANTKJØKKEN: Kokker som jobber på storkjøkken vet hvor viktig det er med rengjøring hver eneste dag etter endt skift. Selv om du ikke er kokk av yrke, bør du også sette av 1 minutt til å rengjøre kjøkkenviften din hjemme.

RESTAURANTKJØKKEN: Kokker som jobber på storkjøkken vet hvor viktig det er med rengjøring hver eneste dag etter endt skift. Selv om du ikke er kokk av yrke, bør du også sette av 1 minutt til å rengjøre kjøkkenviften din hjemme. © Foto: Colourbox

Å rengjøre kjøkkenviften tar deg nøyaktig 15 og et halvt sekund

Hva sier kjøkkeneksperten?

Matformilder og kokebokforfatter, Marit Røttingsnes Westli, sier at rengjøring av kjøkkenviften er lett som bare det og at det er enklere om det også gjøres ofte.

- Dersom man rengjør kjøkkenviften for sjelden så vil du kanskje måtte vaske den flere ganger når du først tar fra hverandre delene. Dette er fordi fettet setter seg ekstra godt fast, og jo oftere du rengjør viften jo lettere er det å få den ren.

Selv rengjør hun kjøkkenviften en god del ganger per år og mener man bør løfte blikket litt innimellom.

Da ser man fettet som danner seg i kjøkkenviften og behovet for rengjøring.

- Lager man mye mat, så danner det seg mye fett.

- Å rengjøre kjøkkenviften tar deg nøyaktig 15 og et halvt sekund, iallefall de mer moderne viftene som de fleste av oss har. Putt delene i oppvaskmaskinen så er det gjort, sier Røttingsnes Westli til klikk.no.

Les også:

Hysteri å legge papir på doen

Alt om oppussing av kjøkkenet

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!