bolig

Sorgen var stor da Hedda Skoug oppdaget hva som hadde skjedd før jul: – Ble utrolig lei meg

Julen handler om å ha tid til hverandre, mener Hedda Skoug. Selv om hun liker å pynte, er det mat, musikk og menneskene som er det viktigste.

Hedda Skoug er et selverklært julemenneske og elsker å pynte til jul.
Hedda Skoug er et selverklært julemenneske og elsker å pynte til jul. Foto: Filippa Tredal
Publisert

Selv liker hun ikke ordet, sier hun, men glamorøs er en nærliggende beskrivelse av den julepyntede leiligheten til stylist og influenser Hedda Skoug.

I den klassiske bygårdsleiligheten er en svart-hvit base kjærlig og stilsikkert julepyntet med glitrende detaljer og vintergrønt.

Utenfor kommer julestemningen gratis. Fasjonable Briskeby, med sine bygårder og murvillaer fra slutten av 1800-tallet, ligger sentrumsnært i hovedstaden og byr på julepyntede gallerier, restauranter og butikker. Et steinkast unna kan søndagsturen benyttes til julegaveshopping på Vestkanttorvet.

Strøket oppleves likevel rolig og tilbaketrukket. Hedda har drømt om å bo her så lenge hun kan huske. Da hun kunne flytte inn i den 175 kvadratmeter store leiligheten for ti år siden, følte hun seg så heldig.

– For meg er Briskeby det fineste stedet på Frogner. Det er grønt og rolig, og vi har alt vi trenger like i nærheten. Det er et veldig godt nærmiljø. Selv om vi bor i byen, møter vi alltid de samme menneskene i nærbutikken eller på stamkafeen. Barna har skolen rett ved siden av.

Hedda er en selverklært og vaskeekte juleelsker.

– Jeg er definitivt et julemenneske. Av typen som starter nedtellingen allerede før sommerferien, ler hun.

Julekos handler ikke primært om pynt og ting, mener Hedda. Men besøkende julegjester kan likevel glede seg over et vakkert dekket bord!
Julekos handler ikke primært om pynt og ting, mener Hedda. Men besøkende julegjester kan likevel glede seg over et vakkert dekket bord! Foto: Filippa Tredal

Barndommens jul

Alt er så koselig i desember, synes Hedda. Måneden må rett og slett makses ut.

– Da jeg var liten, kom juletreet på plass lille julaften. Men da synes jeg julen blir for kort. Vi bærer inn treet første desember, vi. Så får det stå her og glitre helt til julaften.

Julekanalene er også flittig i bruk hele julemåneden, for musikk er blant de viktigste stemningsskaperne for Hedda og barna. Litt amerikansk Disney, litt norsk tradisjonsjul. Det viktigste er at det får strømme julemusikk ut fra høyttalerne, synes Hedda.

– Jeg har feiret jul i USA noen ganger, og synes det også er veldig koselig – bare på en litt annen måte.

Barndommens juler var fulle av frydefull forventning, minnes Hedda, og følelsen gjenopplever hun gjennom barna.

Hvem?

Hedda Skoug, influenser og stylist, med barna Matheo, Mathilde og Filippa.

Hva?

Leilighet på 175 kvm i klassisk bygård fra 1896.

Hvor?

Briskeby/Frogner i Oslo.

På nett?

Instagram: @heddaskoug

– Bare julaften i seg selv er egentlig en god grunn til å få barn. Man kan ikke unngå å huske hvordan det føltes å glede seg så stort, smiler hun.

Mens Hedda som barn var mest opptatt av gavene under treet, er det nå maten, hyggen og menneskene som spiller hovedrollen.

– Alt er liksom litt ekstra i julen. Vi er litt ekstra «happy», litt ekstra snille. Vi legger godviljen til. Jul handler ikke om religion for meg, men om å pleie relasjoner, være sammen og ta vare på hverandre. I juleselskaper og på julebord treffer man kanskje folk man bare møter i desember. For meg handler det om samvær og fellesskap.

Les også: Hytta hadde stått ubrukt i flere år. Så flyttet stjernedesigneren inn

Stemning med enkle knep

Blant barndommens viktige ritualer var turen til den lokale gården på jakt etter årets juletre. Den tradisjonen har Hedda brutt.

– Juletreet vårt er falskt. Det er blant mine beste investeringer, forsikrer hun.

Min jul

Julekos for meg handler om mat, musikk og mennesker. Og vi elsker å stå opp og se på film sammen, noe som er ekstra hyggelig i julen.

Det blir ikke jul uten musikk – og masse levende lys!

Blant mine beste juleminner er da vi hvert år hentet årets juletre på den lokale gården. I voksen alder har jeg byttet til et kunstig tre, så tradisjonen er brutt sånn sett, men minnene lever.

Det viktigste jeg har lært om å innrede, er «less is more». Man må fjerne litt iblant for at det ikke skal bli for rotete. Ellers følger jeg ingen regler – jeg lager mine egne!

Vel elsker hun lukten av granbar, men det er mer enn hun kan si om dryssende barnåler, særlig i kombinasjon med småbarn.

– Jeg synes det er fantastisk å bare hente opp treet, sette det sammen og pynte det.

Gjennom jobben er Hedda godt vant med å sette sammen detaljer til en vellykket helhet.

– Men jeg er ikke typen som legger nitide planer for innredningen her. Jeg er veldig intuitiv, jeg ser ting som tiltaler meg og vet med en gang både at jeg vil ha det, og hvor det skal plasseres. Men jeg øver meg på å begrense meg. Jeg vil gjerne bli flinkere til heller å gjemme ting vekk en stund, om jeg blir lei av dem, og kunne ta dem frem igjen senere. Det er jo hverken særlig økonomisk eller bærekraftig å kjøpe dyre ting hver gang man får et innfall.

Det er jo tross alt ikke nødvendigvis så veldig mye som skal til. Det blir julestemning med ganske små grep, mener Hedda:

– Jeg er ikke så glad i nisser og røde ting, men jeg er avhengig av masse levende lys og julekuler i fat. Og så må jeg ha reinsdyrene og rådyrene mine!

Les også: Besøkende hos Ann Kristin og Alexander kan ikke unngå å legge merke til det spesielle ved huset

Det kunstige juletreet er en av Heddas beste investeringer. Vel lukter ekte juletrær nydelig, men i avveiningen godlukt versus irritasjonsmomentet granbar overalt taper duften med glans, mener Hedda, som synes det er fantastisk å kunne hente frem det samme treet hvert år og pynte det etter innfallsmetoden.
Det kunstige juletreet er en av Heddas beste investeringer. Vel lukter ekte juletrær nydelig, men i avveiningen godlukt versus irritasjonsmomentet granbar overalt taper duften med glans, mener Hedda, som synes det er fantastisk å kunne hente frem det samme treet hvert år og pynte det etter innfallsmetoden. Foto: Filippa Tredal

Julepynten ble stjålet

Sorgen var stor da Hedda i fjor fant kjellerboden ranet, og all julepynt oppspart gjennom årene var borte.

– Jeg ble så utrolig lei meg. Selv om jeg fikk ny, superfin pynt i en interiørbutikk samme dag, ble det ikke det samme. Det viste meg i hvor stor grad jeg er opptatt av affeksjonsverdi, kanskje særlig nettopp i julen.

Ingenting varer evig. Like viktig som å julepynte leiligheten første desember, er det å rydde alt vekk igjen kort tid etter jul.

– Jeg nifeirer hele romjulen og helt til julaften – men nyttårsaften er jeg hundre prosent ferdig!

Les også: Slik pynter Halvor Bakke huset til jul

Se bildene av Hedda Skougs julepyntede leilighet:

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Bonytt nr 13 2021

Denne saken ble første gang publisert 17/12 2021.

Les også