BOLIG

Slik pynter Halvor Bakke huset til jul

For Halvor Bakke starter julen når han setter på julemusikken i oktober.
Her åpner han dørene til sitt lune, julepyntede hjem i Stavern.

<b>VELKOMMEN:</b> Julestemningen startet allerede på trappen med vakker krans laget av stylistvenninnen Berit Vildalen.
VELKOMMEN: Julestemningen startet allerede på trappen med vakker krans laget av stylistvenninnen Berit Vildalen.
Sist oppdatert

– Jeg har flere spillelister med julemusikk enn uten, og disse hører jeg på fra oktober og til nyttår, forteller Halvor Bakke der han sitter på kjøkkenet sitt hjemme på småbruket Trae, noen kilometer utenfor Stavern sentrum. Juletreet – alltid fjelledelgran fra en nabogård – er på plass i stuen, og alle rom er smakfullt julepyntet i naturfarger og gull.

Gjorde endringer

Designeren og programlederen er oppvokst på en gård i nærheten, og han kjøpte småbruket sammen med sin daværende ektemann i 2010. Huset har en hoveddel fra 1840 og et påbygg fra 1920 og trengte full renovering. Noen måneders knallhard innsats resulterte i et hjem der husets sjel ble hentet frem.

– Romløsningen er nokså lik det den var før, men vi endret inngangspartiet og satte inn doble dører. Nå synes jeg gangen er mye hyggeligere; man ser rett inn mot en grue når man kommer inn i huset.

På baksiden av huset bygget de en glassveranda som er blitt som en ekstra stue i det 165 kvadratmeter store huset.

Også i den hyggelige glassverandaen er det pyntet til jul med et lerketre i en kurv med mose. På veggen henger en samling stråhatter som minner om at sommeren en gang kommer tilbake. Møblene har Halvor designet.
Også i den hyggelige glassverandaen er det pyntet til jul med et lerketre i en kurv med mose. På veggen henger en samling stråhatter som minner om at sommeren en gang kommer tilbake. Møblene har Halvor designet. Foto: Jeanette Bækkevold

Slik ble Halvor Bakke TV-kjendis

Hadde noen sagt til Halvor for 10 år siden at han skulle bli en av de fremste profilene innen interiør og møbeldesign i Norge, hadde han himlet med øynene og ledd godt. Han har nemlig ingen utdanning på dette feltet, og det var tilfeldigheter som gjorde at det ble slik.

Her bor:

Halvor Bakke har bodd i det koselige småbruket på Trae utenfor Stavern siden 2010. Han er mye på reise, både i jobben som designer og som programleder i «Eventyrlig oppussing», og småbruket er hans private fristed.

Instagram: @halvor.bakke

– Jeg var flyvert i SAS etter å ha vært reiseleder i Ving noen år. Men da det ble nedskjæringer etter 11. september i 2001, måtte jeg finne på noe annet. Jeg begynte å jobbe i interiørbutikken Bolina på Stabekk, lærte masse, og siden har alt dreid seg om interiør.

Les også: Hytta hadde stått ubrukt i flere år. Så flyttet stjernedesigneren inn

Halvor ble «oppdaget» av en kunde som visste at TV3 lette etter kandidater til programmet Homsepatruljen, og dermed begynte snøballen å rulle. Etter hvert ble han spurt om han ville lage en egen kolleksjon med lykter, puter og pynteting for Lama, og deretter fulgte Bohus og Magnor med tilsvarende forespørsler. Nå har han også tegnet hytter for BoligPartner. I dag er Halvor Bakke i det hele tatt en stor merkevare.

– Jeg hadde aldri sett for meg at det var sånn det skulle gå, men det er jo veldig gøy.

Maleriet over sofaen er laget av Monica Helgesen. Skatollet bak til venstre har Halvor fått av en kamerat, og bordet bak til høyre er på evig utlån fra søsteren. Resten av møblementet er fra Halvors egne kolleksjoner.
Maleriet over sofaen er laget av Monica Helgesen. Skatollet bak til venstre har Halvor fått av en kamerat, og bordet bak til høyre er på evig utlån fra søsteren. Resten av møblementet er fra Halvors egne kolleksjoner.

Designer ting selv

Hjemme på småbruket er det innredet med litt arv og litt loppis, men mest Halvor Bakke-design. Kanskje ikke så rart, siden han kun designer ting han selv kunne tenkt seg å ha i hjemmet sitt.

– Jeg legger ut bilder fra hjemmet mitt på sosiale medier, og da bør det være ting det går an å få tak i, så det tar jeg hensyn til når jeg innreder, sier Halvor. Han ser ikke på seg selv som noen stor trendsetter.

– Jo da, jeg skjønner at jeg også er med på å skape trender, men jeg har aldri vært med på trendseminarer og sånt. Vi blir alle påvirket av trender på en eller annen måte. Selv påvirkes jeg for eksempel av det jeg opplever på reiser. Jeg er mye i Sør-Afrika, og der ligger de langt foran på det meste, både interiør, mat og vin, og sånt påvirker meg jo, sier Halvor.

Les også: Ekteparet Kjos viser frem hytta

Hyasinter og levende lys hører julen til, også hjemme hos Halvor. Vaser og lykter er hans eget design, og mer har kommet til siden vi var på besøk ved juletider i fjor.
Hyasinter og levende lys hører julen til, også hjemme hos Halvor. Vaser og lykter er hans eget design, og mer har kommet til siden vi var på besøk ved juletider i fjor. Foto: Jeanette Bækkevold
Presskannen «Cape» er også Halvors design. Det vakre mønsteret på metallkolben er inspirert av en port Halvor oppdaget på en av sine reiser til Cape Town i Sør-Afrika.
Presskannen «Cape» er også Halvors design. Det vakre mønsteret på metallkolben er inspirert av en port Halvor oppdaget på en av sine reiser til Cape Town i Sør-Afrika. Foto: Jeanette Bækkevold

Lytte til magefølelsen

Han oppfordrer folk til å følge magefølelsen heller enn motebildet.

– Folk bør heller kjenne på om de synes det er godt å komme hjem. Mange er misfornøyde fordi basen ikke er riktig for dem. Hvis du liker det koselig og gammeldags, blir det feil med stram funkis. Og så er det mange som liker mye forskjellig, men som ikke alltid har evnen til å sette det sammen. I slike tilfeller anbefaler jeg en prat med en interiørdesigner som kan løse floken. Hvis de får hjelp til å virkelig finne sin stil, vil de trives enda bedre hjemme.

Selv trives han i alle fall hjemme, noe som er særlig viktig for en som er så mye på reisefot. Det hender han tilbringer julehøytiden i utlandet, men de årene han er hjemme på Trae, blir det norsk jul.

– Da er det «Tre nøtter til Askepott» og stor familiemiddag med ribbe og full pakke.

Men når julemusikken har blitt spilt siden oktober, er det kanskje ikke så rart at han har fått dosen sin når det nærmer seg nyttårsaften. Da er han klar for vår og et nytt år!

Les også: Besøkende hos Ann Kristin og Alexander kan ikke unngå å legge merke til det spesielle ved huset

Se bildene:

Denne saken ble første gang publisert 01/12 2021, og sist oppdatert 02/12 2021.

Les også