bolig

Stille jul på Haver gård

Heidi og Morten har fylt et hundre år gammelt hus med nye tradisjoner – og det står dermed rustet for hundre nye år på gården.

På Haver gård utenfor Drøbak er det dekket til julelunsj med duk, pynt og servise fra gårdsbutikken Haver Interiør.
På Haver gård utenfor Drøbak er det dekket til julelunsj med duk, pynt og servise fra gårdsbutikken Haver Interiør. Foto: Annette Nordstrøm
Sist oppdatert

Like utenfor kystperlen og julebyen Drøbak ligger en håndfull gårdsbruk drysset utover de bølgende jordene, omgitt av små skogholt. Mange av gårdene her har røtter tilbake til vikingtiden, som Nordre Haver.

Her er Morten Haver tredje generasjons bonde, mens Heidi Haver driver mer moderne gårdsbusiness: Interiørbutikk og designstudio på låven.

For ham er vinteren lavsesong, en tid for planlegging og administrasjon, for henne er det høysesong. Men det blir også tid for feiringer, og på porten henger to grankranser med røde sløyfer som sladrer om den forestående høytiden.

Inne i det velholdte sveitserhuset, med aner tilbake til 1700-tallet, har Heidi dekket til advents-lunsj. Med en enkel linduk, pent servise og akkurat nok dekorasjoner til at stemningen og freden kommer sigende.

– Jeg gleder meg over å pynte til jul, men det må være rolig. Jeg mister kursen om det blir for mye pynt, sier hun.

Portsteinene har årstallet 1894 risset inn, men gården har trolig vært her siden vikingtiden. Mortens farfar kjøpte den i 1939 og har drevet her siden. Huset fikk sin nåværende form i 1916, men er omfattende renovert fra 2013, både ute og inne. Det er malt i 0731 Demihvit fra Jotun, en nyanse som ligner den originale.
Portsteinene har årstallet 1894 risset inn, men gården har trolig vært her siden vikingtiden. Mortens farfar kjøpte den i 1939 og har drevet her siden. Huset fikk sin nåværende form i 1916, men er omfattende renovert fra 2013, både ute og inne. Det er malt i 0731 Demihvit fra Jotun, en nyanse som ligner den originale. Foto: Annette Nordstrøm

Spor etter fortiden

Et og annet hjemmelaget ornament finner veien inn blant grenene på juletreet, men det er stor grad av fargekoordinert idyll på Haver.

Det gamle huset har sett julefeiringer i flere århundrer, men ikke alle har vært like stilfulle som dagens. Sporene etter fortiden har vært viktig for Heidi og Morten å bevare i vedlikeholdet, oppgraderingen og moderniseringen, både på huset og gården, for å tilpasse det dagens standarder.

Les også: Slik pynter Halvor Bakke huset til jul

– Vi fant mye historie i veggene da vi renoverte huset. Det meste av det gamle panelet måtte rives, både på vegger, gulv og i taket, fordi det var i så dårlig stand. Da det gamle huset ble utvidet til dagens form i 1916, ble det lagt en del i det ytre, mens inne har det vært sparsommelig. Her var det ingen dyre tapeter eller eksotiske treverk, men vi fant malte border og «tepper» på gulvene, samt bladgull på listverket. Standarden har vært enkel og praktisk, og fokuset har nok vært på gårdsdrift og hardt arbeid, sier Heidi.

Nora på 13 er eneste barnet som bor hjemme på Haver, og håpet er at hun en dag vil ta over. Både hun og hunden Luna er iført strikk av Mortens mamma. Heidis votter er strikket av en svært fornøyd kunde, som hun stadig besøker og tar en kaffe med.
Nora på 13 er eneste barnet som bor hjemme på Haver, og håpet er at hun en dag vil ta over. Både hun og hunden Luna er iført strikk av Mortens mamma. Heidis votter er strikket av en svært fornøyd kunde, som hun stadig besøker og tar en kaffe med. Foto: Annette Nordstrøm

Moderne gårdsdrift

Gårdsdrift og hardt arbeid er fortsatt sentrale verdier på Haver, og alle hender bidrar der de kan. Morten driver både kornproduksjon og anleggsgartnerfirma, mens Heidi har tatt i bruk låvens gamle verksted og fylt det med klassisk design.

– Etter noen år på Haver, da odelsjenta Nora ble født, meldte behovet seg for mindre pendling og færre reisedøgn. Morten og jeg vurderte flere måter å bruke gården på, så selv om jeg hadde jobbet meg opp innen salg og hotell, øynet jeg en mulighet til å jobbe med interiør. Begge mine foreldre er tømrere, og mamma har fortalt at jeg tegnet og innredet hus og hytter som de bygde fra jeg var veldig liten. Så jeg satset. Først med interiørdesign, som snart vokste til en liten butikk. I dag er vi et team på 3–4 stykker.

Les også: Besøkende hos Ann Kristin og Alexander kan ikke unngå å legge merke til det spesielle ved huset

Hvem?

Heidi Haver (46), Morten Haver (47) og Nora Theoline Haver (13). Luna (5), en Staffordshire-bullterrier, og to gårdskatter hører også til. Morten er bonde, og Heidi jobber med interiørdesign og har egen butikk på gården.

Hva?

Gårdshus fra 1916, med aner tilbake til 1700-tallet.

Hvor?

Haver i Drøbak.

På nett?

Instagram: @heidipaahaver og @haverinterior

Rausheten lenge leve!

Interiørinteressen forklarer også hvordan det gamle, praktiske gårdshuset i dag er blitt en elegant, gammel dame, med gjennomført klassisk stil og praktiske valg i bunnen.

– Bortsett fra noen møbler som har fulgt huset i alle år, er det ikke mye igjen av Mortens gamle ting, ler Heidi, før hun skynder seg å understreke at hjemmet er tuftet på felles verdier. Og at det er hans historie de forvalter.

– Jeg kjente fra begynnelsen at dette er et godt sted å bo, jeg tror det sitter mye raushet i veggene. Under krigen var det blant annet flere som kom til Haver og søkte tilflukt her. Jeg merker også den rausheten på Morten og foreldrene hans. Moren hans betraktet for eksempel mine to døtre som sine barnebarn fra dag én, noe jeg setter veldig stor pris på.

Julen vår

Med gård har vi lange, hektiske arbeidsdager og lite ferie. Dermed er dagene fra lille julaften frem til nyåret noe vi ser frem til hele høsten.

Et kjært juleminne er vår første 1. juledag her på gården, i 2009. Jentene, som da var ett, tretten og femten år, satt i lillesøsters nye leketelt og åpnet gaver. Stunden var preget av søskenkjærlighet, ro, latter og kos. Det var vår nye, lille familie – på gården til den fine mannen min.

Det blir ingen jul uten mammas nydelige viltmåltid lille julaften. Rein, rådyr, elg, due, rype, kantareller og mer. Alt fra egen jakt, og sanking. Magisk!

Jeg kommer aldri til å kvitte meg med de tre porselensenglene som henger på juletreet! De er håndmalte med gull, og har vinger i spunnet silke. Jeg fikk dem i gave for flere år siden, og de symboliserer mine egne tre «engler».

Det viktigste jeg har lært er at et hjem skal gjenspeile de som bor der, også i julen. Så ikke bruk pynt du har fått i gave, men egentlig ikke liker. Pakk det ned, eller gi det bort!

Det er en stor familie som «hører til» på Haver. Morten har tre søsken, Heidi har fire. Mange nieser og nevøer er blitt voksne, har fått egne partnere og familier, slik at familiefestene er nesten vokst ut av huset.

– Jeg elsker å fylle huset med liv, men når vi er alle her, teller vi minst femogfemti personer. Det blir faktisk litt trangt, sier Heidi.

Løsningen er som regel å invitere i flere omganger, men både Heidi og Morten synes dette er litt synd. Derfor har de skapt en ny juletradisjon.

– Vi inviterer alle i familien til juletrehogst i førjulstiden, og det er så koselig! I år blir femte gangen, og vi blir stadig flere. Men så lenge vi er ute, er det plass til alle. Vi tenner i bålpanna og serverer gløgg, kakao, pepperkaker og min berømte, hjemmelagde kringle.

Les også: Hytta hadde stått ubrukt i flere år. Så flyttet stjernedesigneren inn

Se bildene fra Haver gård:

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Bonytt nr 13 2021

Denne saken ble første gang publisert 15/12 2021, og sist oppdatert 15/12 2021.

Les også