Huset ligger i et avskjermet, grønt område i nærheten av et av Norges mest trafikkerte strøk

FIREMANNSBOLIG: Trehuset fra 1924, ligger i et avskjermet og frodig område på Malerhaugen mellom Ensjø og Helsfyr i Oslo. © Foto: Sveinung Bråthen

Den vanligste utfordringen folk flest har i hjemmene sine handler om å utnytte boligens kvadratmetere best mulig.

Noen ber en interiørarkitekt om å trylle frem et ekstra rom, mens andre gir opp og flytter til noe større.

Inger-Lill Persett og Richard Sveen har verken planer om å utvide eller flytte.

De har tvert i mot gjort leiligheten sin ni kvadratmeter mindre.

Men beboerne er ikke så gale som ting kan tyde på, de er bare mer opptatt av luft og takhøyde enn folk flest.

Stor takhøyde

Det merkes straks man kommer inn i allrommet. Her kommer ikke lyset bare inn fra siden. Lyset strømmer også inn ovenfra.

En diger åpning i himlingen sørger for lange siktlinjer og en takhøyde på opptil seks meter.

Den radikale løsningen er et resultat av beboernes dragning mot lyset og en vennemiddag med et arkitektpar.

- Vi var skeptiske til å forsake så mye boareal. Men vi så at gevinsten var stor, sier Richard Sveen til klikk.no.

Hullet i himlingen sørger for stor romfølelse

STOR TAKHØYDE: Åpningen i himlingen måler 2,5 x 3,5 meter og sørger for kontakt mellom leilighetens to etasjer. Den åpne døren leder inn til et rom som brukes til gjesteværelse og hjemmekino. © Foto: Sveinung Bråthen

Hullet i taket sørger for kontakt mellom etasjene

GOD UTSIKT: Fra loftsetasjen har man god kontakt med hva som foregår i hovedetasjen. Globusene fra en bruktbutikk i Paris bidrar til å understreke takhøyden. © Foto: Sveinung Bråthen

Åpnet opp mellom etasjene

Paret hadde bestemt seg for å gjøre endringer uansett.

- Dette var en mormorleilighet på 50 kvm med loft. Vi ble umiddelbart forelsket i den. Her kunne man gjøre mye, forteller de begge.

Spørsmålet var «hva?».

Paret valgte å stole på arkitektene.

En bro forbinder de sonene på loftet med hverandre

TRIPP TRAPP, TRIPP TRAPP: En bro forbinder de to sonene på loftet med hverandre. © Foto: Sveinung Bråthen

Plantegning for begge etasjene

MASTERPLAN: Skissen til venstre viser 1. etasje, den til høyre viser 2. etasje. Prosjektet er tegnet av arkitektene Kristin von der Lippe og Magnus Lindseth. Ombygningen er prosjektert av Byggmester Bjørn Aarvik. Mye av arbeidet er utført av beboerne selv. © Ill: Kristin von der Lippe

Trappen rundt pipen er spesialdesignet for dette prosjektet

TRAPP RUNDT PIPEN: Den arkitekttegnede U-trappen snor seg rundt pipen. Plassen under trappen er utnyttet til oppbevaring. © Foto: Sveinung Bråthen

Dermed ble det åpnet opp mellom etasjene. Det som var et råloft består nå av to soner: den ene delen er barnerom (med dør) og kommende lekestue, mens den andre er garderobe med soverom.

En bro forbinder de to sonene.

Trappeløpet ble en logistisk utfordring.

Løsningen ble å bygge den rundt pipa.

Kubikk fremfor kvadrat

Da prosjektet var over sto Inger-Lill og Richard igjen med en bolig som var ni kvadratmeter mindre enn den de hadde kjøpt.

På den annen side var romfølelsen blitt bedre. Antall kubikkmeter er ikke like tett forbundet med boligpriser som kvadratmeter. Men så hadde da paret heller ikke takstmannen i tankene da de bygget om.

De tenkte på seg selv, og på at det en dag ville komme barn i huset.

- Vi har jo ofret arbeidsrommet og innredet det som barnerom til lille Albert. Vi tror dette blir en bra familiebolig. De barna som har vært her synes særlig det er stas med bro.

Bokhyllene er vegghengt

BIBLIOTEK OVER BENKEN: Bokhyllene er laget av finérplater fra Oslo Finérfabrikk og et hylledelesystem fra Elfa. Hullene helt øverst avslører hvor dragerne var boltet fast. Stolene er fra Fretex, putene er hjemmesydd. © Foto: Sveinung Bråthen

Godt brukt

Interiøret bærer tydelig preg av beboernes forkjærlighet for gjenstander som har levd litt. Richard har familie med småbruk på Dokka, der konkurransen om bruktskatter er mindre enn i byen.

Nå har de trappet ned loppejakten. Boligen har sine begrensninger.

Om ikke paret fortsatt kjøper brukt, lager de løsningene sine selv. Både stereoskap, brisk og oppbevaringsnisjer har beboerne designet og snekret selv. Slik har de fått løsninger som passer perfekt for dem.

Men perfekt er et relativt begrep.

- Moren min mener vi bør få oss et salongbord og kanskje en stressless. Og hun rister på hodet over at vi ikke har sofa, forteller Inger-Lill.

Selv om svigermor nok kan ha et poeng, har paret gode motargumenter.

- Vi sitter for det meste ved bordet. Og både brisken og hengekøya er komfortable nok for oss, sier Richard

Paret har nemlig en hengekøye på lur og som enkelt kan henges opp. Da kan man ligge utstrakt og titte opp på globusene som fyller det åpne rommet mellom etasjene.

Interiøret er for det meste bruktkjøp eller hjemmelagd

SJELFULL STUE: Innerst i hjørnet ser du den hjemmelagde brisken, med hjemmesydde puter. © Foto: Sveinung Bråthen

Hovedetasjen er innredet som et allrom. Kjøkkeninnredningen er plassert langs den ene kortveggen, mens den mer stueaktige sonen - brisken uten salongbord - er plassert langs motsatt vegg.

Spisebordet i midten er boligens nav.

Kjøkkenet går fra vegg til vegg

I-FORMET KJØKKEN: Innredningen fra HTH strekker seg fra vegg til vegg i enden av allrommet. Gulv, og benkeplate er i heltre eik, levert av Svenneby Sag & Høvleri. Bordplaten i eik er kjøpt på Ting og tøy på Dokka. © Foto: Sveinung Bråthen

Koselig kino

I det tilstøtende rommet var kjøkkenet opprinnelig plassert. Nå er rommet innredet som hjemmekino - i ordets rette fortstand.

Richard er lyddesigner, mens Inger-Lill er dokumentarfilmskaper. Derfor var det naturlig å finne en løsning som ga godt lydbilde og stort bildeformat, selv om plassen er tilmålt. Valget falt på projektor, lerret og stereoanlegg.

Likevel fremstår ikke rommet som noen klam ungkarshule.

Falmede familiebilder, en snirklete dagseng og en gammel kiste får en til å glemme at dette egentlig er et mediarom.

Internvinduer bidrar til å bringe lyset inn og forlenge siktlinjene i boligen

INTERNVINDU: Et innfelt vindu mellom trapp og medierom sørger for å bringe lyset inn og rundt i boligen. © Foto: Sveinung Bråthen

Gjesterom og hjemmekino i retrostil

RETROROM: Det som fremstår som et hyggelig gjesteværelse i nostalgisk retrostil er også et fullverdig medierom. © Foto: Sveinung Bråthen

Soverommet er plassert der man normalt ville plassert skap

MULTIFUNKSJONELT: Plassen er utnyttet effektivt. En åpen garderobe er plassert til venstre. © Foto: Sveinung Bråthen

Soveskap

Loftsetasjen er kronglete, og krevde litt mer kløkt.

Soveromsløsningen er nok et eksempel på at beboerne ikke går av veien for å tenke utenfor boksen.

Sengen er nemlig klemt inn rett under skråtaket, mens garderoben har fått plass på utsiden.

- Vi sover i skapet, og har klærne utafor, konstaterer Richard.

Skyvedørene inn til soverommet fungerer også som skapdører for oppbevaringsplassen som er innfelt i veggen.

Inne på soverommet - eller soveskapet - er det trangt, men ikke klaustrofobisk.

Et smalt internvindu som går fra gulv til tak hjelper på romfølelsen.

Og med hodet plassert på puten kan beboerne se ut gjennom vinduene i skråtaket.

Da har de bare himmelen som tak.

Sengen er plassert helt inntil skråtaket, slik at dagslyset kommer gjennom vinduet og treffer sengen. Sengen er dekket av et heklet sengeteppe.=

Sengen er plassert helt inntil skråtaket, slik at dagslyset kommer gjennom vinduet og treffer sengen. Sengen er dekket av et heklet sengeteppe. © Sveinung Bråthen

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!