Dekning på hytta

Slik får du bedre dekning på hytta

En antenne på hytteveggen sikrer deg bra dekning.

STABILT NETT: Om du vil ha stabilt bredbånd anbefaler ekspertene at du kjøper en mottaker/sender med antenne, som du kan sette på hytteveggen. Ikke så ulikt de gamle tv-antennene.
STABILT NETT: Om du vil ha stabilt bredbånd anbefaler ekspertene at du kjøper en mottaker/sender med antenne, som du kan sette på hytteveggen. Ikke så ulikt de gamle tv-antennene. Foto: Foto: Alexander Berg jr.
Sist oppdatert

Du husker kanskje at du forsøkte ulike plasseringer av NRK-antennen for å få best mulig signal? Slik er det med trådløst bredbånd også.

Stadig flere synes det er praktisk å ha tilgang til nettet på hytta. Men det er store forskjeller på hvordan folk opplever dekningen.

- Det er vanskelig å si hvilke operatører som har best dekning på et gitt sted, mener universitetslektor Thomas Jelle ved NTNU, Institutt for telematikk.

- Men er du friluftsmenneske, reiser mye rundt og har behov for nett der du er, vil Ice være det beste alternativet. De kjører på lavere frekvenser enn de store teleoperatørene, og jo lavere frekvenser desto lenger går signalene, understreker Jelle.

- Effekten av dette er stor, og Ice har derfor større flatedekning i Norge, fortsetter han.

Flere sendere

Ikke så smart med smarttelefon på hytta

Det er store forskjeller i opplevd dekning, avhengig av om du benytter smarttelefon eller en pc med en USB-adapter med antenne. De mest populære smarttelefonene er de som gir dårligst dekning, fordi det der er prioritert plass til andre komponenter på bekostning av antennen. -Det er et paradoks: Du har en fin skjerm for surfing og et bra kamera for deling av bilder, men har ikke dekning nok til å kunne surfe skikkelig eller nok kapasitet til å kunne dele bildene. Med USB -adapter til pc-en vil du normalt få mye bedre dekning, ifølge universitetslektor Thomas Jelle ved NTNU.

Telenor og NetCom kan sette opp flere sendere for å dekke opp de samme områdene, og har gjort nettopp det i flere hytteområder.

Både NetCom, Telenor og Ice har dekningskart på nettet, men det betyr ikke nødvendigvis at kartet stemmer for akkurat din hytte. Operatørene operer med såkalte teoretiske kart. Det vil si at du i teorien bør ha dekning der kartet viser det, men at de ikke kan garantere det fullt ut. Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor anbefaler at det krysses av for «dekning i bil» i dekningskartet da det gir det mest presise bildet i området.

Dårlig kapasitet

Men dekning i seg selv er ikke noen garanti for et godt nett, understreker Jelle. - Alle trådløse og mobile nett er det man kaller et delt medium, det vil si at samtlige brukere innenfor en sender må dele kapasiteten til senderen.

- Synes du operatørene holder det de lover?

- Mitt inntrykk er at de stort sett har dekning der de lover, men mange steder er dekningen eller kapasiteten for dårlig til å kunne få en god opplevelse. Du har nett, men det duger knapt nok til å se nettsider. Teleoperatørene lover dekning, men de lover ikke brukeropplevelse eller kapasitet.

NTNU-ekspertens beste tips for et stabilt bredbånd er å kjøpe en mottaker/sender med antenne som du kan sette på hytteveggen. Om du kjøper en rettet antenne i stedet for en rundstråleantenne blir resultatet normalt enda bedre, men da må du vite hvilken retning mottakeren/senderen står i. Noen vil sikkert huske at de forsøkte ulike plasseringer av NRK-antennen for å få best mulig signal. Slik er det med trådløst bredbånd også.

- De mottakerne/senderne du får kjøpt har ofte innebygget trådløst nett, slik at du kan koble pc-en og mobiltelefonen til uten kabler. Har du ikke dekning i det hele tatt og heller ikke har antenne, kan det hjelpe å gå bort til vinduet eller bare å snu deg. Menneskekroppen demper signaler på samme måte som en vegg og du vil derfor kunne oppleve å få mye dårligere signal om du står mellom senderen og pc-en, forklarer Jelle.

Finn masten

Eivind Helgaker, administrerende direktør Ice Norge, mener du får best mulig forhold på hytta dersom du plasserer modemet ved det vinduet som ligger nærmest masten.

- I vår kartløsning på ice.no ser du hvor mastene er plassert, og dermed kan du finne optimal plassering. Jo mindre hindringer mellom modem og mast, desto bedre. Helgaker understreker at de har svært god erfaring med eksterne antenner.

Du kan velge mellom retningsantenner, rundstråleantenner og panelantenner.

- Hvis utgangspunktet er et litt svakt signal, vil trolig en utendørsantenne gjøre mye for signalkvaliteten, og dermed brukeropplevelsen. De er enkle å montere, og du trenger normalt ikke fagfolk til dette.

Et godt tips er å høre med hyttenaboen din før du inngår en avtale om bredbånd. Naboens erfaringer kan være gull verdt når det gjelder hvilken leverandør du bør velge. Hva som skal til før operatørene bygger ut dekningen, avhenger for øvrig av ulike faktorer. Fra 250 til 700 hytter vil være normalt hvis forholdene ligger til rette.

Her finner du dekningskartene til de største bredbåndsoperatørene:

telenor

netcom

ice

Les også:

Sjekk det frekke tilbygget på den gamle hytta

Stor guide til smarte annekser

Sjekk Snøhetta-arkitektenes private hytte

Dette besøkssenteret på Trollstigen har en helt rå arkitektur

Denne saken ble første gang publisert 22/05 2013, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også