Da arkitektprofessor Harald Høyem fra Trondheim og NTNU skulle tegne hytte til seg selv om familien i Bordeaux, var det viktig at den skulle være enkel og liten.

- Husets ide var rett og slett å sette et litt spesielt, utstikkende tak på høye, grønne søyler midt blant eiketræne. Og så kunne vi bare innrette oss fritt under denne digre skjermen, sier Høyem til klikk.no.

Han forteller at den enkle, renskrapte hytta ligger i skyggen av en stor, eldgammel eik; et typisk innslag i franske kulturlandskap.

Ellers byr tomta på alskens andre løvtrær, bjørnebærkratt og vill mynte som dufter herlig når gresset slås.

En nøktern hytte.

JORDNÆR PLASSERING: Det store vinduet åpner stua mot uterommet, og her fra siden ser du hvordan bygningen nesten forsvinner i den yppige vegetasjonen. © FOTO: Harald Høyem

Høyreist arkitektur i stein.

STORSLÅTTE OPPLEVELSER: Reiser du litt omkring i dette Bordeaux-Dordogne-distriktet kan du brått støte på vin- og jaktslott som denne bygningsperlen i nærheten av Bergerac. © FOTO: Nini Anker

Skyvedører med bolter

Når hytta forlates, brukes store, skyvbare lemmer og bolter til å sikre og låse alle vindusfelt. Boltehullene korkes for at insekter ikke skal krype inn i bygningen.

Ytterveggene er kledd med mørkbeiset panel.

- Vi traff bra med måten vi plasserte hytta, laget taket og plasserte terrassen. Det kan være et temmelig hett klima her, og vi får passende skygge fra taket og eiktreet på uteområdene våre. For eksempel er det aldri for varmt inne om natten. Det er skygge der den skal være.

Funksjonelt på 37 kadratmeter

- Hovedhytta er på 37 kvadratmeter, og den inneholder en relativt stor stue, kjøkken og inngangsparti. To soverom ligger i bakkant av bygningen. De har egne, høye vinduer. Jeg har basert hytta på 2,4 m standardmoduler, utdyper Høyem.

Eiendommen byr ellers på 6,7 mål med vakker fuglesang fra en rekke fuglearter og en sprakende middelhavsstjernehimmel.

- I tillegg er vi fullstendig usjenert av forstyrrende bil- og bylys, sier eieren.

Den solide konstruksjon kler den lille hytta.

UTEROM I SÆRKLASSE: Drømmehytta til arkitektene Marie Anker og Harald Høyem støttes av påler. Under takutstikket er det plass til det meste. Skyvepaneler kan tildekke og sikre alle vindusfelt. Hullene til låseboltene korkes for at insekter ikke skal krype inn i bygningen. © FOTO: Harald Høyem

=

© Harald Høyem

Et lite anneks med saltak er det siste tilskuddet til anlegget. I det er det plass både til soverom og lagring av sykler. For tiden står det fem stykker her; ferdigpumpete og klare til bruk for familie, gode venner og gjester.

Det god liv med slott, skog og vinvandringer

- Rolige sykkel-og vandreturer til velrennomerte vinmarker er flotte opplevelser i det tradisjonsrike landskapet som omgir oss , beskriver Høyem.

Han har en halvtimes sykkeltur til blant annet Bordeauxs verdensberømte St.Emilion-slott, og til en fredet eikeskog i øst er det bare ti minutter på sykkelsetet. To sjarmerende, ikke-turistifiserte landsbyer ligger også like i nærheten.

Til Bordeaux by; et gammelt, ærverdig sentrum, som i de siste årene har gjennomgått en spennende moderniseringsprosess, ikke minst arkitektonisk, er det heller ikke langt.

Inspirende bygninger skjermes av høye eiketrær.

TUN I DET GRØNNE: Med annekset(t.v.) med bod, lagringsplass for sykler og gjesterom ble anlegget komplett. © FOTO: Nini Anker

.

Et interiør med høyt under taket.

ØST MØTER VEST: Med et digert vindu åpnes spisestuen mot Bordeaux-landskapet og middelhavshimmelen. Det store teppet er kinesisk; et minne fra eierens mange reiser i Østen og Kina. © FOTO: Harald Høyem

En vinflaske kan brukes til så mangt.

FRA BYGGEPROSESSEN: Her pusser byggherren grunnmuren til Coutras-hytta ved hjelp av lokale redskaper. En vinflaske er god å ha for hånden når den våte betongen skal finpusses. © FOTO: Marie Anker

Fant drømmestedet

- Etter ett års arbeidsopphold i Bordeaux samt flere studereiser på kryss og tvers i dette området gjennom en årrekke visste vi at nettopp dette stedet var det riktige for oss.

En ting må imidlertid sies; en så stor og frodig tomt krever effektiv, hardhendt tukting av både hurtigvoksende gras og stikkende bjørnebærkratt.

Et interiør med perspektiv.

KUL GLUGGE: Annekset har et lite vindu som rammes inn slik at gjesterommet skjermes for solen. © FOTO: Harald Høyem

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!