URTER I HAGEN

Urtene du kan lykkes med i hagen

Flerårige urter du bør satse på i urtebedet.

TIMIAN: Timian er glad i sol og kan fint stå rett i sola. Jo mer sol den får, jo sterkere blir smaken. Dersom den står fuktig over lang tid kan den råtne lett.
TIMIAN: Timian er glad i sol og kan fint stå rett i sola. Jo mer sol den får, jo sterkere blir smaken. Dersom den står fuktig over lang tid kan den råtne lett. Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter
Publisert

Mange urter egner seg godt til matlaging, og kan enkelt plantes og vedlikeholdes i hagen.

Hva er vel ikke bedre enn å kunne gå ut i hagen og plukke sine egne krydder til maten?

Her er en liste over tolv gode planter som egner seg godt til matlaging:

SPRER SEG LETT:

1. Bergmynte, Oreganum vulgare.

Viltvoksende og vokser på solrike, tørre bakker. I hagen frør den seg rikelig, der den trives.

Humler, bier og sommerfugler elsker den, men er også er favoritt på kjøkkenet! Trives best i full sol og i skrinn jord.

BERGMYNTE: Er den eneste naturlig viltvoksende arten i bergmynteslekten i Norge.
BERGMYNTE: Er den eneste naturlig viltvoksende arten i bergmynteslekten i Norge. Foto: Plantasjen

2. Mynte, Mentha.

Mynteslekten er stor og felles for alle er at de sprer seg og derfor bør dyrkes i en beholder, gravd ned i bedet.

Mynte egner seg til kjøttretter, desserter og te, samt oppfriskende badevann. Trives best i full sol, fet jord, men drenert.

MYNTE: Er en velsmakende og velduftende krydderurt.
MYNTE: Er en velsmakende og velduftende krydderurt. Foto: Plantasjen

3. Spansk kjørvel, Myrrhis odorata.

Minner om anis og pastinakk i smak og egner seg derfor til supper og gryter. Kan også brukes i fruktsalat.

I kjølige strøk frør den seg rikelig i hele hagen, og særlig i lett skyggefulle områder. Trives best i vandrende skygge, i drenert organisk jord.

KJØRVEL: Likner også på persille, men både bladene og stilkene har små hår. Smaken er søt og oppleves som en blanding av persille og lakris.
KJØRVEL: Likner også på persille, men både bladene og stilkene har små hår. Smaken er søt og oppleves som en blanding av persille og lakris. Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter

Les også (+): Den spektakulære hytta har 360 graders utsikt og kan brukes helt gratis

INSEKTENES FAVORITTER:

4. Timian, Thymus.

Finnes i utallige varianter der forskjellen er voksemåte, farge og smak. Timian passer fint i bakverk, kjøtt, grønnsaker, marinader og til kylling – alt etter sort.

Trekker til seg bier og sommerfugler. Trives best i sol og tørr jord, beskyttet mot kald vind.

5. Isop, Hyssopus officinalis.

ISOP: Den danner en dvergbusk som blir 30-90 cm høy. Har blitt brukt til matlaging og urtemedisin.
ISOP: Den danner en dvergbusk som blir 30-90 cm høy. Har blitt brukt til matlaging og urtemedisin. Foto: Solhatt.no

De blåfiolette blomstene trekker til seg mengder med bier og sommerfugler og egner seg til dekorative lave hekker.

Den litt bitre smaken egner seg til viltkjøtt og de vakre blomstene kan brukes i salatbollen. Trives best i solrikt, drenert kalkholdig jord.

Les også: Ugress-guide: Derfor kan det være lurt å legge ugresset i en bøtte

6. Sitronmelisse, Melissa officinalis.

Vokser i nesten all salgs jord, og egner seg til ulike salater, til fisk og
i desserter.

Blomstene er gulhvite og den søte sitronsmaken tiltrekker seg bier. Trives best i svak fuktig
jord, solrikt til vandrende skygge.

SITRONMELISSE: En typisk middelhavsplante med en syrlig duft. Den har en mild smak av sitron.
SITRONMELISSE: En typisk middelhavsplante med en syrlig duft. Den har en mild smak av sitron. Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter

7. Sar, Satureja Vintersar, Satureja montana.

Den er flerårig og egner seg til vegetariske retter, men også til fisk og kjøtt da den har en lett peppersmak.

Blomstene er hvite til sart rosa i fargen og plantene egner seg godt til lave kanter. Trives best i godt drenert, mager jord – full sol.

Les også (+): Nå vet jeg sannheten om min stemor, og jeg kan aldri bli glad i henne

SAR: Er en krydderplante som vokser ved Middelhavet og brukes i provencekrydder.
SAR: Er en krydderplante som vokser ved Middelhavet og brukes i provencekrydder. Foto: Solhatt.no

8. Anisisop, Agastache foeniculum.

Blomstrer med lange vakre blomsteraks i blåfiolett, blå til rosa farge, etter sort og både sommerfugler, bier og humle besøker gjerne blomstene.

I hagen egner de seg like gjerne blant staudene som i urtehagen. Bladene egner seg til te, som smak på ris eller til svinekjøtt. Trives best i god næringsrik og jevnt fuktig jord, og helst i mye sol.

ANISISOP: Dufter av anis og mynte. Bladene brukes til te og krydder.
ANISISOP: Dufter av anis og mynte. Bladene brukes til te og krydder. Foto: unknown

KOKKENS BESTE:

9. Kvann, Angelica archangelica.

Toårig staselig urt som krever sin plass, da den ruver både en meter i høyden og i bredden. Blomstene ruver øverst på sine, opptil 2,5 meter lange tykke stilker. Planten kan kun
formeres med frø, som må sås mens de ennå er ferske – på høsten.

Rabarbra og kvann smaker nydelig sammen i kompotten. Trives best i næringsrik, fuktig jord og helst i skyggen.

Les også: Drivhusguide for nybegynnere

KVANN: Tidligere var dette en plante som ble dyrket som grønnsak. Den finnes mye ved fjellvann og strandvann.
KVANN: Tidligere var dette en plante som ble dyrket som grønnsak. Den finnes mye ved fjellvann og strandvann. Foto: Frederic Hodiesne

10. Fennikel, Foeniculum vulgare.

En hardfør og vakker plante med dill-lignende blader som passer perfekt til svinekjøtt, kylling og lam – og nydelig til makrell. Trives best i næringsrik, gjerne noe leirholdig jord – men drenert. Solrikt.

FENNIKEL: Den blir ca. 1,5 meter høy. Urten blir tradisjonelt brukt i matlaging for å bekjempe overvekt da oljen har en beroligende effekt på fordøyelsessystemet.
FENNIKEL: Den blir ca. 1,5 meter høy. Urten blir tradisjonelt brukt i matlaging for å bekjempe overvekt da oljen har en beroligende effekt på fordøyelsessystemet. Foto: Solhatt.no

11. Løpstikke, Levisticum officinalis.

Hardfør plante, og med høyde på opptil to meter vil den raskt ruve
i hagen. Løpstikke er suveren som suppekvast, mens frøene kan brukes i bakverk, i potetmos og ris. Unge blader brukes i salaten. Trives best i næringsrik, dyp og fuktig jord – sol til halvskygge.

LØPSTIKKE: Den kan bli mellom 1 til 2,5 meter høy og blomstrer fra juli til august med lysegule blomster.
LØPSTIKKE: Den kan bli mellom 1 til 2,5 meter høy og blomstrer fra juli til august med lysegule blomster. Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter

12. Fransk estragon, Artemisia dracunculus.

ESTRAGON: Er det krydder fremstilt av tørkede blader fra planten Artemisia dracunculus.
ESTRAGON: Er det krydder fremstilt av tørkede blader fra planten Artemisia dracunculus. Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter

Fransk estragon kan formeres med stiklinger og er den av sortene som ha den beste smaken. Den egner seg til kylling, fisk og kalvekjøtt – og ikke for å glemme bearnéssausen. Trives best i drenert jord og varmt på voksested. Vinterdekkes!

Denne saken ble første gang publisert 21/07 2021.

Les også