Hage og uterom

Ekspertene har seks tips som gir en fantastisk uteplass

Her er hageekspertenes beste tips til hvordan få et optimalt og hyggelig uterom.

SKYGGE: Ønsker du å skape en koselig hule med mulighet for litt skygge, kan du sette møblene under en pergola eller et tre og plante frodige busker rundt. Miks gjerne ulike møbler for et spennende uttrykk. En klassisk spisegruppe i tre passer godt sammen med luftige stoler i rotting.
SKYGGE: Ønsker du å skape en koselig hule med mulighet for litt skygge, kan du sette møblene under en pergola eller et tre og plante frodige busker rundt. Miks gjerne ulike møbler for et spennende uttrykk. En klassisk spisegruppe i tre passer godt sammen med luftige stoler i rotting. Foto: Anne-Charlotte Andersson
Sist oppdatert

Nå kan vi begynne å tenke på å sitte ute i vårsolen, og planlegge uterommet. Men hvor begynner du egentlig? Og hva er det smart å investere i?

Kjersti Bergersen er progromleder i TV2 og kjent fra Tid for hjem.
Kjersti Bergersen er progromleder i TV2 og kjent fra Tid for hjem. Foto: TV2

For å hjelpe deg har vi tatt en prat med to eksperter på området: Kjersti Bergesen, programleder i TV2, kjent fra Tid for hjem og Espen Skarphagen som er blomsterdekoratør.

Begge har en stor lidenskap for uterom og hage, og de mener det kan være lurt å begynne i det små og legge en plan for best mulig resultat.

De er også opptatt av at man ikke må glemme å kose seg underveis.

1. Bli kjent med tomten

– Husets beliggenhet og hvor det er sol eller ikke, har stor betydning for hvor man har lyst til å oppholde seg når man er ute. Prøv deg litt frem, foreslår Bergesen.

Espen Skarphagen er blomsterdekoratør og driver hagenettstedet skarpihagen.no
Espen Skarphagen er blomsterdekoratør og driver hagenettstedet skarpihagen.no Foto: Privat

– Det kan også være fint å dele uterommetinn i ulike nivåer, dersom tomten tillater det, tipser hun.

Skarphagen er enig.

– Finn ut hvor det er sol og skygge. De fleste ønsker seg kanskje mest mulig sol, men dersom du har et hus med hage til, er kanskje et tre på en hyggelig plass med litt skygge noe å vurdere. I så fall bør dette plantes tidlig i prosessen, siden et tre bruker tid på å vokse seg stort, anbefaler han.

Skarphagen understreker at det er smart å gjøre seg kjent med hagen.

– Dersom du flytter inn et sted med en allerede etablert hage, bruk den første sommeren til å bli kjent med denne. Noter deg hva som finnes der fra før og hva som blomstrer når, før du legger en plan forhva du ønsker å gjøre videre, råder han.

Les også: Bygget glasspaviljong på terrassen - nå kan den brukes hele året

2. Legg en plan

– Pass på å ikke gape over for mye! Da er det mye bedre å begynne med et lite område. Dersom du velger å ta et stort uteområde på en gang, er det viktig med god planlegging for et godt resultat, understreker Bergesen.

PEIS: Dette uterommet er designet av hagedesigneren Darren Saines, og det har tak, vegger og innebygget peis som skaper lun stemning. I tillegg er det hengt opp en køyeseng som er behagelig å ligge i.
PEIS: Dette uterommet er designet av hagedesigneren Darren Saines, og det har tak, vegger og innebygget peis som skaper lun stemning. I tillegg er det hengt opp en køyeseng som er behagelig å ligge i. Foto: Mint Agency

– Om du gaper over alt på en gang, kan du fort miste piffen. Fokuser på det stedet du oppholder deg mest, og start med å lage en hyggelig uteplass der, sier Skarphagen.

Han anbefaler å lage en grov-skisse av hvordan du ønsker at hagen eller uterommet skal se ut til slutt.

– Planlegg uterommet ut ifra sammetanke som et hvilket som helst annet rom. Definer arealet hvor uteplassen skal være, og innred det som om det skulle hatt gulv, vegger og tak, tipser Bergesen.

Hun anbefaler også å ta hensyn til hvadu ønsker å se innenfra, når du planlegger et nytt uterom.

– Har du store, moderne vinduer, ikke sett en høyrygget utesofa rett utenfor.

– Ikke glem at vi bor i Norge. Jeg vil på det sterkeste anbefale å prioritere tak over deler av uteplassen. Enten i form av enpergola, markise, solseil eller annetoverbygg. Dette vil forlenge utesesongen betraktelig, og det er ingen krise om det kommer litt regn, understreker Skarphagen.

Les også: Dette er de smarteste plantene du kan ha i hagen

TERRASSER: Dersom tomten tillater, det kan det være fint å dele uterommet inn i ulike nivåer. Denne terrassen har blant annet utekjøkken innerst i kroken og en spisegruppe foran huset, samt store blomsterkasser som rammer inn sonene. Den store trappen er også fin å sitte på.
TERRASSER: Dersom tomten tillater, det kan det være fint å dele uterommet inn i ulike nivåer. Denne terrassen har blant annet utekjøkken innerst i kroken og en spisegruppe foran huset, samt store blomsterkasser som rammer inn sonene. Den store trappen er også fin å sitte på. Foto: Jorunn Tharaldsen

3. Del inn i soner

Bergesen forteller at den største feilen mange gjør, er å sette av altfor stor plass til uterommet uten å ha en god plan for det.

– Du blir ikke happy med 100 kvadratmeter terrasse med ingen ting på. Prøv å ramme den inn og dele inn i soner, tipser hun.

– Bruk gjerne levegger for å skape rom og en ekstra lun følelse. Vær heller ikke redd for å bruke store planter og plantekasser. Samle gjerne 10–15 krukker i større grupper. Dette gir et frodig og fint uttrykk, samtidig kan du bruke det som rominndeler. Eller kanskje du har mulighet til å sette opp et lite hagehus, foreslår Bergesen.

– Ikke glem å skape rom eller soner i hagen også. Ingen ting er så kjedelig som når man kommer inn i en hage og ser alt med en gang. Skap noen spenningsmomenter, slik som hyggelige kroker, flere sitteplasser og kanskje en liten dam, foreslår Skarphagen.

Les også: Slik beskjærer du frukttrær

GLASS: Er du så heldig å ha stor hage, kan et drivhus eller oransjeri være en smart investering. Med tak og vegger, får du et eget rom i uterommet, ikke minst er du mer skjermet for vær og vind. Noe som igjen forlenger utesesongen betraktelig. Innred det gjerne med planter og hyggelige sitteplasser.
GLASS: Er du så heldig å ha stor hage, kan et drivhus eller oransjeri være en smart investering. Med tak og vegger, får du et eget rom i uterommet, ikke minst er du mer skjermet for vær og vind. Noe som igjen forlenger utesesongen betraktelig. Innred det gjerne med planter og hyggelige sitteplasser. Foto: Elisabeth Aarhus

4. Ta gode møbelvalg

– Valg av hagemøbler henger gjerne sammen med økonomi, siden disse ofte er kostbare. Velger du tidløse møbler som har vært på markedet en stund, kan du supplere etter hvert, tipser Bergesen.

– Noen vil ha noe som er fint å se på, andre er opptatt av kos og prioritererkomfort. Uansett hva du velger, ikke kjøp møbler på impuls! Da risikerer du å endeopp med møbler som kun varer en sesong,påpeker hun.

Bergesen anbefaler også å styre unna for lette møbler, siden disse lett kan blåse avgårde. Veldig massive rottingmøbler kan dessuten ta mye oppmerksomhet.

– Velg møbler som blender inn i miljøet, da er det lettere å få det fint. Plassbygde møbler er også et godt tips.

MØBLER: Invester i solide utemøbler som tåler mer enn en sesong. Dette blir ekstra viktig om det ikke er tak over uteplassen. Ha også en plan for hvor putene skal oppbevares når disse ikke er i bruk, for eksempel i en bod eller egen kasse som kan stå ute
MØBLER: Invester i solide utemøbler som tåler mer enn en sesong. Dette blir ekstra viktig om det ikke er tak over uteplassen. Ha også en plan for hvor putene skal oppbevares når disse ikke er i bruk, for eksempel i en bod eller egen kasse som kan stå ute Foto: Inger Mette Meling Kostveit

– Velg gjerne møbler som er lettstelte, som tåler vask og er UV-bestandige, da varer de mye lenger. Dersom du foretrekker tremøbler, velg noen som er oljet fremfor lakket eller malt. Disse krever mindre vedlikehold, tipser Skarphagen.

– Dessuten finnes det masse fint i pulverlakkert aluminium og stål som nesten ikke krever vedlikehold. Kunstrotting lages i stadig bedre kvalitet, og noen av møblene tåler til og med å høytrykksspyles, tipser han.

Skarphagen mener det i tillegg er fint å ta hensyn til husets stil.

– Finn en stil som du trives med, men la den harmonere med husets stil for en fin helhet.

5. Innred med planter

KRUKKER: Et annet grep for å skape fin dynamikk og flere soner, er å bygge opp en del av terrassen til et eget nivå. Her er det plassert en hyggelig loungegruppe med planter i krukker rundt, noe som bidrar til å ramme inn sonen.
KRUKKER: Et annet grep for å skape fin dynamikk og flere soner, er å bygge opp en del av terrassen til et eget nivå. Her er det plassert en hyggelig loungegruppe med planter i krukker rundt, noe som bidrar til å ramme inn sonen. Foto: Anne Bråtveit

– Oppsøk informasjon om planter. Les deg opp selv, eller rådfør deg med folk med god kunnskap, for eksempel hos ditt lokale hagesenter. De vet hva slags klimasone som gjelder der du bor, noe som igjen er av betydning for å kjøpe riktige planter og blomster som trives i ditt område, forklarer Skarphagen.

– Begynn med å plassere de store tingene først, slik som små trær, store busker eller store planter. Suppler med dekorativeblomster til sist. Tenk også god variasjon. Innred uterommet med en fin miks avplanter i både størrelse og form, tipser han.

– For å unngå et rotete uttrykk, hold deg innenfor samme fargepalett. Men skapgjerne kontraster med lyse og mørke farger, anbefaler Skarphagen.

– Dersom du er helt grønn, er sommerblomster bankers. Det finnes utrolig mye fint å velge i, som du kan plante i krukker eller henge i ampler, slik at du omsluttes av planter. Det er det som beriker uterommet aller mest, mener Bergesen.

Les også: Slik dyrker du dine egne krydderurter

EKSTRA TAK: I uterommet til dette atriumhuset er det hengt opp et solseil over spisegruppen, noe som er en god idé om du ikke har tak over uteplassen. Det gir både ekstra skygge på varme sommerdager, samt ly mot vind og eventuelle regndråper. Legg også merke til den store klatreplanten i bakgrunnen, som gjør plassen ekstra frodig og fin.
EKSTRA TAK: I uterommet til dette atriumhuset er det hengt opp et solseil over spisegruppen, noe som er en god idé om du ikke har tak over uteplassen. Det gir både ekstra skygge på varme sommerdager, samt ly mot vind og eventuelle regndråper. Legg også merke til den store klatreplanten i bakgrunnen, som gjør plassen ekstra frodig og fin. Foto: Kjersti Gjems Vangberg

6. Skap et fristed

– Ikke vær overambisiøs. Dersom du ikke har tid eller råd til å lage et avansert uterom, kan du ta litt om gangen – og få det ganske fantastisk likevel. Eksperimenter og ha det gøy med blomster. Sommeren er kort, så lag et trivelig sted som passer deg, tipser Bergesen.

– Allerede i april kan du begynne å plante ting i krukker, slik som påske-liljer, perleblomster og stemorsblomster. Alle disse tåler litt frost, og er et godt tips for deg som er sulten etter farger, foreslår Skarphagen.

– Husk at uterommet skal være et fristed. Et sted hvor du ikke trenger å se mye rot eller en stabel av alt som må gjøres. Lukk øynene, len deg tilbake og nyt solen, avslutter Bergesen.

SONER: Har du terrasse med litt størrelse på, er det smart å dele den inn i soner for ulike aktiviteter. Liker du å slappe av i solen, kan du lage en egen sone med behagelige solstoler eller – senger, på et sted som egner seg til dette. Småbord er dessuten praktisk for avlastning og plantedekor.
SONER: Har du terrasse med litt størrelse på, er det smart å dele den inn i soner for ulike aktiviteter. Liker du å slappe av i solen, kan du lage en egen sone med behagelige solstoler eller – senger, på et sted som egner seg til dette. Småbord er dessuten praktisk for avlastning og plantedekor. Foto: Inger Mette Meling Kostveit
SPISEPLASS: Utenfor denne eneboligen er det bygget et stort terrassegulv, samtidig har man beholdt litt plen bortenfor. Terrassen er igjen delt inn i soner, slik som et hyggelig sted å spise, med mulighet for skygge, samt en fin plass til å sole seg på
SPISEPLASS: Utenfor denne eneboligen er det bygget et stort terrassegulv, samtidig har man beholdt litt plen bortenfor. Terrassen er igjen delt inn i soner, slik som et hyggelig sted å spise, med mulighet for skygge, samt en fin plass til å sole seg på Foto: yvonne Wilhelmsen

Denne saken ble første gang publisert 26/03 2020, og sist oppdatert 27/03 2020.

Les også