stauder

Her er blomstene som klarer seg selv

Tåler norsk vinter og kommer tilbake hvert år.

<b>SILKE­PION: En av de vakreste av alle staudene er pionen. </b>
SILKE­PION: En av de vakreste av alle staudene er pionen. Foto: Tommy Tønsberg
Sist oppdatert

Stauder er et fellesnavn for uteplanter som kommer igjen og igjen, år etter år - og et populært valg i norske hager.

- Unikt for stauder er at de varer i mange år i det norske klimaet. De er enkle å formere slik at du kan få større felt med stauder i hagen, sier Tommy Tønsberg, gartner, forfatter og skribent i Garden Living.

Det er mange ulike typer stauder. Finn ut hva som passer din hage før du tar et valg.

- Å velge stauder er smart, da det alltid finnes en sort som er tilpasset det enkelte voksested. Dessuten er de flerårige og blir bare frodigere og frodigere for hvert år som går - så sant de får vokse på rett sted i forhold til lys og skygge, samt type jord, sier Kristin Granum Skoglund, gartner og fagtekniker, og driver firmaet Tun og Hage.

Bilder og fakta om staudene er hentet fra gartnerne Tommy Tønsberg og Kenneth Ingebretsens nye bok, Stauder – hvilken plante hvor. Boken gir deg kunnskap og inspirasjon til å lage dine egne, bugnende staudebed - og har oversikt over 101 ulike stauder med både bilde og tekst. I tillegg får du informasjon om grunnarbeid, stell, formering, fargevalg og hvilke stauder som egner seg i ulike miljøer. Fra Cappelen Damm.
Bilder og fakta om staudene er hentet fra gartnerne Tommy Tønsberg og Kenneth Ingebretsens nye bok, Stauder – hvilken plante hvor. Boken gir deg kunnskap og inspirasjon til å lage dine egne, bugnende staudebed - og har oversikt over 101 ulike stauder med både bilde og tekst. I tillegg får du informasjon om grunnarbeid, stell, formering, fargevalg og hvilke stauder som egner seg i ulike miljøer. Fra Cappelen Damm.

Staudene tåler norsk vinter.

- På områder som er utsatt for mye snø kan snøen gjøre skade ved å klemme buskene ned til bakken - som kan føre til greinbrekk. Staudene derimot visner ned på vinteren og kommer like friske opp igjen på våren. Dessuten kan vi sørge for blomstring fra tidlig vår til sen høst, selv på et lite område, mens buskene ofte krever noe større plass om vi skal sørge for blomstring gjennom hele sesongen, forklarer Skoglund.

Silkepion

Silkepionen (bilde øverst i artikkelen) er en tuedannende staude hvor blad og blomster bæres på kraftige stilker.

Selv om stenglene ser ut til å være veldig sterke, vil de kunne ha problemer med å bære de største, fylte blomstene, spesielt etter et regnskyll. Det er derfor veldig viktig å støtte opp pioner så de ikke brekker. Heldigvis er de fine snittblomster.

Silkepion trives best i jord som er næringsrik, jevnt fuktig og gjerne leirholdig. Stauden deles lett på ettersommeren eller tidlig høst. Pioner er stauder som sjelden trenger omplanting eller deling, men når de har stått på samme plass i mange nok år, har de som regel godt av å deles litt for å forynges.

Silkepion trives i sol–halvskygge

Blomstringstid: Juni–juli

Blomsterfarger: Rosa, hvit, rød, gul og ferskenfarget

Høyde: 70–100 cm

Herdighet: H7

HAGEIRIS: Finnes i alle fargevarianter, noen er nesten helt sorte.
HAGEIRIS: Finnes i alle fargevarianter, noen er nesten helt sorte. Foto: Tommy Tønsberg

Hageiris

Hageiris kan variere mye i høyde og blomsterfarge avhengig av sort. Noen sorter blir ikke høyere enn 25 cm, mens andre kan bli 100 cm høye.

Blomsterfargen kan variere fra rent hvitt, over til forskjellige gule nyanser til oransje og rødt i tillegg til de mer vanlige rosa, blålige og lilla sortene. Noen sorter ernesten svarte.

Hageiris bør plantes på en solrik plass og med den krypende rotstokken helt oppe i dagen. Jo mer sol rotstokken får, dess bedre.

Plasser dem gjerne i et blomsterbed, men gjerne i forkant av bedet for at de ikke skal overskygges av andre stauder.

Hageiris trives i sol

Blomstringstid: Juni–juli

Blomsterfarger: Flere farger

Høyde: 25–100 cm

Herdighet: H6

PURPURSOLHATT: Denne
PURPURSOLHATT: Denne Foto: Echinacea purpurea 2.tif

Purpursolhatt

Purpursolhatt er blitt populær de siste årene. De store, flate blomstene gir farge til bedene på ettersommeren. Bladene er mørkegrønne og blanke.

Den pleier å være flink til å selvså seg, slik at det kan dukke opp frøplanter rundt morplanten. Plant den i blomsterbedet i full sol i næringsrik, men drenert jord. Purpursolhatt egner seg godt som snittblomst.

Det finnes flere sorter i hvitt og rosa. ‘White Swan’ har hvite blomster, mens ‘Virgin’ har hvite blomster med grønt midtparti. Sorten ‘Razzmatazz’ har fylte rosa blomster, mens ‘Rubinstern’ har doble mørkrosa blomster.

Purpursolhatt trives i sol–halvskygge

Blomstringstid Juli–august

Blomsterfarge: Rosa eller hvit

Høyde: 60–100 cm

Herdighet: H5

Les også: Derfor skal du ikke drepe maur om du ser den inne

RIDDERSPORE: Denne planten kan bli opp mot to meter høy.
RIDDERSPORE: Denne planten kan bli opp mot to meter høy. Foto: Tommy Tønsberg

Ridderspore

Riddersporer er hardføre, og er ypperlige for å skape høyde i bedet.

De høyeste, og spesielt de fylte sortene, trenger å støttes opp. Bladene er store og hånddelte. Blomstene dannes oppover den høye stengelen, og de kommer i mange forskjellige blå-, lilla-, rosa- og hvitnyanser. Riddersporer er fine i bakkant av bedet eller som solitærplanter.

De trives best på en solrik plass i næringsrik, lett fuktig jord. Stauden vil ha god drenering, men den liker ikke å tørke ut.

Dersom du ønsker å formere plantene, kan du dele dem tidlig på våren eller ta stiklinger av de første skuddene om våren. Sneglene elsker riddersporer, så pass godt på dem.

Trives i sol

Blomstringstid: Juli–august

Blomsterfarge: Flere farger

Høyde: 150–200 cm

Herdighet: H7

Les også: Slik får du fin tujahekk

AKELEIE: Denne vakre planten tåler også å stå i skygge.
AKELEIE: Denne vakre planten tåler også å stå i skygge. Foto: Tommy Tønsberg
LØYTNANTS­HJERTE: Denne planten blomstrer tidlig, gjerne allerede i mai.
LØYTNANTS­HJERTE: Denne planten blomstrer tidlig, gjerne allerede i mai. Foto: Tommy Tønsberg

Akeleie

Akeleie er en veldig hardfør plante som trives godt i norske hager.

Det er gjort et stort krysningsarbeid med akeleiene, og i dag finnes det et vell av farger. De trives i luftig, næringsrik og lett fuktig jord som i tillegg er godt drenert. De egner seg godt i blomsterbedet, i fjellhagen eller til forvilling i hagen.

De er utrolig flinke til å krysse seg og fordi de er krysninger av mange forskjellige fargevarianter, får du sjelden frøplanter som ser helt like ut som planten du tok frø fra. Det kan bli mange spennende planter av sånt.

Trives i sol, men tåler også skygge

Blomstringstid: Juni–juli

Blomsterfarger: Flere farger

Høyde: 20–60 cm

Herdighet: H8

Løytnantshjerte

Løytnantshjerte er en hardfør og blomstervillig staude. Stauden får hjerteformede, rosa og hvite blomster på lange, nikkende stengler i mai.

Gi den en vokseplass i nærings- og humusrik jord, gjerne lett fuktig i sol eller skygge. Planten kan se litt trist ut på ettersommeren, spesielt dersom den står på en tørr, solrik plass, mens den i mer skygge ofte ser litt bedre ut og kan komme med en ekstra blomstring.

Løytnantshjerte har en kjøttfull og skjør rot, så hvis du vil dele planten, må du gjøre det med forsiktighet. Du kan heldigvis også så frø eller sette stiklinger av de første skuddene som kommer opp om våren.

Trives i sol–skygge

Blomstringstid: Mai–juni

Blomsterfarger: Rosa, rødlig, hvit

Høyde: 60–70 cm

Herdighet: H8

STORKENEBBROZANNE:Blomstrer fra juli til frosten kommer.
STORKENEBBROZANNE:Blomstrer fra juli til frosten kommer. Foto: Tommy Tønsberg

Storkenebb

Storkenebb 'Rozanne' blomstrer fra juli og helt til hard frost stopper videre blomstring.

Denne storknebbhybriden er en krysning mellom Geranium wallichianum ‘Buxton’s Variety’ og Geranium himalayense. Dette er en klumpformende staude, så den setter ikke utløpere, men blir en stadig større tue.

Den får stengler som legger seg utover eller oppover i be­plantningen rundt. Den kan være vanskelig å dele, men når det er blitt en stor tue, kan du forsøke å dele den forsiktig. Plasser den i full sol, og en nærings- og humusrik jord som ikke blir stående våt.

Trives i sol

Blomstringstid: Juli–oktober

Blomsterfarge: Blålilla

Høyde: 60 cm

Herdighet: H6

HOSTA/BLADLILJE: Finens i tusenvis av forskjellige sorter.
HOSTA/BLADLILJE: Finens i tusenvis av forskjellige sorter. Foto: Tommy Tønsberg

Hosta eller bladlilje

Denne planten stammer fra Japan hvor de har vært dyrket som hageplanter i lang tid.

Dette er tuedannende planter som sprer seg med korte sideskudd. Selv om hosta eller bladlilje blomstrer med hvite eller lilla klokkeformede blomster, er det først og fremst som bladstaude de er mest brukt i hager.

Det finnes tusenvis av forskjellige sorter, fra noen som ikke blir høyere enn 10–15 cm, til store sorter som kan få blader som er nesten en meter høye. De rene artene har grønne eller blådoggede blader, men det finnes kulturformer med hvite eller gule kanter eller midtpartier, sorter med trefargede blader, blådoggede, grønne og kremfargede og en rekke andre fargevarianter.

Hosta er en ypperlig skyggeplante, og bladene blir ofte større og bedre jo eldre de blir. De trives i næringsrik jord, gjerne lett fuktig. Noen hostasorter vil trives godt på mer solrike plasser også, men unngå i så fall sortene med store hvite felter i bladverket, da disse gjerne svis i sterk sol.

Trives i sol–skygge

Blomstringstid: Juli–august

Høyde: 10-100 cm

Blomsterfarge: Lilla eller hvit

Herdighet: H7

KULEPRIMULA: Blomstene kan være hvite, rosa ellerlilla.
KULEPRIMULA: Blomstene kan være hvite, rosa ellerlilla. Foto: Tommy Tønsberg

Kuleprimula

Kuleprimula kommer fra Kina og Himalaya og får store, rynkete blader i rosett.

Før bladene kommer om våren, dannes kraftige stengler toppet av kulerunde blomsterstander tett besatt med blomster. Blomstene kan være hvite, lilla eller rødrosa.

Kuleprimula kan plasseres i blomsterbedet eller i fjellhagen i humusrik, jevnt fuktig jord. Jorda bør være godt drenert siden planten ikke tåler stående fuktighet om vinteren.

Når den trives, selvsår den seg gjerne, men du kan også dele den når det er gått noen år. Etter noen år kan den ha godt av en deling uansett så ikke planten vokser seg opp av bakken og kan være utsatt for å fryse i hjel i kalde vintre.

Trives i halvskygge

Blomstringstid: April–mai

Blomsterfarger: Hvit, rødrosa og lilla

Høyde: 10-30 cm

Herdighet: H7

Les også: Slik tar du knekken på brunsnegler

SIBIRVALMUE : Planten sår seg selv, og blir lenge i hagen selv om de eldste blomstene ikke varer så mange år.
SIBIRVALMUE : Planten sår seg selv, og blir lenge i hagen selv om de eldste blomstene ikke varer så mange år. Foto: Papaver nudicaule_1.tif

Sibirvalmue

Sibirvalmue kommer fra subarktiske områder i Asia, Europa og Nord-Amerika.

Det er en kortlivet plante som gjerne selvsår seg. Med andre ord blir den værende lenge i hagen selv om hver enkelt plante kanskje ikke varer så mange år. Blomstene kan være hvite, gule, oransje eller rødlige og dannes på lange, slanke stengler.

Bladene er avlange og flikete og sitter samlet i en rosett ved bakken. Denne valmuen passer godt i naturhagen, i fjellhagen eller bare på en tørr plass, da den trives veldig godt på tørre og grusete vokseplasser.

I likhet med andre valmuer misliker også disse å bli flyttet. Mye enklere er det å samle frø og strø frøene på den plassen du ønsker flere planter.

Trives i sol

Blomstringstid: Juni–september

Blomsterfarger: Hvit, gul, oransje og rødlig

Høyde: 20-40 cm

Herdighet: H8

Denne saken ble første gang publisert 24/04 2019, og sist oppdatert 07/06 2019.

Les også