Mange byboere verden over klager over dyre priser og små upraktiske boliger. Men det finnes heldigvis også mange eksempler på at smått også kan være smart.

Stigende boligpriser og økt fortetting i byene tvinger både arkitekter, designere og beboere til å tenke utenfor boksen.

Byggesett

Ifølge design- og arkitekturnettstedet Homedesign er denne leiligheten i Barcelona et ypperlig eksempel på hvordan man kan bo smått og smart.

Her må eieren regelrett brette ut rommene etterhvert som han trenger dem.

Huseieren, fotograf Christian Schallert, forklarer til det amerikanske nettstedet at både han og arkitekt Barbara Appolloni lot seg inspirere av plassbesparende møbler og innredning man finner ombord på båter da de planla hans nye ettroms.

- Rene linjer og stram design, som man ofte ser i japanske hjem og arkitektur, var også en inspirasjonskilde, forklarer Schallert i en video postet på Youtube.

Interiør og innredning er skjult i skuffer og skap.

TOMT ROM: Det er lite som minner om hjemmehygge i denne leiligheten. Men det er før man begynner å åpne skap og skuffer. © FOTO: Lucia Carretero

Slik fungerer leiligheten

Når man kommer inn i den lille leiligheten midt i Barcelona, ser det i utgangspunktet ut som et nokså tomt, smalt rom. Men dette er bare når eieren Christian Schallert ikke sover, lager mat, kler på seg eller spiser. For når han begynner å trekke ut skuffer og åpne skapdører, forandres leiligheten fullstendig.

Christian Schallert kan nemlig trylle frem alle rom han trenger i mini-leiligheten sin.

Sengen befinner seg i en skuffe under balkongen. Spisebordet slås ned fra veggen. Og skap på veggen skjuler et helt kjøkken.

Når Schallert trenger et rom eller møbel, må han rett og slett bygge det sammen. Leiligheten har fått det passende tilnavnet "Lego-leiligheten".

Se video fra den unike leiligheten

Her skjuler møblene seg

Sengen: Befinner seg i en skuff som rulles ut fra under balkongen.

Nattbord: Trappene opp til balkongen gjøres om natten om til praktiske nattbord ved siden av sengen.

TV: Svinges ut fra en nisje i veggen, og kan vinkles slik at man kan se på TV fra sengen.

Spisebord: Når Christian skal spise, må han senke bordplaten ned fra veggen. Denne benytter så en blomsterkasse som bordben, og trappen opp til balkongen blir sitteplass ved bordet.

Kjøkken: Skjult bak skapdører befinner det smarte, fullt utstyrte kjøkkenet seg. Her er det komfyr, oppvaskmaskin, vask, kjøkkenbenk og mikrobølgeovn. Kjøl- og fryseskap i full størrelse befinner seg enkelt og praktisk i skapet ved siden av.

Funksjonell innredning på 22 kvadratmeter

Den lille leiligheten, som før ikke var annet enn et råloft i en gammel bygård i Barcelonas hippe bydel, Born, måler bare minimale 22 kvadratmeter - men er like fullt er funksjonelt hjem for fotograf Christian Schallert.

Leiligheten må brettes ut før bruk.

TOALETTET: Et smart mini-toalett skjuler seg i den ene enden av den spesialbyggede veggen. © FOTO: Lucia Carretero

Arkitekt Barbara Appolloni forklarer:

- Vi måtte rette på og forsterke de indre veggene for at de skulle tåle den nye strukturen, veggen med alle skapene. Det ble også en stor, men viktig, jobb å gjøre taket utenfor om til en stor og praktisk terasse. Denne fungerer som en ekstra stue/oppholdsrom når eieren har besøk eller bare trenger plass og luft.

Til Homedesign sier Apolloni:

- Interiøret i leiligheten er versatilt og funksjonelt. Boligen kan brukes på mange måter og til alle behov og formål. De eneste elementene som til enhver tid er synlige, er dusjrommet og vasken.

Det er utrolig hva som skjuler seg i denne mini-leiligheten.

INSPIRERT AV JAPANSK INTERIØR: Eieren av denne leiligheten lot seg inspirere av innredning ombord på båter og av stram japansk arkitektur når han i samspill med arkitekten skulle utforme sin nye bolig i Barcelona. © FOTO: Lucia Carretero

Arkitekt Barbara Appolloni står bak det unike konseptet.

LITT AV EN JOBB: Eieren av leiligheten må finne frem alle rommene før han kan bruke dem. © FOTO: Skjermdump fra Youtube.

Veggene i leiligheten er kledd med plater som er tilverket i en blanding av trepartikler og sement, som igjen er støttet av et skjult struktur laget av treverk. Taket og skapveggen er laget i kryssfinér.

- Veggen og møblene gir mulighet til store variasjoner når det gjelder oppbevaring, dette gjelder både garderoben, kjøkkenet og baderommet, forklarer arkitekt Barbara Appolloni.

- Skapet som skjuler sengen er oppdelt i tre bevegelige deler, som alle er skjult under ett nytt balkonggulv, som ble bygget ovenfor det originale gulvet, og som også fungerer som benk/sofa/oppbevaringsplass og trappeavsats til terasse/uterom.

Leiligheten var før et nakent råloft i en gammel bygård midt i Barcelona.

STOR TERASSE: Terassen er større enn selve leiligheten og fungerer som ekstra oppholdsrom. © FOTO: Lucia Carretero

Denne leiligheten er en skikkelig bachelor-pad.

EKSTRA PLASS: Det er praktisk å ha en stor terasse når boligen er på bare 22 m2. © FOTO: Lucia Carretero

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!