Jo da, det finnes mange typer hus, og der hvor noen synes funkis er fantastisk, så synes andre igjen at mer klassiske hus er det fineste som finnes. I Norge er de fleste eneboliger bygget i tre, mens de i England som regel bygger hjemmene sine i murstein.

Til tross for enkelte ulikheter i utforming og stil, så har eneboliger en tendens til å ligne på andre hus i samme område. Englands murhus ligger på rad og rekke og ser forvekslingsmessig like ut, mens i norske boligfelt er det mange mange hvite trehus med to etasjer.

Ifølge design- og arkitetekturnettstedet Dezeen var det nettopp denne formelen på hvordan hus "skal" se ut den koreanske arkitekten Moon Hoon prøvde å unngå da han tegnet det helt unike Conan House i byen Bang Dong i Sør Korea.

Ville lage bolig-kunst

Det var på oppdrag fra en TV-produsent og familien hans at den kjente arkitekten tok på seg arbeidet med å tegne et helt nytt og spennende hjem for den unge familien. Tomten lå idylisk til like ved en innsjø i et område av Sør Korea som er kjent som en populært feriedestinasjon, og Hoon mente at hele området ville fornyes og gjøres mer spennende om man satte opp noe helt spektakulært.

- Den ledige tomten som familien hadde kjøpt innbydde til å gjøre noe helt nytt, forklarer arkitekten til nettstedet Designboom.

- Og fordi tomten lå så åpent til, så ble det fristende å skape et hus som på mange måter var et skulpturelt innslag i landskapet, som ville stikke seg ut blant alle de andre husene i nabolaget.

Spennende arkitektur i Asia.

STIKKER SEG UT: Arkitekten følte at dette nabolaget kunne trenge et noe unikt innslag. © FOTO: Moon Hoon

Unik arkitektur.

VISUELL EFFEKT: Utsiden på Conan House har noe litt tegneserieaktig over seg. © FOTO: Moon Hoon

Resultatet har blitt et hus som er så unikt at det har høstet oppmerksomhet i både hjemlandet og også langt utenfor landets grenser.

- Bangdong er kjent som feriested, og kan i skoleferiene bli ganske så folksomt, forklarer Hoon til Klikk Bolig.

- Vi har fått så mye positiv respons på huset og at det virkelig hever arkitekturen i området, både fra folk som er innbyggere i Bangdong, men også fra turister og gjennomreisende.

Og tomten gjør virkelig at det unike huset kommer til sin rett, der den ligger åpent til mellom fjell og innsjø.

Barnslig lyst

Mannen i huset kom til arkitekten sammen med sin unge familie med et ønske om et hjem som ikke bare skulle ha plass nok til to voksne og ett barn, men som også skulle fungere som et utstillingslokale for hans store samling leker og minifigurer.

Unik bolig i Sør-Korea.

LEKENT: Eieren av dette huset er opptatt av leker og tegneserier. Det bærer huset hans preg av. © FOTO: Moon Hoon

Slik bygget de et hus uten hjørner.

LEKEHUS: Dette huset har fått navnet Conan House, som kan oversettes med Lekehuset. © FOTO: Moon Hoon

Lekent hus i Sør Korea.

NISJER: Overalt i huset finner man leker og småfigurer utstilt. © FOTO: Moon Hoon

Innredet med leker og plastsklie.

LEKEPLASS: Midt i huset finner man en knallrød sklie, til store gelde for husets barn. © FOTO: Moon Hoon

- Klienten kom til meg fordi han visste at jeg ville være i stand til å gi dem et hus hvor barnsligheten og leken kom til å få stå i fokus, forklarer Hoon til Klikk Bolig.

- De hadde sett på tidligere prosjekt jeg hadde gjort, og hadde en klar idé om hva det var de ville ha, spesielt på innsiden av boligen.

Huset, som fikk navnet Conan House (som oversatt betyr Toy House, eller lekehuset på norsk), er like unikt på innsiden som det er på utsiden, og har på alle måter blitt det hjemmet familien drømte om.

- Utenpå er huset som en skulptur, forklarer arkitekten.

- Man ser nesten ikke at det finnes hjørner, og huset ser på mange måter litt "tegneserieaktig" ut, fasaden har en slags "3D kvalitet".

Vinduene ligger midt på hver vegg for å slippe mest mulig dagslys inn i huset, og tomrommet i midten gir en dybde i et ellers ganske så kompakt hus.

- Vi "skar" vekk alle hjørner på en kube, og linjene på veggene gjøres mindre og mindre innover til de ender i et vindu på midten.

Spennende løsninger på enebolig i Asia.

MORSOMT: I dette huset går det nesten ikke an å ha det kjedelig. © FOTO: Moon Hoon

Slik bygget man dette huset som en lekeplass.

PÅ PYNT: Man har bygget inn nisjer i huset for å kunne stille ut tingene familien har samlet på i årevis. © FOTO: Moon Hoon

Spennende arkitektur i Asia.

LYST: Lyse vegger og gode vinduer sender mye dagslys inn i huset. © FOTO: Moon Hoon

På utstilling

På innsiden av Conan House var det familiens store samling leker og småting som skulle stå i fokus. Dette løste arkitekten på en unik måte:

- Vi gikk gjennom flere ideer når vi tenkte på hvordan planløsningen måtte være, forklarer Hoon.

- Den ene ideen var et hus hvor etasjene var stablet oppå hverandre og roterte, men den andre løsningen vi kom på var å lage en slags boks med avbrutte gulv, som på en måte fløt oppover i en spiral.

Løsningen ble den siste ideen.

- Hele interiøret består av små-etasjer og gulvarealer som ikke henger sammen, forklarer nettstedet Dezeen.

- Disse flyter ut fra spiraltrappen og tomrommet i midten av huset.

Denne sentrale kjernen ble også det perfekte området til å stille ut leke- og figursamlingen.

- I rekkverket som omgir trappen, som strekker seg opp gjennom hele kjernen av huset, har vi laget nisjer og hyller, i ulike høyder og størrelser, som alle får vist frem familiens samlinger.

Trappen ender på toppen av huset i et slags atrium, hvor lyset strømmer inn gjennom takvinduer, og spres så nedover i huset.

- Utstillingene fortsetter gjennom hele huset, røper Hoon.

- I kjelleren står ting utstilt på en stor bokhylle i heltre, som strekker seg fra trappeoppløpet og rundt til et område som brukes som hjemmekontor.

Dette interiøret vil barn trives i.

LEKEROM: Øverst i huset strekker barnas lekerom seg over to nivåer, med en sklie mellom. © FOTO: Moon Hoon

Spennende interiør.

TOMROM: Midt i huset strekker en spiraltrapp og en åpent trappeløp seg fra kjeller til tak. © FOTO: Moon Hoon

Sjekk hvordan man dekorerer med samleobjekter i dette huset.

BOKHYLLER: I kjelleren står bøker og nips utstilt på store hyller i tre. © FOTO: Moon Hoon

Tomrom i midten

De brutte etasjene og halv-plattåene strekker seg helt opp til toppen av huset. Fra det øverste nivået kan man skli ned til neste etasje på en knallrød plastsklie.

- Det er disse detaljene som gjør at huset føles ungt og lekent, forklarer Hoon.

- Pluss at dette tomrommet gir en dybde til huset, og skaper soner som er perfekte for lek, bevegelse og samvær.

Også de andre rommene i huset, som kjøkken, soverom og stue, er også lokalisert i tilknytning til trappen og tomrommet midt i huset.

- Vinduene midt på alle veggene slipper inn masse lys, forklarer arkitekten.

- For eksempel ligger foreldrenes soverom bare et par trappetrinn ned i huset fra to barnerom, og lekerommet er delt over to "etasjer" litt lengre opp i huset.

Smarte måter å innrede på.

REKKVERK: Arkitekten har brukt rekkverket som omgir trappen til å lage utstillingsnisjer for familiens mange samlinger. © FOTO: Moon Hoon

Spennende arkitektur i Asia.

CONAN HOUSE:: Slik tegnet arkitekten dette unike huset. © Illustrasjon: Moon Hoon

Les hele saken
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!