Noen ganger er det nok å pusse opp skapfrontene for at kjøkkenet skal fremstå som nytt og delikat. Men i dette våningshuset innerst i Maridalen, måtte det grundigere grep til.

Med både barn og barnebarn i familien, ble huset fort fullt av folk. Beboerne ønsket seg et kjøkken som både fungerte som et sosialt rom, og som produksjonskjøkken.

Beboerne søkte om hjelp hos Bonytts interiørarkitekttjeneste.

Interiørarkitekt MNIL Trond Ramsøskar fikk oppdraget å tegne en ny og bedre løsning.

Plasserte kjøkkenet innerst i allrommet

Kjøkken og stue har nå byttet plass. Det første man ser når man kommer inn i det nye rommet er ikke lenger en rotete kjøkkenbenk. Oppvasksonen fikk en mer diskret plassering, og beboerne fikk en stor halvøy der mange kunne lage mat sammen.

Nå er det dessuten større gulvplass midt i rommet - en utpreget fordel når både barn og voksen skal utfolde seg.

Modernisering med måte

Selve huset er fra en gang på 1700-tallet. Det ga visse føringer, både lovpålagte og selvpålagte.

For beboerne var det om å gjøre å modernisere uten samtidig å fordrive husets sjel.

Men hvordan?

Oppussing av kjøkken

SATTE KJØKKENET I STUA: Der tv-en sto, er det nå plassert et klassisk vitrineskap som utnytter plassen i hjørnet og innbyr til oppbevaring av finserviset. © Foto: Sveinung Bråthen

Oppussing av kjøkken

DRO KJØKKENET INN I STUEN: Det første man ser når man kommer inn i allrommet er ikke lenger en rotete kjøkkenbenk. Nå er det større gulvplass midt i rommet. Spisestue med langbord er i et tilstøtende rom. Når ventilatoren ikke er i bruk, kan den skyves opp for ikke å blokkere lysinnfallet. © Foto: Sveinung Bråthen

- Er huset klassisk, er det fint og trygt å velge en klassisk innredning, men hvis alt er klassisk, blir det fort kjedelig og gammeldags.

- Så hvordan unngå at klassisk også blir kjedelig?

- Velg derfor noen samtidige elementer - møbler, lamper eller armaturer. Det skaper en kontrast som forsterker særpreget ved det gamle og opprinnelige, råder interiørarkitekten.

Oppussing av kjøkken

UTNYTTER TOMROMMET: Volumet mellom skuffemodulene i kjøkkenhalvøya er utnyttet til oppbevaring av kokebøker og kokekaffe. © Foto: Sveinung Bråthen

Hva kan andre lære av dette prosjektet?

- Om du først er nødt til rehabilitere, sjekk da muligheten til å flytte på ting. For eksempel kan det være effektivt å fristille innredningen fra veggen. Det gir anledning til å velge en øyløsning.

- Hva er fordelen med en kjøkkenøy?

- Kjøkkenøya gir mulighet til å stå ansikt til ansikt når man lager mat. Det er mye hyggeligere. Dessuten slipper man også å stå med ryggen til gjestene.

Pusset opp kjøkkenet med gamle møbler

NØYSOM OPPDATERING: Beboerne har oppgradert kjøkkenet uten å forkaste sine gamle, kjære møbler. Slik har de ivaretatt noe av hjemmets sjel samtidig som rommet er blitt vesentlig forbedret. Nytt-møter-gammelt-trikset er evigaktuelt. © Foto: Sveinung Bråthen

Dette kostet forvandlingen

Kjøkken Agnes fra Vedum kr 65 000 Benkeplater i sort eik (40 mm) kr 18 000 Vitrineskap Stockholm kr 10 000 Vaskekum fra Blanco kr 9000 Kran med kokende vann kr 12 000 Armatur KWC Eve kr 7000 Flisene Metalwood Silico fra Megaflis kr 1600 Miele hvitevarer kr 112 000 Håndverkstjenester kr 150 000 Maling kr 15 000Totalt: kr 399 600

Innerst ved vinduet står et lite kjøkkenbord, to stoler og en benk. Her er det perfekt for to personer, maks fire. Fem kommer ikke på tale. Derfor ville nok mange vurdert heller å plassere et langbord på kjøkkenet.

Det mente interiørarkitekten ville vært et uheldig valg.

- Det lille bordet ved vinduet dekker hverdagsbehovet. Et stort langbord ville tatt så stor plass av kjøkkenet, da ville stuen lenger inne i huset ikke bli like mye brukt. Det er en typisk felle jeg ser i mange nye byggeprosjekter. Resultatet er at deler av boligen ligger brakk.

Oppussing av kjøkken

DIGER OG PRAKTISK: Kummen (Blanco Silgranit) er stor nok til å romme et stekebrett, og gjør slik rengjøringen mye enklere. © Foto: Sveinung Bråthen

Oppussing av kjøkken

DISKRET EKSTRAVAGANSE: Den lysende kranen fra KWC representerer et innslag av lek og moro i et ellers edruelig prosjekt. © Foto: Sveinung Bråthen

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!