Hyttemarkedet i Norge

Lavere priser uten boplikt

Hytteprisene vil synke dersom boplikten fjernes, mener ekspertene.

VIL FJERNE BOPLIKTEN: Den blåblå regjeringen vil fjerne bopliktordningen. Dersom de får gjennomslag vil avviklingen føre til at hytteprisene synker, mener ekspertene.
VIL FJERNE BOPLIKTEN: Den blåblå regjeringen vil fjerne bopliktordningen. Dersom de får gjennomslag vil avviklingen føre til at hytteprisene synker, mener ekspertene. Foto: Illustrasjonsfoto: Helge Hagen
Sist oppdatert

Den nye regjeringen mener at boplikten ikke virker, og går derfor inn for å fjerne den. Det kan få konsekvenser for hytteprisene.

- Det totale hyttemarkedet blir større, siden ordinære boliger også vil kunne benyttes som hytter. Når hyttekjøperne har mer å velge i, vil det dempe prispresset på vanlige hytter, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff)

Han understreker imidlertid at prisene normalt sett holder seg godt i hyttemarkedet, siden selgerne ofte ikke er nødt til å selge.

Mørke vinduer i Røros

Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen tror enkelte har tenkt litt feil når de har regnet med prisstigning.

- Nettoeffekten er jo at tilbudet øker, og økt tilbud gir lavere gjennomsnittspriser for den samlede beholdningen av hytter. Men Andreassen mener at boplikten ikke har like stor effekt overalt.

- Røros kan bli en mørklagt by hvis de gamle sentrumsboligene kjøpes opp av fritidsfolket. Mens Larvik preges mindre av bopliktordningen enn eksempelvis Lyngør. I mindre bygder er altså boplikten essensiell, forklarer han.

Men også deler av de sjønære hyttekommunene vil merke endringer. - Trolig vil havneområdene i eksempelvis Larvik, Stavern, Helgeroa og Nevlunghavn få flere fritidsboliger, og færre fastboende, fortsetter Andreassen.

Ordfører Rune Høiseth i Larvik kommune er enig, og han mener en opphevelse av boplikten vil være uheldig for dem. Ordføreren er redd for at populære hytteområder vil stå tomme store deler av året. Han konkluderer derfor med at en avvikling ikke vil bidra positivt for Larvik kommunes behov for innflytting og befolkningsvekst.

Ny vekst

Sjeføkonom Jan L. Andreassen mener imidlertid at en opphevelse av boplikten vil kunne stimulere til ny vekst. - Familiene som flytter ut av helårsboligene vil nok kjøpe noe annet i nabolaget. Kanskje bygge nytt, eller pusse opp gamle trehus. Det skaper aktivitet. For kommunens økonomi trenger det ikke å være negativt. De kan for eksempel differensiere vei- og vannavgifter mer, kanskje til de fastboendes fordel.

Partner og analytiker Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret støtter økonomene. Han mener også at hytteprisene generelt vil gå ned dersom boplikten fjernes, nettopp fordi dette vil føre til at flere eiendommer kommer ut på markedet.

Fungerer ikke

Professor i landbruksøkonomi, Normann Aanesland, har tidligere avvist at boplikten har positiv innvirkning på sysselsetting i distrikts-Norge. Boplikten for helårsboliger innfrir ikke de forventningene som reguleringsmyndighetene har hatt. En undersøkelse foretatt ved Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) viser at boplikten ikke har ført til at den faste bosetningen økte.

Den blåblå regjeringen må ha støtte i Stortinget for å få gjennom et bopliktforslag. KrF-leder Knut Arild Hareide har tidligere uttalt til NRK at det å fjerne ordningen kan føre til sovende byer store deler av året.

Det mest sannsynlige er derfor at regjeringen må støtte seg til Venstre for å få flertall.

Les også:

Disse hyttene har solgt best

Dette er Norges drømmehytte

Disse postnumrene skjuler landets mest eksklusive hytteadresser

Denne saken ble første gang publisert 04/01 2014, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også