Forsikring og husdyr

Hvem betaler når husdyret ditt gjør skade?

Dyreeiere har delvis ansvar for skader dyret påfører annens eiendom.

SKADER FORÅRSAKET AV HUND ELLER KATT: Hvem dekker skaden når kjæledyret forvolder skade. I noen sammenhenger du som eier, og da kan innboforsikringen være til god hjelp.
SKADER FORÅRSAKET AV HUND ELLER KATT: Hvem dekker skaden når kjæledyret forvolder skade. I noen sammenhenger du som eier, og da kan innboforsikringen være til god hjelp. Foto: FOTO: ThinkStock
Sist oppdatert

Boligforsikringene dine skal i utgangspunktet dekke de fleste forhold du som boligeier berøres av. Selv forhold du ikke har kontroll over selv, som for eksempel lynnedslag, vil vanligvis dekkes av forsikringene dine.

Men se for deg en situasjon hvor katten din har sneket seg inn i naboens bil og lagd kloremerker i setene. Hvem har da ansvaret, og dekkes det av en eventuell forsikring?

- Et greit utgangspunkt er dette: Hvis du mottar et slikt krav, ta kontakt med forsikringsselskapet hvor du har innboforsikring. Selskapet vil utrede om det foreligger erstatningsplikt (gratis) og vil dekke et eventuelt erstatningsansvar minus en egenandel, sier Morten Hesselberg-Meyer til klikk.no. Han er advokat og ansvarlig for skadeoppgjør i Nemi Forsikring.

Klær og denslags

Skade som følge av katter eller hunders omstreifende virksomhet i naboområdet, kan bli en ganske komplisert problemstilling, blant annet fordi det er forskjell mellom hund og katt.

Men hva man som eier uansett vil kunne bli stilt ansvarlig for, er dersom hunden eller katten gjør skade på person eller noe vedkommende har på seg. Dette følger av pkt 1 i skadeserstatningslovens paragraf 1-5: "Eier og innehaver av dyr plikter uansett skyld fra sin side å erstatte skade som dyret volder på person eller på klær eller andre vanlige bruksting mens noen har dem på seg".

Dette innebærer at man som hunde- eller katteeier i slike sammenhenger har et såkalt objektivt ansvar, uansett om man har skyld eller ikke.

- Forsvarlig tilsyn

KATTESPOR: Hvem må dekke skaden dersom naboens katt sniker seg inn i bilen din og klorer opp interiøret. Sannsynligvis du, fordi katteeiers ansvar er begrenset.
KATTESPOR: Hvem må dekke skaden dersom naboens katt sniker seg inn i bilen din og klorer opp interiøret. Sannsynligvis du, fordi katteeiers ansvar er begrenset. Foto: FOTO: Privat

Dersom det dreier seg om andre ting enn klær- og personskade, handler det ikke lenger bare om obkektivt ansvar, men om man som dyrets eier har passet godt nok på det.

- Om eier av et dyr er ansvarlig for en skade, er regulert i Skadeserstatningsloven. Eier av et dyr er altså ansvarlig for personskader dyret forvolder uansett eiers egen skyld, men dersom det for eksempel handler om tingskade forvoldt av en huskatt er eier ansvarlig kun hvis eier kan lastes for det inntrufne, utdyper Hesselberg-Meyer.

- Det generelle utgangspunktet er at en dyreeier bare kan bli erstatningsansvarlig dersom han eller hun har utvist skyld, fremhever stipendiat Tore Fjørtoft ved Det juridiske fakultet, Universitetet i Oslo.

- Essensen i ansvarsvurderingen er om dyreeieren har ført forsvarlig tilsyn med dyret eller har gjort det som er rimelig for å unngå skade.

Forskjell på katt og hund

Det skilles mellom ansvar for hunder og katter. For mens en hundeeier i stor grad vil kunne være ansvarlig for skade på ting, vil en katteeier i det store og hele gå fri. Katteeiere har bare objektivt ansvar (dvs. ansvar uten skyld) for skader som dyret volder på person eller på klær eller andre vanlige bruksting mens noen har dem på seg, f.eks. smykker eller vesker. Ansvar for andre tingskader forutsetter at katteeieren har utvist skyld.

- For hundeiere er ansvaret langt strengere, fordi loven i stor grad pålegger eierne et objektivt ansvar for både person- og tingskader, fremhever Fjørtoft.

Uansvarlige katter

I tilfellet med katten som snek seg inn i naboens bil og gikk løs på interiøret, blir spørsmålet om du som katteeier har gjort nok for å unngå dette.

Ifølge Tore Fjørtoft vil det være lite sannsynlig at du blir ansvarlig.

- Utgangspunktet er her om du har gjort det som er rimelig å kreve for å hindre skadeforvoldelse. Men siden det ligger i kattenes natur at de streifer omkring, skal det en del til for at den skadelidte skal kunne ha krav på erstatning fra deg som katteier.

Han utdyper ved å si at dersom katteeieren likevel er ansvarlig, vil dennes ansvar kunne reduseres fordi bileieren lot dørene stå åpne.

- Men dersom man som katteeier ser at katten er i ferd med å forvolde skade, er stillingen selvsagt en annen. Da må han eller hun gripe inn.

Et annet typisk bil-katt tilfelle er katten som legger seg på bilpanseret for å varme seg. Også her vil den uheldige bileieren mest sannsynlig måtte dekke skadene selv.

- At en katt hopper opp på en bil og lager riper i lakken, er som utgangspunkt noe katteeieren ikke blir ansvarlig for, forklarer Fjørtoft.

Danskene, derimot, kan faktisk ta livet av plagsomme nabokatter, så lenge de gir beskjed på forhånd.

Hunder mer ansvarlige

Slik Fjørtoft fremhever, så har hundeiere et langt større ansvar. Dette fremkommer blant annet i pkt. 2 i skadeerstatningslovens paragraf 1-5: "Eier og innehaver av hund eller ville dyr som holdes i fangenskap, plikter uansett skyld fra sin side å erstatte også tingskade som dyret volder".

- Hvis hunden din smetter inn i nabohuset og knuser en dyr vase, er dette noe du som hundeeier i utgangspunktet er ansvarlig for, sier Tore Fjørtoft.

Les våre tips for å få en barnevennlig hund.

Økonomisk tap

Ifølge Tore Fjørtoft er det avgjørende at skaden katten eller hunden har forvolt er av økonomisk karakter. Det betyr at selv om katten din klorer naboens barn til blods, så vil du ikke være ansvarlig i erstatningsrettslig forstand.

- Noe annet er det derimot dersom det er snakk om ménerstaning, for eksempel dersom kattens kloring etterlater varige arr i barnets ansikt, så vil du som katteeier kunne bli erstatningsansvarlig, selv om skaden medfører et økonomisk tap.

Innboforsikringen

Så hvilke muligheter har du som hunde- eller katteeier, når dyret gjør skade på naboens eiendom, til å få dekket skadene over din innboforsikringen?

Ifølge produktsjef Øivind Huse hos Storebrand er den muligheten varierende.

- I utgangspunktet vil katte- og hundeeiere være sikret gjennom innboforsikringen, så dersom man kommer i et ansvar som følge av skader dyret har stått for vil man være ivaretatt av forsikringen, sier han til klikk.no.

- Får du et søksmål rettet mot deg, kan du melde saken til ditt forsikringsselskap. Her sitter det saksbehandlere med erfaring på erstatningsrett. De vil kunne vurdere om naboen har rett til erstatning. Vær klar over at det er en egenandel som eier av dyret må betale selv, utdyper han.

Les også:

Dette må du gjøre før du reiser på ferie

Her er Norges mest populære hytteområde ved sjøen

Nå kan hele slekta lage mat sammen

På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

Denne saken ble første gang publisert 16/07 2013, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også