Flått i hagen

Sjekk om du har flått i hagen

Ta frem et gammelt, hvitt laken og bli flåttforsker i din egen hage.

FLÅTT FORSKNINGSPROSJEKT: Er du nysgjerrig på om det finnes flått i hagen din, kan du trekke et hvitt tøystykke over gress og vegetasjon og sjekke om det har festet seg flått på det.
FLÅTT FORSKNINGSPROSJEKT: Er du nysgjerrig på om det finnes flått i hagen din, kan du trekke et hvitt tøystykke over gress og vegetasjon og sjekke om det har festet seg flått på det. Foto: FOTO: Alexander Berg jr.
Sist oppdatert

Livet i hagen er en tilværelse i glede og ro. Tror de fleste av oss. Men inne blant løv og busker lurer det farer. Små farer, som gjerne vil klenge seg kroppen din og suge blod.

Flåtten finnes ikke bare i skogen, men liker seg også i hagen din.

- I urbane strøk hvor det også trekker rådyr inn, vil man nok kunne finne flått rundt omkring i hagene, sier avdelingsdirektør Preben Ottesen i Folkehelseinstituttet til klikk.no, og understreker at dette gjelder bare der flått er vanlig i naturen ellers, og i Norge er det i kyststrøk nord til Nordland.

- Det er i de voksne individene man finner på rådyr og andre hjortedyr, mens larver og nymfer vil kunne finnes på mus og fugler. Derfor vil flått kunne eksistere i hager selv om det ikke er rådyr til stede, utdyper han.

- Men det vil imidlertid kunne ta flere år før en tilstrekkelig populasjon klarer å etablere seg i en hage.

Ta et gammelt laken

Slik fjerner du flåtten på kroppen

  • Fjern den så raskt som mulig. Bruk fingrene, en pinsett eller en flåttfjerner som du kjøper på apoteket.
  • Ta tak i flåtten helt nede ved huden og dra den rett ut. Det har liten betydning om deler av flåttens biteredskaper blir sittende igjen i huden.
  • Legg gjerne på litt antibiotikaholdig sårsalve på bittstedet.

Så hvordan avdekker du om du i det hele tatt har flått i hagen?

Rådet fra det danske nettstedet bolius.dk er å ta et gammelt, hvitt laken og sett det fast på en pinne som et flagg. Deretter trekker du det over busker og kratt i hagen din. Når du er ferdig teller du hvor mange flått som har festet seg på lakenet.

Denne aktiviteten bør ifølge bolius.dk gjøres på en varm dag.

"For da er flåtten mest aktiv", skriver de.

Da har du mange flått i hagen

Ifølge bolius.dk har du en flåtthage dersom du har fanget flere enn 100 flått per 100 kvadratmeter hage. Under 10 flått per 100 kvadratmeter, beskriver en hage med et lite antall flått.

- 1 flått per kvadratmeter må anses å være et betydelig antall, bekrefter Preben Ottesen, som imidlertid forteller at folks oppfatning av hvor mye flått som eksisterer i omgivelsene kan avvike mye fra det de finner når de måler.

- Folk kan si til oss at det er store mengder flått i et område, men når vi kommer og drar vårt hvite laken over vegetasjonen, må vi noen ganger anstrenge oss for å finne 20 individer.

Slik unngår du flått i hagen

Kjemiske midler er i liten grad hensiktsmessige ved områdebekjempelse av flått, og Klima og forurensningsdirektoratet (Klif) advarer på sine sider mot bruk av insektsmidler. Derfor må andre tiltak iverksettes.

"Er du sterkt plaget, må du innrette hagen din slik at flåtten får harde kår å trives i", skriver bolius.dk og foreslår blant annet å holde gresset og annen vegetasjon nede.

Og siden flåtten gjerne reiser med rådyr, er et annet tips å hindre rådyrene å komme inn i hagen din, om du har dem der, da.

- Hvis rådyrene ikke får tilgang til hagen din, blir det heller ikke noe særlig flått der, uttalte Preben Ottesen til Stavanger Aftenblad ved en tidligere anledning

- Men siden man ikke kan utelukke at flått kommer inn i hagen på andre måter enn med rådyr, så bør man holde vegetasjonenen nede fordi flått liker seg best på skyggefulle steder, utdyper han overfor klikk.no.

- Dersom en voksen, fullsugd hunnflått slipper seg fra en hund eller katt, kan den legge to til tretusen egg. Derfor bør man sjekke kjæledyret om det har fått flått på seg eller behandle det med et flåttmiddel, som igjen vil kunne bidra til å redusere risikoen for flått i nærområdet, forklarer forskningssjef ved Bioforsk, Ingeborg Klingen, til klikk.no.

Hun trekker også frem det momentet at flått liker seg best der det er fuktig. - Derfor skal man forsøke å holde det mest mulig tørt i hagen. Sannsynligvis er det få som har flått i hagene sine i Norge, men dette vet vi etter det jeg kjenner til lite om.

I brosjyren Tick Management, utgitt av The Connecticut Agricultural Experiment Station, har man stilt opp en rekke tiltak for å redusere en venetuell forekomst av flått i hagen, blant annet:

  • Klipp gresset ofte.
  • Fjern løvrester og småbusker i utkanten av plenen og rundt steinmurer og vedstabler.
  • Flytt vedstabler og fuglebrett unna huset.
  • La det komme inn mer lys i hagen ved å beskjære trær og busker.

Sjekk kroppen din for flått

I tillegg til å holde vegetasjonen nede i hagen, kan et godt råd ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) å ikle seg klær som beskytter.

"For å redusere muligheten for flåttbitt bør man bruke lange bukser og være godt tildekket ved anklene når man ferdes på områder med mye flått", skriver de på sine nettsider. Dersom man i tillegg påfører insektsmiddel som inneholder Dietyltoluamid (DEET) på klærne, vil man ifølge FHI være enda bedre beskyttet.

Og når man kommer inn fra hagen, bør man sjekke kroppen om flått likevel har lurt seg innunder klærne. "Husk at flåtten gjerne oppsøker skjulte og tynnhudede steder som for eksempel knehaser, lyske, armhuler og området bak ørene", utdyper Folkehelseinstituttet.

Ifølge Ottesen er det imidlertid lite belegg for å mene at det er spesielt mye flått ett år i forhold til et annet.

- Bestanden er i liten grad utsatt for svingninger på samme måte som andre dyr. Det vi imidlertid vet er at vi finner fåindivider når det regner, mens ved sol og oppholdsvær er det større aktivitet.

Les også:

Syv trinn til egen kjøkkenhage

Ta innersvingen på myggen i hagen

Slik blir du kvitt lus på rosene

På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

Denne saken ble første gang publisert 13/06 2013, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også