Endelig er høsten her, og vi kan være inne med god samvittighet. Men når det gjelder valg av varmekilde og hvordan denne skal se ut, er det lett å gå seg vill i det store utvalget.

Det er selvsagt ikke kun det estetiske man skal ta hensyn til ved valg av ny peis, men det er viktig for trivselen at du opplever peisen og området rundt den som hyggelig for å bruke tid der. La deg inspirere av disse flotte peisene.

Franske følelserPå bildet under har en innmurt peis fått en ny ramme i kalkstein fra Frankrike (kjøpt hos wildvenus.no) og blitt rommets smykke. Inni er peisen belagt med varmebestandigflis. Den store peisen (rammen måler 175 x 135 cm) har god plass til digre kubber som brenner lenge,noe som er nødvendig med åpen peis i stor stue. Vil du ha en slik peis? Lignende rammer får du for eksempel hos landstil.com, eller du kan bestille en fra din lokale gipsmaker.

Rommets midtpunkt

I dette rommet får peisen virkelig dominere, med en kjempestor oppmurt hette. En rist til å legge vedkubbene på letter brenningen av store kubber, som er nødvendig for å få utnyttet varmen når det er så høyt under taket. Men det hjelper også at hetten og pipen blir varme og avgir varme til rommet. Vil du ha en slik peis? Forhør deg med lokale murere og peismontører. Vær oppmerksom på at pipen må evne å lage godt nok avtrekk. Legg merke til den smarte oppbevaringen for ved i bakkant.

FRANSK STIL: Interiørstylist Tone Kroken har valgt et stort ildsted med vakre ornamenter. © FOTO: Yvonne Wilhelmsen

RUVENDE: Hjemme hos Interiørstylist Kirsten Visdal har ildstedet fått en sentral plassering. © FOTO: Sveinung Bråthen-R

Uten pipe

Hvem sier at en peis må brukes til å brenne ved? Hvis du har en gammel peis hvor pipa ikke er i stand, kan du fylle den med store stearinlys, en elektrisk peis eller en liten gass- eller biopeis (NB: vær forsiktig). Det er også en idé om du vil kjøpe en peisramme og lime opp på veggen, uten å installere pipe. Ønsker du deg peis men har ikke pipe? Det er en smal sak å installere pipe i eksisterende bygg, hør med din lokale montør. Installering av ny pipe er søknadspliktig hos plan- og bygningsetaten i din kommune. Husk også å melde fra til feiervesenet om du installerer peis og/eller pipe.

Marie Nylander, hus i Helsingborg. 1800-talls hus.n peisinspo=

UTEN PIPE: En samlig med kubbelys gir deg levende flammer selv uten pipe. © FOTO: Joachim Wichmann

Peis i andre rom

En peis på badet kan oppleves som ren luksus. Dette ildstedet ligger i åpen løsning til soverommet, slik at peisen brukes flittig. Mange har peis på kjøkkenet, men også soverom og bad er hyggelige steder å kose seg med levende flammer. Vil du ha en slik peis? Med de nye pipe-rørene er det faktisk ikke store jobben å installere flere piper i huset, bare husk å søke først. Ellers kan du mure opp en peis og bruke elektrisk innsats, gass- eller biopeis (NB: vær forsiktig), eller bare fylle den med stearinlys, som på motsatt side.

PÅ BADET: Camilla Berntsen, eier av interiørbutikken Milla Boutique, hadde peis på badet i sin gamle bolig, for en luksus! © FOTO: Yvonne Wilhelmsen

Hete peistrender

Uansett hvilken peis du drømmer om, er det greit å vite hva som preger trendbildet. 1. Hvite peiser er supertrendy. De fleste leverandører tilbyr sine toppmodeller i hvitt, som F373 fra Jøtul, kr 23 000. 2. Maks innsyn til flammene er et must, gjerne fra flere sider, eller fra såkalt wide screen, som er siste trend: Studio 1 fra Riva, kr 22 500. 3. Små innsatser er også en voksende trend, mest fordi stadig flere bor i små boliger. For stor peis er både dyrt og kan føre til problemer som røyklegging og overdreven varme. Den lille i4 fra Contura er en vakker ramme rundt flammene og passer inn overalt, 39 x 55 cm, fra kr 12 500. 4. Miljøhensyn går heller ikke av moten. Selv om forskriftene sikrer alle peiser, tar Bionic Fire fra Rais miljøhensynet til nye høyder med null målbare partikkelutslipp. Dobbelt brennkammer og helautomatisk luftregulering sørger for bedre utnyttelse av veden, samt at alle partikler brenner opp, uten å gå på bekostning av design. kr 39 500.

peisinspo=

TRENDER: Hvite peiser er blant årets peistrender © FOTO: Podusentene

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!