Visst er det hyggelig med åpen ild, men lukkede ildsteder varmer langt bedre enn åpne peiser. De moderne peisinnsatsene er også rentbrennende og dermed mer miljøvennlig.

Ifølge Varmefag var kakkelovnen rentbrennende allerede for over 100 år siden. Den skal holde på varmen i 24 timer etter du har sluttet fyringen.

Klebersteinsovnene er varmelagrende og gir lav overflatevarme. Den porøse stenen trekker til seg varmen og avgir den sakte.

Investerer du i støpejernsovn, får du en solid ovn med lang levetid.

Vi har valgt ut noen peiser fra høstens store utvalg, enten det er innsatspeis, kakkelovn, peis i kleberstein eller en ovn i solid støpejern. Det bør være noe for enhver smak, og for en varmende høst.

peis nyheter klikk=

KLEBERSTEIN. Peisen Merethe fra Granit er kledd med kleberstein og har dekorative sideglass, kr 37 250, for forhandlere se granit.no. © FOTO: Produsent

Peis nyheter klikk

KLASSISK. Contura Allmoge er en klassisk kakkelovn og den varmer godt, kr 47 900, for norske forhandlere se contura.eu © FOTO: Produsent

Peis nyheter klikk

SVART RAMME. Peisinnsatsen Scan 1002 er blant nyhetene fra Jøtul, kr 24 490 for innsats, jotul.no © FOTO: Produsent

Peis nyhet Morsø=

RØFF VARME. Morsø 5448 er en rommelig peis. Stålrør tar lite plass og er en god løsning hvis du ønsker deg peis og ikke har pipe, kr 18 885 hos Varmefag. © FOTO: Produsent

Peis nyheter klikk

SLANK VARIANT. Jøtul FS 92 er laget av lettbetong. Design ved Bård Eker, kr 29 990, jotul.no © FOTO: Produsent

Peis nyheter klikk=

INNSATS. Conturas innsats Ci5 er designet for å kunne passe i inn i allerede eksisterende åpne peisløsninger, fra kr 10 900 hos Varmefag. © FOTO: Produsent

Slik velger du ovn

Anette Solheim, daglig leder hos Dovre, sier det er tre ting som er viktige når du skal velge ildsted; plassering, romstørrelse og oppvarmingsbehov.

- Du bør vurdere dette før du investerer i nytt ildsted. Det er alltid hyggelig å kunne se peisbålet. Bruker du rommet ofte, trenger du en ovn som varmer bra. Men mange kjøper for stor ovn, noe som bidrar til at det blir alt for varmt i rommet,sier Solheim.

-Hvordan finner man ut at størrelsen på ovnen er riktig?

- Det er selvfølgelig forskjell på nye og gamle hus. Men tommelfingerregelen er cirka 80 watt pr. kvm når det er 2,40 meter under taket. Ta gjerne med målene av rommet når du skal kjøpe ny ovn, og få hjelp av fagfolk til å finne riktig størrelse.

Plassering

Ifølge Enova passer en ovn best for dem som kan plassere den i det rommet hvor man trenger mest varme.

- Vedovn er en punktoppvarmingskilde som gir mest varme i det rommet den er plassert, skriver de på sine sider.

Enova fremhever også at en vedovn passer best i boliger med åpne planløsninger.

- Du utnytter varmen fra ovnen best dersom den kan spres videre til andre rom. Ofte er det lurt å plassere ovnen i underetasjen slik at varmen stiger opp til neste etasje, utdyper de.

De trekker også frem at vedfyring er en stabil oppvarmingskilde rent prismessig, fordi prisen på ved holder seg jevnt konstant, mens både strøm- og oljepris varierer mer.

Peis nyheter

LAGRINGSPLASS. Sonate fra Dovre er laget i solid støpejern, og har lagringsplass til ved, kr 17 500, blant annet hos Maxbo og Byggmakker, dovrepeisen.no. © FOTO: Produsent

Peis nyheter klikk

BRED TYPE. Prelude fra Dovre er bred og tar 50 cm brede vedkubber. Den er i solid støpejern, kr 15 625, blant annet hos Maxbo og Byggmakker, dovrepeisen.no © FOTO: Produsent

Peis nyheter klikk

BLANDING. Hvam 3660 er delvis kledd med kleberstein, kr 30 495, bobedre.no © FOTO: Produsent

Noen tips før du tenner opp i peisen:

Alle trekkventilene må åpnes, og sørg for at det er god tilgang på friskluft.

Bruk tørr ved, tenn og la døren stå åpen i fem til ti minutter før den lukkes.

La veden brenne helt ned til glødene kull før du legger på ny ved.

Kilde: Varmefag.no

Les også

Ti norske hytter du kan drømme om

Hyttekjøp, høstkupp i fjellet

Gjøremål i hagen før vinteren kommer

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!