Tips til valg og styling av peis

Ti peiser som gjør rommet

Moderne hus og god isolering til tross, lite slår lyden og synet av levende flammer. La deg inspirere av vårt utvalg til å lage din perfekte peisløsning.

FIN Å SE PÅ: Ikke sjelden finnes det eldre ovner, vakre som smykker, som ikke funker. Noen av disse blir en fin ramme for kubbelys.
FIN Å SE PÅ: Ikke sjelden finnes det eldre ovner, vakre som smykker, som ikke funker. Noen av disse blir en fin ramme for kubbelys. Foto: Foto: Petra Bindel/House of Pictures
Sist oppdatert

Endelig er høsten her, og vi kan være inne med god samvittighet. Men når det gjelder valg av varmekilde og hvordan denne skal se ut, er det lett å gå seg vill i det store utvalget.

Det er selvsagt ikke kun det estetiske man skal ta hensyn til ved valg av ny peis, men det er viktig for trivselen at du opplever peisen og området rundt den som hyggelig for å bruke tid der. Og om du skal bygge fra bunnen av, eller om du bare ønsker en endring på peisen du allerede har i hus, burde du kunne finne inspirasjon her.

Vær oppmerksom på at enkelte bykommuner har restriksjoner når det gjelder å bygge nye peiser med åpent brennkammer. Enkelte steder er det også påbudt med såkalt rentbrennende ovner. Sjekk din kommune før du bygger.

Les også:

Slik tenner du opp i peisen

To peiser, ett pipeløp

Har du flere pipeløp og plass til mer enn en peis i rommet?

TO PEISER I SAMME ROM: Da får du stereoeffekt på knitrelydene.
TO PEISER I SAMME ROM: Da får du stereoeffekt på knitrelydene. Foto: Foto: Bertrand Limbour/House of Pictures.

Familien som bor her teller åtte i antall, de er svært sosiale, og rett som det er sitter det dobbelt så mange til bords. Slik endte de opp med å bygge to spiseplasser med langbord i samme rom, og hver av dem har peis rett ved.

Det ser da riktig så hyggelig ut! Og har du kun ett pipeløp, kan den andre peisen være pipefri.

Les også:

Arkitektens hytte har peis som et moderne maleri

Skjerm utsikten

I denne eneboligen er hele langsiden av huset dekket med store vindusflater. Her kan du virkelig nyte naturen utenfor nærmest som en teateroppsetning under bordsettingen.

Men hvorfor tror du spisebordet er plassert bak glassfeltenes eneste oppmurte felt? Jo, for å skjerme langbordet for direkte innsyn til spiseplassen, og sikre en evig lun nærutsikt for dem som samles rundt bordet. Når det stormer som verst, forblir du trygg, tørr og varm her.

SKJERMENDE: Huste store glassfasader slipper godt med lys inn. Den massive peisen gir lun ly.
SKJERMENDE: Huste store glassfasader slipper godt med lys inn. Den massive peisen gir lun ly. Foto: Foto: Philippe Merie/House of Pictures

Lampene Orange S, er kjøpt hos Inedit-lighting i Paris.

Mur på veggen

Den nakne, umalte murveggen er fin i seg selv, ja visst, men den hjelper også de andre materialene i rommet til å skinne.

Peisen med kobberhetten er original og har stått i huset siden det ble bygget på 50-tallet.

Familien som bor her tok murskjeen fatt og slammet de hvitmalte mursteinene helt til veggen ble ru, grå og matt. Slik fikk de maks kontrast mellom det blanke og det grove.

BLANKT MOT MATT:  Den nakne murveggen hjelper peisen med kobberhetten til å skinne ekstra på grunn av materialkontrasten.
BLANKT MOT MATT: Den nakne murveggen hjelper peisen med kobberhetten til å skinne ekstra på grunn av materialkontrasten. Foto: Foto: Sveinung Bråthen

Metallets gylne lød gjør at peisen føles varm, selv uten de store flammene. Raden med de blankpolerte skiferflisene mellom vegg og tregulv erstatter den trauste metallplaten som vanligvis har fast plass foran peis og ovner.

Les også:

Utepeiser som holder deg varm om kvelden

Mal veggen grå

Her har en tradisjonell peis fått moderne følge; den for øyeblikket så trendy gråfargen satt opp mot de hvite detaljene, og interiøret omkring gjør at vi opplever peisen som oppdatert.

Resultatet er blitt en fin balanse mellom det tradisjonelle, rustikke og moderne. Dette er en smart måte å fornye eldre peiser på, uten å ødelegge de originale detaljene.

Ønsker du å male i en lignende gråfarge selv? Her er noen alternativer: Industriell Grå, fra Jotun, Cape Town fra Fargerike eller Royal Steel fra Nordsjö.

Lyse kjøkkenflater

Dette delikate allrommet er preget av hvite, blanke flater og mengder av lys. Likevel dras blikket mot det mørke brennkammeret og de gylne flammene.

OPPDATERT FARGE: Den sobre gråfargen mot de hvite detaljene omkring gjør at vi opplever peisen som oppdatert.
OPPDATERT FARGE: Den sobre gråfargen mot de hvite detaljene omkring gjør at vi opplever peisen som oppdatert. Foto: Foto: Mark Williams/House of Pictures

Hvorfor? Og hva kan vi lære?

Peisen er kløktig plassert i flukt med benkeplaten på kjøkkenøya. De helsvarte flisene og den speilblanke benken tilbyr maks kontrast, og gir som en bonus en nærmest rural følelse til det ellers så renlinjede interiøret.

Denne benken er malt i en flammehemmende, høyglanset maling. Et godt alternativ kunne vært en lys marmorskive.

Mur peisen selv

Ønsker du en peis av det unike slaget er det ingen vei utenom; du må mure en selv, eller hyre inn noen til å gjøre jobben for deg.

HVITT MOT HVITT: Det delikate allrommet er preget av hvite, blanke
flater og mengder av lys.
HVITT MOT HVITT: Det delikate allrommet er preget av hvite, blanke flater og mengder av lys. Foto: Foto: Pernille Kaalund/House of Pictures

Eieren av dette ildstedet fikk den nederlandske kunstneren Henk Lotsy til å bygge sin. Han hentet hjem solide steinblokker fra den franske landsbygda og brukte dem som ramme til en ellers glattmurt pipe.

Legg merke til hvordan de gylne skålene på gulvet foran peisen nærmest spiller opp til dans med flammene.

Virker ikke peisen? Prøv stearinlys

Ikke sjelden finnes det eldre vedovner og kaminer, vakre som smykker, men som ikke funker.

Eieren av denne høyreiste ovnen valgte bort varmeeffekten som en nytt ildsted ville gitt, og lot den gamle få stå i stuen på grunn av sitt vakre ytre.

Kakkelovnen ble pusset blank på ny, og brennkammeret fikk nye, faste leietagere: en mengde hvite stearinlys.

KREATIVT: Eieren av dette ildstedet hentet hjem solide steinblokker fra den
franske landsbygda og brukte dem som ramme til en ellers glattmurt pipe.
KREATIVT: Eieren av dette ildstedet hentet hjem solide steinblokker fra den franske landsbygda og brukte dem som ramme til en ellers glattmurt pipe. Foto: Foto: Jeljte Janmaat/House of Pictures

Stabelen med fargerike puter er et dekorelement i det ellers så fargeløse rommet. Er gjestene spreke, kan putene med hell brukes til å sitte på når man ønsker å se hverandre kun i det romantiske lyset fra noen enkle stearinlys.

Putene er vintagefunn, fuglen på toppen av stabelen er en del av en ødelagt vekkerklokke.

Stramt kvadrat

Denne oppmurte peisen i husets stue er stram og kvadratisk i formen, og ser nærmest ut som en ramme rundt de lune flammene.

Veggene som er slammet i kombinasjon med et rustikt gulv, gjør sitt til å sette et landlig preg på rommet.

VEDFRITT: Eieren av denne høyreiste ovnen valgte bort varmeeffekten som
en nytt ildsted ville gitt, og lot ovnen få stå i stuen som et ornament.
VEDFRITT: Eieren av denne høyreiste ovnen valgte bort varmeeffekten som en nytt ildsted ville gitt, og lot ovnen få stå i stuen som et ornament. Foto: Foto: Petra Bindel/House of Pictures

Et lavt brennkammer skaper intimitet, og lyset fra flammene kaster vakre skygger langs gulvet. Sofaen står allerede tett ved, men kammerhøyden inviterer til å sette seg ned på gulvet, for riktig å kjenne varmen fra bålet.

Et hint av jern

Denne nylagde peisen har et brennkammer på 50 x 80 cm, og er en viktig kilde til hygge for familien gjennom hele innendørssesongen.

Åpningen er markert med jernlister og utvendig har peisen fått beholde den upussede murflaten som finish.

For å markere peisåpningen og understreke et røft, upretensiøst uttrykk, er det benyttet jernlister langs kanten både oppe og nede. Materialet er ubehandlet og meningen er at bruken etter hvert skal gi flekker og misfarging som vil gi listene en trivelig patina.

Den nedre jernlisten er en 10 cm bred hylle, og fungerer fint til å sette en tekopp eller et glass rødvin på.

Stort brennkammer gjør peisen til midtpunktet

Beboerne her elsker det store brennkammeret som nesten flukter med gulvet og gjør peisen til rommets midtpunkt.

LESS IS MORE: Stram og kvadratisk i formen, denne peisen ser nærmest ut som en ramme rundt de lune flammene.
LESS IS MORE: Stram og kvadratisk i formen, denne peisen ser nærmest ut som en ramme rundt de lune flammene. Foto: Foto: Kennet Havgaard/House of Pictures

Brennkammeret er ellers flislagt med matte, varmebestandige fliser med mål 15 x 20 cm, og foran på gulvet er det fliser av travertin, med mål 10 x 10cm. Peishyllen er 30 cm dyp.

Omrammingen av peisen er like fransk som baguette, men har tålt klassereisen fra et 1700-talls slott til et moderne hus i norske omgivelser. Den er i travertin, 175 cm bred og 135 cm høy, og er kjøpt hos Ingvild Flesland, wildvenus.no.

Et stort brennkammer kler godt ekstra lange vedkubber. Til denne peisen hugger de veden selv, og passer på å få hver kubbe minst 50 cm lange. Kubbene tar seg godt ut og holder lenge.

JERN MOT BETONG: Den nylagde peisen i betong er markert med jernlister, som er akkurat brede nok til at det er plass til et vinglass.
JERN MOT BETONG: Den nylagde peisen i betong er markert med jernlister, som er akkurat brede nok til at det er plass til et vinglass. Foto: Foto: Yvonne Wilhelmsen
PLASS TIL  PYNT: Peishyllen er 30 cm dyp og har omramming i travertin, 175 cm bred og 135 cm høy.
PLASS TIL PYNT: Peishyllen er 30 cm dyp og har omramming i travertin, 175 cm bred og 135 cm høy. Foto: Foto: Yvonne Wilhelmsen

Denne saken ble første gang publisert 18/10 2013, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også