Det er liten tvil om at japanske arkitekter er både nytenkende og kreative når det kommer til arkitektur.

Det vesle betonghuset på 97 kvadratmeter i Nagano i Japan er laget med inspirasjon fra naturen og dyrelivet rundt huset. Interiøret er gjennomtenkt, visuelt og inspirerende på tross av enkle løsninger. Oppdraget til arkitekten, Takuya Tsuchida fra arkitektkontoret 555, var å bygge en bolig til et ektepar med et redusert budsjett på $180.000.

Landskapet rundt huset er preget av rismarker og fjellformasjoner.

Fange følelsen av naturen

- Min første tanke var å bygge en struktur som kunne fange følelsen av den omkringliggende naturen, forklarer Tsuchida til bonytt.no. Og siden arkitektur er en kunstig og menneskeskapt konstruksjon ble det en utfordring.

Fremfor å etterligne former som finnes i naturen valgte Tsuchida å lage en abstrakt representasjon som gir en følelse av natur. Det var altså slik han kom frem til ideen om å skape et fuglerede.

Hus inspirert av fuglerede

GRAVD NED: Arkitekten gravde et hull i bakken for å bygge huset delvis under jorden. © FOTO: Koichi Torimura

Hus inspirert av fuglerede

TREGULV: Det lune tregulvet gir varme til boligen. © FOTO: Koichi Torimura

Hus inspirert av fuglerede

PEIS: I den ene enden av huset har arkitekten installert en takhengt peis. © FOTO: Koichi Torimura

Hus inspirert av fuglerede

GLASS: Den store glassflaten i enden av huset gir godt med dagslys og nærkontakt til naturen. © FOTO: Koichi Torimura

Fuglerede

Det er strukturene, materialene og mønstrene i naturen som trigger kreativiteten til arkitekten.

- I den naturlige, virkelige verden ser man tilfeldige og vakre uttrykk overalt, påpeker Tsuchida. Et godt eksempel er hvordan fuglene bygger redene sine med kvister og løv. Det blir hull og mønstre i redene og et tilfeldig og dekorativt uttrykk. Et annet er hvordan dyrene graver hull og groper i bakken.

Arkitekten ønsket å abstrahere disse ideene, og deretter skape arkitektoniske modeller.

- Ved å gjøre det, tror jeg det er mulig å konstruere arkitektur som er både funksjonell, organisk og estetisk.

Hus inspirert av fuglerede

SPARTANSK: Huset er enkelt og sparsomt møblert. © FOTO: Koichi Torimura

Hus inspirert av fuglerede=

ÅPEN LØSNING: Huset har ingen definerte rom. Ønskede soneinndelinger må skapes med møbler. © FOTO: Koichi Torimura

Hus inspirert av fuglerede

TEKSTUR: Veggene er dekket med en kledning av betong og fliser. Uttrykket skal minne om kvistene i et fuglerede. © FOTO: Koichi Torimura

Bruk av betong

- Selv om vi hadde et stramt budsjett, besluttet vi å bruke armert betong av praktiske grunner, understreker arkitekten. Betong har flere gode egenskaper, blant annet at det er isolerende og det kan brukes som overflatemateriale. Dermed slapp vi å kjøpe flere materialer, noe vi sparte mye penger på. Ved å forenkle byggeprosessen var vi i stand til å fullføre prosjektet på tre måneder.

Huset ble bygget delvis ned i bakken og den resterende jorden ble plassert rundt huset. På den måten sparte de også kostnadene for avhendelsen av den øvrige jorden. Det har også bidratt til en enda bedre isolasjon av huset.

Formen på huset, med jordhaugene på fremsiden av huset, skal minne om et fuglerede. Arkitekten ønsket også å oppnå følelsen av å være i et fuglerede inni huset. Veggene er kledd med en kledning bestående av betong og trefliser, et billig materiale som de fleste kler med noe annet. Arkitekten lot veggene være synlige slik at flisene kan symbolisere kvistene i et rede.

- Huset ble konstruert helt uten private rom, avslutter Tsuchida. Beboerne må definere de ulike sonene og avdelingene ved hjelp av møblering. På den måten kan beboerne sette sitt eget personlige preg på interiøret.

Hus inspirert av fuglerede

BAD: Det stilrene badet har et industrielt uttrykk med betonggulv og vegger. Badet er bygget ut fra den en siden på huset med en døråpning mellom hoveddelen og badet. © FOTO: Koichi Torimura

Hus inspirert av fuglerede=

SKILLE: En lyse skillevegg er satt opp for å adskille soverommet. © FOTO: Koichi Torimura

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!