Japansk arkitektur

Plantet et tre midt i huset

Arkitektene planla huset rundt familiens tre kvinner.

SLIPPER NATUREN INN: Dette huset tar naturen og utsiden med seg inn gjennom store vinduer i fasaden.
SLIPPER NATUREN INN: Dette huset tar naturen og utsiden med seg inn gjennom store vinduer i fasaden. Foto: FOTO: Hiroshi Ueda
Sist oppdatert

God arkitektur kan være så mangt. Et bygg som på en unik måte "snakker med" og retter seg etter naturen og miljøet rundt. Et hjem som er fullstendig tilpasset de som skal bo der. En bygning som er både estetisk vakker og i tillegg fungerer som det den skal. Det hersker liten tvil om at det skjer spennende ting på arkitekturfronten om dagen, både her hjemme, og også ellers rundt om i verden.

- Å kunne tolke en klients usagte ønsker og drømmer, og gjøre disse om til hjem og realitet, er en arkitekts største og viktigste jobb, har den anerkjente peruanske arkitekten Hector Suasnabar tidligere uttalt til Bonytt.no.

Tegnet huset for tre kvinner

Ifølge design- og arkitekturnettstedet Homedsgn var det nettopp et hensyn til hvem som skulle bo i bygget, og hvordan de ville bo, som drev arkitektene fra UID Architects da de tegnet og utformet dette huset utenfor byen Onomichi, i Hiroshima-regionen av Japan i 2010.

- Denne familien bestod av en mor, hennes to døtre og en katt, forklarer arkitekt Keisuke Maeda til arkitekturnettstedet Arch Daily om prosjektet de ga navnet Nest.

- Familien hadde et ønske om et hjem som både var moderne, som passet for dem, og ikke minst som utnyttet den flotte utsikten mot den mektige naturen i skogen utenfor.

NATUREN INN: Familien ønsket å kunne nyte naturen rundt huset fra innsiden av boligen.
NATUREN INN: Familien ønsket å kunne nyte naturen rundt huset fra innsiden av boligen. Foto: FOTO: Hiroshi Ueda
SAMLESONE: Arkitektene tegnet hovedrommet med åpen planløsning, og ingen hinder for kommunikasjon og samvær.
SAMLESONE: Arkitektene tegnet hovedrommet med åpen planløsning, og ingen hinder for kommunikasjon og samvær. Foto: FOTO: Hiroshi Ueda

Naturen skulle stå i fokus

MODERNE: Eksteriøret på boligen er stram og moderne, og prøver ikke å ta luven fra naturen og miljøet rundt.
MODERNE: Eksteriøret på boligen er stram og moderne, og prøver ikke å ta luven fra naturen og miljøet rundt. Foto: FOTO: Hiroshi Ueda

Da familien på tre kom til arkitektene hos UID Architects var det i hovedsak ett ønske som stod i fokus: De hadde kjøpt en tomt som lå vakkert til i et område som i hovedsak bestod av urørt natur ved foten av et fjell i utkanten av byen.

- De hadde tidligere bodd urbant til i byen Onomichi, og ønsket nå et hjem hvor de kunne leve mindre hektisk og mer i nærhet til naturen, forklarer Maeda.

- Naturen rundt tomten er rik på sanseopplevelser, og i stor grad rå og utemmet, og det var dette vi ønsket å ta med oss inn i designet av boligen.

Arkitekten forklarer at mye av inspirasjonen for boligen bestod i det faktum at de som skulle bo her alle var kvinner.

- Kvinner har en egen nærhet til naturen, og nærmer seg denne på en annen måte enn menn. Vi ønsket å gi denne familien et hjem som ga dem både den boligen og den tilhørigheten til naturen de så gjerne ville ha.

Slapp skogen inn

Store vinduer fyller ikke bare huset med dagslys, men lar også øynene vandre mot naturen utenfor når man befinner deg på innsiden.

- Vi måtte tenke på nytt når det gjaldt arkitektoniske elementer som både gulv og vegger, forklarer Maeda.

- Vi ville at koplingen mellom ute og inne, natur og arkitektur skulle være noe nytt og annerledes.

Og resultatet er absolutt både nytt og unikt:

HAGEN PÅ INNSIDEN: Et stort tre vokser opp gjennom gulvet i husets andre etasje.
HAGEN PÅ INNSIDEN: Et stort tre vokser opp gjennom gulvet i husets andre etasje. Foto: FOTO: Hiroshi Ueda
VINDU MOT SKOGEN: Store vinduer slipper naturen og lyset inn i huset. Treet som er plantet inne er en påminner om hvor nært naturen man er i dette huset.
VINDU MOT SKOGEN: Store vinduer slipper naturen og lyset inn i huset. Treet som er plantet inne er en påminner om hvor nært naturen man er i dette huset. Foto: FOTO: Hiroshi Ueda

I husets førsteetasje er soner knyttet til hverandre gjennom det som mest av alt ser ut som en tunnel i betong. Denne løper ut i det som arkitektene selv beskriver som en slags maurtue - eller et samlingspunkt.

FYLT MED LYS: Arkitektene ville at huset skulle ha mest mulig naturlig dagslys.
FYLT MED LYS: Arkitektene ville at huset skulle ha mest mulig naturlig dagslys. Foto: FOTO: Hiroshi Ueda

- Inngangsdøren til boligen bringer deg direkte inn til dette knutepunktet, forklarer Maeda.

- Selv om det ved første øyekast kan se ut som huset består av ulike soner og deler som ikke hører sammen eller er knyttet til hverandre, så vil man etter hvert oppdage at alle de ulike elementene faktisk er tett knyttet sammen, og at man først etter å ha oppdaget dette vil kunne se på arkitekturen som en helhet.

Plantet et tre midt i huset

I samsvar med at familien ønsket et hjem hvor de kunne være nær naturen, tok arkitektene steget enda litt lenger og hentet naturen inn. Et hull i gulvet i husets andre etasje gir plass for et tre som er plantet i en gigantisk boks som "flyter" mellom etasjene.

- Boksen samler opp løv og grener som naturlig faller fra treet, forklarer Maeda.

- Dette bidrar til at man fra ulike steder i boligen vil få en sterk fornemmelse av å befinne seg ikke bare nær naturen, men på mange måter midt i den.

Arkitekten forklarer at tanken med treet var at innsiden av boligen skulle gjenspeile utsiden.

- Det mest slående med dette huset er jo uten tvil omgivelsene, forklarer Maeda.

TRE: Et stort tre vokser gjennom gulvet fra første og inn i andre etasje.
TRE: Et stort tre vokser gjennom gulvet fra første og inn i andre etasje. Foto: Illustrasjon: UID Architects
SLIK FUNGERER HUSET: Slik så arkitektene for seg Nest House på tegnestadiet.
SLIK FUNGERER HUSET: Slik så arkitektene for seg Nest House på tegnestadiet. Foto: Illustrasjon: UID Architects

- Så å kunne utnytte dette, både gjennom vinduer og åpninger i selve bygget, og også ved å ta med naturen inn, ble selvsagt en prioritet. Huset vil føles som et gigantisk tre, som beskytter og gir skygge fra elementene, hvor man på ulike steder i huset vil oppleve enten en følelse av åpenhet mot elementene, eller det motsatte; en følelse av å være beskyttet fra dem.

ENKLE MATERIALER: Huset er nøktern innredet med fokus på materialer som tre og betong. Ingenting skal få stjele oppmerksomheten fra naturen utenfor.
ENKLE MATERIALER: Huset er nøktern innredet med fokus på materialer som tre og betong. Ingenting skal få stjele oppmerksomheten fra naturen utenfor. Foto: FOTO: Hiroshi Ueda

Inspirert av kvinner

Arkitekten sammenligner dette med måten kvinner er familiens beskytter og trygge havn.

- Dette med å være en beskytter, en morsfigur, var uten tvil noe som inspirerte arkitekturen. Og gjorde at nettopp dette huset passet så godt til sine innbyggere.

Interiøret i boligen, som måler 121 m2, er basert på en åpen planløsning.

- Nok et grep som var inspirert av kvinnene som bor i huset, forklarer Maeda.

- De åpne sonene og rommene innebyr til kommunikasjon og samtaler, og gjør at familiemedlemmer kan oppholde seg i nærhet til hverandre, selv om de driver med ulike aktiviteter.

Les også:

Sjekk det lekre interiøret i "luksus"-fengselet

Drøm deg bort i lekker interiørinspirasjon

INSPIRERT AV KVINNER: Åpne soner skal gjøre samtaler og samvær til fokuset i dette huset.
INSPIRERT AV KVINNER: Åpne soner skal gjøre samtaler og samvær til fokuset i dette huset. Foto: Illustrasjon: UID Architects
NATUREN BLE MED INN: Arkitektene la vekt på at naturen skulle være i fokus både inne og ute.
NATUREN BLE MED INN: Arkitektene la vekt på at naturen skulle være i fokus både inne og ute. Foto: Illustrasjon: UID Architects

Sjekk hva arkitektene gjorde med dette mørke trange huset

Dette minihuset deles av to familier

Denne saken ble første gang publisert 02/12 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også