Det hersker liten tvil om at det skjer mange spennende ting på arkitekturfronten i Asia om dagen. Mange lar seg både inspirere og fascinere av bygninger og arkitektur i storbyene i Japan, men også i andre land springer det stadig frem bygg som både er unike når det gjelder funksjon og design.

Som dette bolighuset i Vietnam, hvor familien kom til arkitektene med ett stort ønske: Et hjem som skulle skille seg ut fra andre hus i samme område.

Bygget huset som en grotte

Ifølge design- og arkitekturnettstedet Arch Daily gikk familien og arkitektene noen runder sammen når det gjaldt ideer for utforming av huset. Designet de til slutt landet på skulle vise seg å føre til at huset, som stod ferdig i 2011, nå har høstet både oppmerksomhet og berømmelse langt utenfor lokalsamfunnet.

- En av de første valgene vi tok når det gjaldt utforming, var at huset og gårdplassen skulle føles lune og som om de var knyttet tett sammen, forklarer arkitekt Vo Trong Nghia hos Vo Trong Nghia Architects til det miljøfokuserte arkitekturnettstedet Inhabitat.

- At huset, og også gårdsplassen i midten, fikk en oval form, bidrar mye til følelsen av kontinuitet og lunhet.

Slik ble dette huset bygget som en grotte.

OVAL: Taket former huset, og også gårdsplassen i midten. © FOTO: Hiroyuki Oki

Skjulte huset bak hagen.

TETTE VEGETASJON: Dette huset ligger godt skjult blant busker og trær. © FOTO: Hiroyuki Oki

En annen ting som bidrar til huset følelse av lunhet og privathet, er den tette vegetasjonen som er plantet foran og rundt huset.

- Trær og planter sørger for at det er lite innsyn til og mot huset, forklarer Trong Nghia, som ifølge Inhabitat er en arkitekt kjent for sitt arbeid med boliger som har fokus på miljøvennlighet og bærekraftighet.

- I tillegg skaper disse den grotte-følelsen familien ønsket av hjemmet sitt, å kunne til en viss grad trekke seg tilbake og stenge verden ute.

Gårdsplassen binder huset samme

Arkitekten forklarer at alle rom i boligen er plassert rundt den sentrale gårdsplassen.

- Dette gjør at rommene får et nesten koloniaktig forhold til hverandre. Luft og lys sirkuleres rundt på gårdsplassen før det sendes videre opp mot det grønne taket og resten av huset.

Spennende arkitektur i Asia.

GROTTE: Familien ville ha et hjem som skulle være lunt og personlig. © FOTO: Hiroyuki Oki

Her er planter og trær en del av utformingen på huset.

TILDEKKET: Arkitekten er kjent for å bruke beplantning og vegetasjon som en del av arkitekturen. © FOTO: Hiroyuki Oki

Spennende bruk av planter i bolig.

SKYGGER FOR STØY: Den tette vegetasjonen rundt huset sørger for at mengden støy som når inn til boligen fra gaten er minimalt. © FOTO: Hiroyuki Oki

Spennende bolig i Vietnam.

TIL HIMMELS: Fra den ovale åpningen i taket strømmer lyset ned på gårdsplassen. © FOTO: Hiroyuki Oki

Arkitekt Trong Nghia, som i sin karriere har stort fokus på vegetasjon i forhold til boliger, og hvordan man kan bruke dette for å direkte påvirke og forbedre selve huset, forklarer at gårdsplassen og det grønne taket snakker til hverandre og knytter huset sammen.

- Beplantningen gjør også at forholdet mellom ute og inne i denne boligen til en viss grad viskes ut. Man kan hele tiden følge med på sesongenes forandringer i naturen, og følge dette på nært hold takket være utformingen og designet på huset.

Stenger støyen ute

Takket være gårdsplassen siles rikelig med dagslys inn i boligen, og gressmatten på taket fungerer som en varmestopper, og gjør at boligen føles kjølig og behagelig på selv de varmeste og fuktigste sommerdager.

Ifølge arkitekten var ideen at vegetasjonen foran huset og hagen på toppen skal beskytte beboerne mot direkte sollys, gatestøy og forurensning.

Smart bruk av utearealer for å forme huset.

PRIVAT: Gårdplassen ligger lunt til "inne" i bygget. © FOTO: Hiroyuki Oki

Bruken av materialer har mye å si for helhetsinntrykket eb en bolig.

LYS OG SKYGGE: Mursteinene som er brukt på boligen synes å forandre farge etter tid på døgnet og lysforhold. © FOTO: Hiroyuki Oki

Klassisk murstein skjuler moderne innside

Hele boligen, som ligger i byen Dong Trieu i Quang Ninh provinsen i Vietnam, er dekket av murstein som er mørkeblå på fargen, noe som også bidrar til at huset skiller seg stort fra annen bebyggelse i området.

- For å skape den buede veggen ble de 10 cm tykke steinene omhyggelig stablet oppå hverandre, forklarer arkitekten.

- Måten steinene er stablet på, tilfører også noe unikt til boligens fasade, ved at man til døgnets ulike tider vil oppleve et spill av lys og skygger på veggoverflaten.

Teksturen på veggen bidrar også til det grotteaktige og noe primitive utseendet på bygget.

- Dette gjør også innsiden, som på alle måter er moderne, mer spennende, forklarer Trong Nghia.

Moderne arkitektur i Vietnam.

UTSIKT: Fra de store vinduene har familien god utsikt over hagen og nærområdet. © FOTO: Hiroyuki Oki

Arkitektur i Asia.

MODERNE: Den unge familien ønsket et hjem som var moderne på innsiden og mer røft og primitivt på utsiden. © FOTO: Hiroyuki Oki

Huset er bygget som en grotte.

LIGGER SKULT: Planter og trær utenfor gjør at dette huset er skjermet for innsyn og mye støy. © FOTO: Hiroyuki Oki

Arkitekt belønnet for verdens beste hus

Det er ikke bare dette huset Vo Trong Nghia Architects har høstet berømmelse for. Tidligere i år vant nemlig arkitektkontoret prisen for verdens beste bolighus under World Architecture Festival (WAF) i Singapore. Huset de vant den prestisjetunge prisen for befinner seg i byen Saigon, og ble av anerkjente arkitekter og designere løftet frem som et helhetlig stykke arkitektur med en klar visjon.

Huset, med navnet «Stacking Green», er bygget på en 4 meter bred og 20 meter dyp tomt. Fasaden, både foran og bak er heldekket av grønne planter. Et automatisk vanningsanlegg sørger for enkelt vedlikehold.

President Kim Skaara i Norske arkitekters landsforbund (NAL) lot seg også imponere av huset, og synes konseptet kunne være interessant også i en norsk storby.

- Bærekraftig arkitektur og bruken av en femte fasade, altså taket, er jeg sikker på at vi kommer til å se mer av, uttalte Skaara tidligere i år til Bonytt.no

Moderne hus i Vietnam.

UNIK: Sli planla arkitekt Vo Trong Nghia denne boligen. © Illustrasjon: Vo Trong Nghia Architects

Arkitektur i Asia.

FORMET SOM EN OVAL: Slik ble huset lunt og skjermet. © Illustrasjon: Vo Trong Nghia Architects

Bruk av naturlig vegetasjon for å styre temperaturen i huset.

HAGE PÅ TAKET: Gresset på taket beskytter huset mot å bli for oppvarmet. © Illustrasjon: Vo Trong Nghia Architects

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!