Oppussingsobjekt i tidligere horestrøk

Slumhusene ble designperler

I Rotterdam er hele områder for horer og narkolangere forvandlet til designperler.

TOTAL FORANDRING: Fra å ha rom med gjenspikrete vinduer og døde duer i krokene, ble rekkehusets fire etasjer transformert. Bak prosjektet står firmaet DIY Rotterdam.
TOTAL FORANDRING: Fra å ha rom med gjenspikrete vinduer og døde duer i krokene, ble rekkehusets fire etasjer transformert. Bak prosjektet står firmaet DIY Rotterdam. Foto: FOTO: Damian Zarebski
Sist oppdatert

I de fleste storbyer finnes det nedslitte bydeler med triste industriområder. Noen gangen blir disse områdene transformert.

De beste eksempler her til lands er for eksempel boligene på Aker Brygge i Oslo og enkelte nå praktfulle leiligheter i Solside-området i Trondheim.

Nøkkelen er moderne arkitektur. Neste område ut i Oslo er Tjuvholmen, med Astrup Fearley-museet tegnet av den italienske stjernearkitekten Renzo Piano. Barcode-rekken i Bjørvika er også snart klar.

I Rotterdam rehabliliteres gaten skritt for skritt

Oppgradering av hele kvartaler, slik som det gjøres i Rotterdam, er langt sjeldnere å se. I disse prosjektene kommer den verdenskjente, hollandske design- og arkitekturtradisjonen til sin fulle rett. Se for eksempel denne Utrecht modernistvillaen som er så original at den ble fredet.

I denne reportasjen skal vi se nærmere på flere prosjekter jeg har besøkt personlig. Se under.

ET TRIST SYN: Så sørgelig så huset til Damian og Tom ut før de satte igang med renoveringen.
ET TRIST SYN: Så sørgelig så huset til Damian og Tom ut før de satte igang med renoveringen. Foto: FOTO: Damian Zarebski
FORFALL OVER ALT: Vinduene var spikret igjen med trelemmer og enkelte døde duer lå i krokene.
FORFALL OVER ALT: Vinduene var spikret igjen med trelemmer og enkelte døde duer lå i krokene. Foto: FOTO: Damian Zarebski

Redder hus i hore- og narkostrøk

PÅ SKYGGESIDEN: Baksiden av huset - ut mot fellesområdet var heller ikke mye å skryte av.
PÅ SKYGGESIDEN: Baksiden av huset - ut mot fellesområdet var heller ikke mye å skryte av. Foto: FOTO: Damian Zarebski

Det første huset i Rotterdams ambisiøse oppgraderingsprogram ligger i Wallisblok, et blokkkvartal i tidligere såkalt no-go area, Spangen ved elven Schie.

Her har en ung arkitekt skapt seg et bosted med kun hvite rom over fem nivå. Førsteetasjen har fått dobbelt takhøyde og fra kjøkkenet har hun direkte utgang til en frodig, felles bakhage. Dette arealet disponerer alle naboer i private parseller, og her dyrkes det grønnsaker og holdes høner, midt i byen.

De to andre rekkehusene jeg oppsøker er også i Wallisblok-strøket. Det ene har en leilighet oppdelt i soner, avgrenset med skyvedører. I det neste huset har et filmskaper/sport-fotografpar malt enkelte vegger i kritthvite, andre svarte. Kontrastveggene er så dekorert med moderne fotokunst, noe som gir en sterk, visuell effekt i hele dette huset.

Døde duer i krokene

Det andre, større boligområdet er Katendrecht, et travelt havnestrøk hvor en hel gate har gjennomgått en særdeles kreativ rehabilitering.

Det beste eksempelet er rekkehuset til renoveringseksperten Damian Zarebski og hans samboer, redaktøren Tom van Hal. Det er på 175 kvadratmeter og går over fire etasjer.

- Du måtte ha en utrolig fantasi for å kunne se mulighetene i dette huset. Det var en rønne med gjenspikrete vinduer og døde duer i rommene, helt forferdelig, sier Zarbeski til Bonytt.no.

Victoriansk stil med moderne impulser

ORDEN PÅ SAKENE: Nå er gaten med de mange gjør-det-selv husene på rekke og rad blitt et pent syn.
ORDEN PÅ SAKENE: Nå er gaten med de mange gjør-det-selv husene på rekke og rad blitt et pent syn. Foto: FOTO: Damian Zarebski
BÆRRE LEKKERT: Etter omhyggelige oppussingarbeider har Daminan Zarebski og hans samboer Tom fått laget et hus som det bokstavelig talt skinner av.
BÆRRE LEKKERT: Etter omhyggelige oppussingarbeider har Daminan Zarebski og hans samboer Tom fått laget et hus som det bokstavelig talt skinner av. Foto: FOTO: Damina Zarebski

Fra gaten kommer vi rett inn i førsteetasjen til Zarbeski/van Hal. Den fungerer både som Damians arbeidsrom og stue, og innredningen er nesten viktoriansk. Her er klassisk, grønne vegger, profilert listverk og en innebygget vareheis for matvarer som fører til kjøkkenet i tredje etasje. Men det konservative interiøret har også moderne innslag.

Midt i det langsmale kjøkkenet dominerer en syv meter lang kjøkkenøy med speilblank granittopp. Siden øya i tillegg har en 40 centimeter høy sokkel, ser det som om den svever i løse lufta.

Bak de åpne vegghyllene ligger fargete Led-lys som etter behov gir sprakende liv i det ekstreme, kritthvite rommet. I den ene enden av øya er det bygget inn en uttrekkbar buffet-bar.

ET DESIGNKJØKKEN I SÆRKLASSE: - Vi ville ha et stilrent kjøkken , og  som var tilrettelagt for sosialt samvær, sier Damian og Tom.
ET DESIGNKJØKKEN I SÆRKLASSE: - Vi ville ha et stilrent kjøkken , og som var tilrettelagt for sosialt samvær, sier Damian og Tom. Foto: FOTO: Damian Zarebski
GLASSKLART PERSPEKTIV: Både fra stuen i fjerde etajse og fra kjøkkenet i nivået under er det praktutsikt over Rotterdam sentrum.
GLASSKLART PERSPEKTIV: Både fra stuen i fjerde etajse og fra kjøkkenet i nivået under er det praktutsikt over Rotterdam sentrum. Foto: FOTO: Damian Zarebski
LUFTIGE ROM: Fra stuen i øverste etasje er det også det rene, lette stilen som gjelder. Går du en trapp opp, kommer du til takterrassen.  Derfra får du utsikt over havnen og Rotterdams rekke av hypermoderne høyhus, kalt Manhattan by the Maas.
LUFTIGE ROM: Fra stuen i øverste etasje er det også det rene, lette stilen som gjelder. Går du en trapp opp, kommer du til takterrassen. Derfra får du utsikt over havnen og Rotterdams rekke av hypermoderne høyhus, kalt Manhattan by the Maas. Foto: FOTO: Damian Zarebski
ULTRAMODERNE LØSNING: Her ser du hvordan kjøkkenarealet i tredje etasje er utnyttet. Kjøkkenbenken er syv meter lang, og har en uttrekkbar buffet-del i den ene enden.
ULTRAMODERNE LØSNING: Her ser du hvordan kjøkkenarealet i tredje etasje er utnyttet. Kjøkkenbenken er syv meter lang, og har en uttrekkbar buffet-del i den ene enden. Foto: FOTO: Damian Zarebski
MYKT I STRAMT INTERIØR: Her ser du trappen som svinger opp til stuen. Den runde avtrekksviften myker opp i det ellers stramme interiøret.
MYKT I STRAMT INTERIØR: Her ser du trappen som svinger opp til stuen. Den runde avtrekksviften myker opp i det ellers stramme interiøret. Foto: FOTO: Damian Zarebski
KUL KONTRAST: Den runde avtrekksviften fra Küppersbush står utmerket til den mørke, massive granittplaten. Den veier ett tonn. I bakgrunnen ser du de blanke ståldørene til matheisen.
KUL KONTRAST: Den runde avtrekksviften fra Küppersbush står utmerket til den mørke, massive granittplaten. Den veier ett tonn. I bakgrunnen ser du de blanke ståldørene til matheisen. Foto: FOTO: Damian Zarebski

En wow-faktor i hver etasje

- Jeg vile ha en wow-faktor i hver eneste etasje, sier Damian, som også avslører at dette huset er ikke spesielt praktisk. Han var ute etter estetikken i prosjektet, og plasserte bevisst oppholdrom og kjøkken høyt oppe, slik at de hele tiden kan nyte en praktfull utsikt over Rotterdam sentrum. I tillegg finnes en stor takterrasse.

Mye hus for pengene

- Rotterdams gjør-det-selv program har pågått siden 2006 og vi har rehabilitert hundrevis av nedslitte hus, sier ingeniør og rådgiver Alexander Keizer i Urbannerdam.

- Vi gir folk spennende muligheter og frihet til å organisere sitt eget bosted i tidligere problemområder som via oss er på vei opp. For å kunne kjøpe seg inn i disse husene behøver du ikke å være millionær. Her får folk mye plass for relativt lite penger, sier Keizer.

ET VICTORIANSK MØTE: Førsteetasje er klassisk i stilen, og danner en fin opptakt til de hypermoderne rommene som møter oss oppover i etasjene.
ET VICTORIANSK MØTE: Førsteetasje er klassisk i stilen, og danner en fin opptakt til de hypermoderne rommene som møter oss oppover i etasjene. Foto: FOTO: Damian Zarebski
WOW-EFFEKT: Daminan Zarebski utnyttet mulighetene til å flette inn noen aksenter  i form av moderne møbler i det klassiske interiøret.
WOW-EFFEKT: Daminan Zarebski utnyttet mulighetene til å flette inn noen aksenter i form av moderne møbler i det klassiske interiøret. Foto: FOTO: Damian Zarebski
EN HERLIG BLANDING: Interiøret i første etasje preges av en dempet stil med godt håndverk, profilerte lister og blant annet antikke dørhåndtak. Bak de to smale hvite dørene på vegger ligger matheisen. Den går opp til kjøkkenet.
EN HERLIG BLANDING: Interiøret i første etasje preges av en dempet stil med godt håndverk, profilerte lister og blant annet antikke dørhåndtak. Bak de to smale hvite dørene på vegger ligger matheisen. Den går opp til kjøkkenet. Foto: FOTO: Damian Zarebski
Do it your self  houses Rotterdam 
Daminan Zarebski
Do it your self houses Rotterdam Daminan Zarebski Foto: FOTO: Damian Zarebski

Les også:

Vi du komme tettere på naturen, må du ligge utendørs

Nå kommer de kule mini-hyttene

Ikke mye A-4 ved trekanthuset

ET VELVÆREBAD: Badet er stort og lyst, og så eksklusivt av det ofte kalles en bade-salong.
ET VELVÆREBAD: Badet er stort og lyst, og så eksklusivt av det ofte kalles en bade-salong. Foto: FOTO: Damian Zarebski
ET HVTSKURT MILJØ: Elementene av treverk og runde former myker opp i det renlinjete interiøret.
ET HVTSKURT MILJØ: Elementene av treverk og runde former myker opp i det renlinjete interiøret. Foto: FOTO: Damian Zarebski
BAD, MIDT I ROMMET: Det runde, frittstående badekaret er sentrum i rommet.
BAD, MIDT I ROMMET: Det runde, frittstående badekaret er sentrum i rommet. Foto: FOTO: Damian Zarebski

Glassdørene gjør alt for arkitekthytta

Denne saken ble første gang publisert 15/08 2012, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også