Dette oppsiktsvekkende designprosjektet midt i et av arkitektbyen Rotterdams homogene boligkvarterer er både et visuelt utropstegn i en av Europas mest multikulturelle byer og en del av en spennende utvikling som skjer mange pulserende steder; å tilføre eldre byer ny identitet og bærekraft ved å bo bokstavelig talt på byens tak.

Kreativt, både i Rotterdam og Oslo

- Familien Didden som blant annet driver et parykkverksted i huset, kontaktet oss for å få en ny bolig ettersom de to guttene i familien trengte mer plass og egne soverom, sier Jan Knikker i arkitektkontoret MVRDV i Rotterdam i en mail til bonytt.no.

Dette firmaet er for øvrig mest kjent her i Norge for et av de mest spektakulære høyhusene i den mye omdiskuterte Barcode-rekken i Bjørvika.

Didden Village, utbygging av byhus, Rotterdam. MVRDV arkitekter.=

PRIVAT SONE: Himmelblått, over alt. Toppetasjen skjermes av halvhøye sidevegger. © FOTO: Rob`t Hart

Himmelblått på toppen

- I stedet for å bygge et nytt hus til familien helt i ukanten av byen, foreslo vi å utvide huset de allerede hadde på toppen, utdyper Knikker.

Tre kule sovrom formet som små hus

- Vi bygget tre småhus med soverom, ett til de voksne og et til hver av de to guttene. Den himmelblå fargen på de tre boligene og terrassen rundt er på samme tid i kontrast og i form i samspill med det historiske nabolaget, forklarer eksperten til bonytt.no

Didden Village, utbygging av byhus, Rotterdam. MVRDV arkitekter.=

KUNSTNERISK: De lyseblå takformene blir som moderne kunst mot alt det grønne bak. © FOTO: Rob`t Hart

Didden Village, utbygging av byhus, Rotterdam. MVRDV arkitekter.=

KONTAKTSKAPENDE VINDUER: Det er god kontakt mellom gutteværelsene i Didden Village. © FOTO: Rob`t Hart

Tord Kvien.

- Oppdelingen av takflaten skaper spennende soner og variasjon for familien, og øker bruksmilighetene markant, sier arkitekt Tord Kvien. Man kan også tenke seg at flere boenheter delte et slikt taklandskap. © FOTO: Nils Petter Dale

En blå krone på toppen

De tre små sovhusene danner er gruppe, nesten som en krone på toppen av det gamle teglhuset. En spiraltrapp leder opp til foreldrehuset, og en annen til guttenes soverom. I tillegg til å være bolig for familien inneholder dette gamle, monumentale teglhuset også atelier for parykkvirksomheten til familien Didden.

Gater og streder

Med rikelig med terrasseplass, lune kroker og smug mellom husene er dette blir dette arrangementet som en privat landsby.

Utedusj på hustaket

Småhusene har ellers takvinduer som gir innbyggerne utmerket lufting, kontakt mellom alle boenheter - og utsikt over gateløpene i nabolaget, samt over hele byen.

En dusj under åpen himmel og ditto basseng setter prikken over i-en på utelivet ute på Rotterdams tak.

Himmelsk atmosfære

Ved å male både ytterkledningen på husene og terrassegulvet med en himmelblå polyurethanemaling er atomfæren på taket helt himmelsk.

Didden Village, utbygging av byhus, Rotterdam. MVRDV arkitekter.=

EN PLASS I SOLEN: Mellom de tre sovehusene er det et stort, åpent rom. Det store foreldresoverommet til venstre, de to guttenes til høyre. © FOTO: Rob`t Hart

Didden Village, utbygging av byhus, Rotterdam. MVRDV arkitekter.=

TRIVSEL PÅ TOPPEN: Rom som dette inspirerer til kreativ lek. © FOTO: Rob`t Hart

Forbindelse til det høye

Det lyseblå eksteriøret var for øvrig ideen til arkitekt og partner i MVRDV, Winy Maas.

- Denne lette fargen forbinder toppen av huset, kronen med himmelen, sa han til New York Times for tre år siden.

Tannpuss i det blå

Huseier Sjoerd Didden forteller til samme publikasjon at han har et ritual med tannpuss midt i dette knallblå miljøet, hver morgen. Det borger for en god start på dagen.

Måten denne utvidelsen er bygget opp på er ellers typisk for Maas måte å tenke på. Den handler om å bygge tett i byer. Brukes byarealene intensivt som dette blir det også lettere å bygge bærekraftige miljøer - igjen ifølge NYT.

Didden Village, utbygging av byhus, Rotterdam. MVRDV arkitekter.=

HØYHUS: Soverrommene er kledd med lyse finerplater, helt til topps. © FOTO: Rob`t Hart

Didden Village, utbygging av byhus, Rotterdam. MVRDV arkitekter.=

DOBLE TRAPPER: Her ser du hvordan de to spiraltrappene snor seg opp mot mot hver sine soverom på takområdet. © RFOTO: Rob`t Hart

Didden Village, utbygging av byhus, Rotterdam. MVRDV arkitekter.=

KULRUNDE FORMER: Interiør-arkitekturen er som eksteriøret, svært kreativ og uvant. © FOTO: Rob`t Hart

=

Kim Heinen © FOTO: RM

Media elsker Didden Village-prosjektet

- Det er ganske interessant at dette lille prosjektet i Rotterdam har tiltrukket seg mye mer mediainteresse enn våre multi-millionprosjekter andre steder på kloden, er et annet sitat signert topparkitekt Winy Maas.

Høyt æret

Nylig mottok Maas den franske æreslegionen-ordenen for sitt arbeid med urbanisme og arkitektur i byer som Paris, Dijon og Bordeaux.

Rotterdam er Hollands Manhattan

- Rotterdam er kjent for sin djerve, eksperimentelle arkitektur, og byen kalles ofte Hollands Manhattan, blant annet på grunn av prosjekter som dette Didden Village-huset av MVRDV. Vi er ikke redde for modig arkitektur, og dette imponerer mange turister, sier samfunnshistoriker Kim Heinen i Rotterdam Marketing.

Didden Village, utbygging av byhus, Rotterdam. MVRDV arkitekter.=

SAMSPILL: Den rustrøde bakveggen står utmerket til alle de lyse materialene - og den magiske spiraltrappen. © FOTO: Rob`t Hart

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!