Nyskapende arkitektur vil aldri bli dusinvare, derfor er det like spennende hver gang det presenteres et nytt bygg.

Denne supersmekre villaen med de rene linjene ligger som et vakkert smykke i den trolske skogen i det flate, hollandske landskapet.

Boligen er formet som stor "Y" over to etasjer, og på grunn av kommunale restriksjoner med hensyn til byggehøyder ble blant annet soverommene plassert under bakkenivå, men like vel slik at de får inn dagslys.

.

Huser et som hentet fra Stanley Kubricks filmer.

TØFF I TRYNET: Inngangspartiet er også stilmessig spektakulært, og her ser vi underetasjen med blant annet soverom og garasje. © FOTO: Bas Princen

En stjernearkitekt med både hus og interiør i toppklasse.

STORT SPENN: Arkitekt Nanne du Ru engasjerer seg både i byplanegging, boliger og møbeldesign. Han arbeidet en tid for Rem Koolhaas og i 2005 stiftet han sammen Charles Bessard Powerhouse Company. © FOTO: Powerhouse Company

"Y"-en som åpner hele huset

Huset, som er tegnet av Nanne de Ru og hans medarbeiderne i Powerhouse Company, ble komponert med tre markante søyler for å få så mye livgivende daglys inn som mulig.

Alle fløyene ble orientert makismalt mot solen.

- Boligen er en smygende hvit kontrast til lavlandenes mørke skogbunn, kommenterer arkitekturprofessor Einar Dahle.

Tre separate fløyer

Fløyen for bibliotek, hjemmearbeid og musikk er vinklet mot nordvest, den for spisestue og matlaging peker mot vest, mens den siste mot sør er øremerket for stue og opphold.

Den spesielle, karakteriske Y-formen gjentas i underetasjen. Bare at her er fløyene fordelt på henholdsvis hovedsoverom, garasje og gjeste- og lagerrom.

Kurvet glassvegg åpner fasaden

- Detaljen med den 4,5 meter brede marmor skyvedøren som åpner den kurvete stue glassveggen mot terrassen, er bare en av de mange oppsiktsvekkende finessene ved dette huset, sier design-og kunsthistoriker Natascha Drabbe i en e-post til klikk.no

En ren og lekker fasade.

EN KRITTHVIT DRØM: Her ved stuefasaden ser vi hvordan det kritthvite gulvet strekker seg innefra stuen og ut til terrassen. Materialet er et polyurethanbelegg fra DRT Vloren. Det blekes ikke av solen og den glossy overflaten vil holde seg superblank i mange år. © FOTO: Bas Princen

En ramme med glass

Huset bygget opp rundt en kritthvit, bærende ramme som gjør det mulig å sette enorme vindusflater inn de tre fløyene over bakken.

- De er alle ganske smale, og vinduer fra gulv til tak slipper lys og landskap langt innover i huset, slik at det blir nesten transparent, sier Nanne de Ru til klikk.no

Husets hjerte

Det tre smale fløyene eller "fingrene" møtes i et midtpunkt som både er hall, spisestue, bar og musikkrom. Dette er husets vitale, bankende hjerte.

Åpne, kreative romformasjoner.

HUSETS HJERTE. De tre fløyene møtes i et sentralrom med mange ulike typer funksjoner. Dette er en løsning vi svært sjelden ser i norske hus. © FOTO: Bas Princen

Oppsiktsvekkende innredningselementer

Villa 1 utmerker seg også med tre høyst spesielle innredningsseksjoner.

I nordfløyen ligger blant annet et mykt kurvet møbelaktig nøttetre-element som "sluker" både trapp til underetasjen, en seng og et lite baderom. Utvendig danner denne lekne kurven rom for både et hjemmekontor og en hyggelig plass for pianoet.

Kjøkkenet er den andre originale, arkitekttegnede innredningen som er laget i storformat.

Det er i sin helhet laget av mørk, norsk skifer og inneholder alt du forventer av en kjøkkeninnredning, pluss et toalett og en bar.

Det tredje og siste innredningselementet står som en skillevegg med litt plass på begge sider, midt i stuefløyen og med glass til begge sider. Denne hule veggen av betong rommer både en gedigen peis, lagringsrom og en videoprosjektor.

I tillegg kommer den enorme sengen som er formet som ett eneste veggfast møbel i rommet.

Sengen er originalt innebygget i veggen.

SOV SØTT: I en slik innebygget seng vil vel de fleste finne ro og få en god natts søvn? © FOTO: Bas Princen

Et både lekent og lekkert interiør.

FIKSE FORMER: Dette frittstående rommøblet i amerikansk nøttetre inneholder både trapp til underetasje, en seng og et lite bad. © FFOTO: Bas Princen

Et hypermoderne interiør som overgår det meste.

GODT NORSK: Kjøkkenmøblet er laget helt i mørk, norsk skifer. Har noen sett et tøffere sted for matlaging? © FOTO: Bas Princen

=

© Powerhouse Company

Prisdryss over Nanne de Rue

Nylig ble Villa 1 hedret med The Maskaant Prize for unge arkitekter.

I den anledning uttalte juryen: "Villaen er imponerende vakker og med sin rommessige frodighet ble den øyeblikkelig en moderne klassiker."

I 2008 vant Villa1, Nanne de Ru og Powerhouse Company AM/NAI-prisen og Dutch Design Award.

Og i 2009 ble arkitektene og huset tildelt prisen "Europe 40 Under 40 - Award for Best Emerging Young architects and Designers.

Følger opp pionerene

- Dette er elitearkitektur. Villa 1 drar trådene tilbake til en av de første, berømte modernistvillaer, arkitekten Mies van der Rohes Villa Tugendhat bygget i Tjekkia 1928, sier arkitekt Tord Kvien til klikk.no.

Begge husene benytter avansert byggeteknikk for å få boligen til å se lett og elegant ut.

Badet er moderne interiør av høy klasse.

UNIKT OG ENKELT: Designbadet er som et moderne kunstverk eller møbel, midt i huset. © FOTO: Bas Princen

Her står design i høysetet.

KULT FOR KJERRA: Garasjen har også fått et design som matcher innovasjonsnivået i resten av huset. © FOTO: Bas Princen

=

© Powerhouse Company

.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!