Noen velger å bygge om gamle bygninger og gi dem et nytt liv. Andre bygger helt nytt, men med tydelige kulturelle og historiske føringer. I mellom finnes prosjekter som gir det gamle et nytt og moderne uttrykk, men som også lar det forfalne bestå og speiler det i nye formuttrykket og materialvalg.

Så da Snøhetta fikk i oppdrag å tegne om et forfallent og glissent naust på Hudøy i Oslofjorden, lot de luftige vegger gjenoppstå, bare med en transparent værhud bak.

- Da vi kom og så hva som var igjen av naustet, så vi et helt åpent og transparent hus. Dette ønsket vi å bevare, uttalte Snøhettas verkstedsjef, Carsten Løddesøl, til Kirkens Bymisjons nettsted.

Hudøy er Oslo kommune og Kirkens Bymisjon sitt leirsted for barn utenfor Tjøme.

Nytt og inspirerende sted for ungdom

Allerede i 1918 ble Hudøy etablert som leirsted for barn og unge, drevet av Oslo kommune. I 1991 kom Kirkens Bymisjon med i det som ble Stiftelsen Hudøy.

Naustet er ett av over 50 bygg på øya.

Formålet med ombyggingen var å skape et inspirerende sted for ungdommene som er på leir der. Naustet skal både være et sted for samvær, søvn og utfoldelse. Derfor er det blant annet et klatrestativ og brannmannstang inni bygget.

- Opprinnelig var det Kirkens Bymisjon som tok kontakt med oss og vi fikk nesten helt frie hender. Men siden det var stedets vaktmester som skulle stå for det meste av byggingen, samt at det var knappe økonomiske ressurser og transportutfordringer ut til øya, var det viktig å gjøre konstruksjonen så enkel som mulig, forteller Løddesøl til klikk.no.

Naust Hudøy.=

TRANSPARENT: Innsiden av naustet er kledd med en værhud av kanalplast, som både gir skjerming fra været men samtidig gjennomskinnlighet. © FOTO: Snøhetta

Skjermet og transparent

Som naust flest, ligger også dette bygget og dupper i vannkanten. Det gir muligheter for å utnytte nærheten til sjøen, men samtidig en utfordring om å beskytte seg fra den.

Det gjorde arkitektene ved å kle bygget innvendig med en transparent værhud.

- Naustet gir nå skjerming mot vind og litt isolasjon, samtidig som det er et bygg som er åpent og lukket på en gang, utdyper Løddesøl.

Naust Hudøy.=

SAMLINGSPUNKT: Frem til 1970 var naustet med bryggen nervesenteret og hovedkaia på Hudøy. Siden da forfalt det frem til Snøhetta fikk i oppdrag å gi det nytt liv. © FOTO: Snøhetta

Ny kledning

Løddesøl forteller at det gamle naustet var i dårlig forfatning, og man hadde begynt å rive deler av det da Kirkens Bymisjon kom til dem og ønsket det revitalisert.

- Det var nærmest bare reisverket igjen. Vi kledde det med kanalplast i polykarbonat og en bordkledning utenpå der igjen, forklarer han.

- Så det vi strengt tatt gjorde var å gi naustet en ny kledning, og skyvedørene på hver side gjør at man kan gå tvers gjennom naustet og ut til kaien på sjøsiden.

Naust på Hudøy.=

HEMS: I tillegg til sengene er naustet også utstyrt med en hems, som også gir overnattingsmulighet, slik at tilsammen 22 personer kan sove der ved behov. Det opprinnelige gulvet ble beholdt, noe som har gitt naustet en ytterligere autentisitet. © FOTO: Snøhetta

Et grånende skall

Ytterkledningen på naustet er gjort i bord av termowood, som gjør det motstandsdyktig mot formendringer. Noe som er viktig med hensyn på at naustet står utsatt til for vær og vind.

- Bordene er opprinnelig brune, men vil ganske fort bli grå, noe som gjør at kledningen vil stå godt til fjellet rundt, forklarer Løddesøl.

Bordene er imidlertid ikke lagt rett på veggen, men satt i en vinkel på 45 grader. Dette forsterker det transparente i kledningen, men samtidig gjør vinkelen at solen på gitte tidspunkter på dagen ikke trenger inn.

- Men om ettermiddagen og kvelden kommer den og skaper et rødlig og varmt lyse inne i naustet, legger Løddesøl til.

Naust på Hudøy.=

SKRÅSTILT: Da Snøhetta satte i gang å tegne det "nye" naustet, var kledningen ganske glissen som følge av års forfall. Arkitektene valgte å beholde glissenheten, og det har de gjort ved å stille kledningen i 45 grader. © FOTO: Snøhetta

Naust på Hudøy.=

LYSINNSLIPP: Ved å stille kledningen i 45 grader slippes dagslyset inn avhengig av hvor solen står på himmelen. © FOTO: Snøhetta

Seng og klatrestativ

Siden prosjektet hadde små ressurser til rådighet, måtte det gjøres så enkelt som mulig i forhold byggesaksbehandlingen. Det betyr at det ikke er søkt om bruksendring.

- Derfor er det ikke beregnet for overnatting, men er mer et oppholdssted, sier Løddesøl.

Naustet er likevel utstyrt med køyesenger i et reisverk, som fungerer like mye som et klatrestativ.

- Hver seng har fått sin egen farge, og til hver seng hører det også en kasse i samme farge som fungerer både som stol og oppbevaringskasse.

Naust på Hudøy.=

BELØNNING: Naustet er først og fremst et samlingssted og et ly for dårlig vær, men også en belønning for de som har vært flinke til å rydde og holde orden i sin ordinære soverom. Og Løddesøl forteller at barna setter pris på å være der. © FOTO: Snøhetta

Naust Hudøy.=

SOV OG LEK: Det ble bygget køysenger i ulike høyder og farger. De kan brukes til overnatting, men først og fremst fungerer de som klatrestativ og opphold på dagtid. Til hver seng er det også laget kasser som både kan brukes til oppbevaring og som stol. © FOTO: Snøhetta

- Et prosjekt med verdi utover seg selv

Løddesøl sier at den største verdien for dem som arkitekter har vært å se hvordan naustet har blitt tatt i mot av barna.

- Det er morsomt for oss å gjøre slike prosjekter som har en verdi utover seg selv.

Les også:

Kirken er blitt en moderne leilighet

Gammel togstasjon ble designbolig

På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

Les hele saken
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!