Fjernet alle vegger og dører i leiligheten

- Vi gjemte alle rommene i bokhylla

Da arkitektene ble sluppet løs i denne boligen, ble en trang seksroms raskt gjort om til en unik ettroms.

RUNDE FORMER: Den store unike bokhyllen dominerer interiøret i leiligheten.
RUNDE FORMER: Den store unike bokhyllen dominerer interiøret i leiligheten. Foto: FOTO: Julien Attard
Sist oppdatert

For mange er det å skulle bo sentralt ensbetydende med å bo i leilighet. Og jo mer sentralt du vil bo, dess dyrere er kvadratmeterprisen på boliger. Noe som for mange betyr at for å få råd til å bo der man helst vil bo, må man være villig til å ofre noe. Og noe er som regel plass.

Det er mange utfordringer med å bo kompakt, og bor man på liten plass må man være ekstra flink til å finne kreative løsninger på plass - og oppbevaringsproblemer. Og ikke minst være kritisk til hva du egentlig trenger og hva du kan klare deg uten.

I denne leiligheten i Paris var ifølge design- og arkitekturnettstedet Homeadore utgangspunktet for hele designet å ta utfordringen med plass-knapphet på strak arm. Noe man må kunne si at arkitektene fra h2o architects har klart med glans.

Fra seksroms til ettroms

Da den unge franske reklamesjefen overtok leiligheten sentralt i Paris var den 60 m2 store boligen delt inn i ikke mindre enn 6 ulike rom. Og med hele 7 ulike dører som ledet fra gangen alene. Det første arkitektene gjorde var å kvitte seg med dører og vegger til fordelt for en rom-løs løsning, hvor det meste henger sammen.

TENKTE NYTT: Vegger ble revet og dører tatt vekk for å skape en rom-løs løsning i denne Paris-leiligheten.
TENKTE NYTT: Vegger ble revet og dører tatt vekk for å skape en rom-løs løsning i denne Paris-leiligheten. Foto: FOTO: Julien Attard

- Utfordringen med denne boligen var at vi var nødt til å tenke helt nytt når det gjaldt rom og bruken av plass, forklarer arkitekt Antoine Santiard hos h2o architects til arkitekturnettstedet Arch Daily.

- Eieren ønsket et hjem som var annerledes enn boliger flest, med en moderne følelse, og ikke minst oppbevaringsplass til sine eiendeler, og da spesielt sin store samling tegneseriemagasiner.

Arkitekten forklarer:

- En av de største utfordringen bestod i utformingen av leiligheten, som var alt annet enn kvadratisk, men bestod av buede vegger og hjørner. Men mangelen på rette linjer utnyttet vi ved å la buede former og unik geometri gjenspeile seg i formen på den nye innredningen, blant annet den frittstående store bokhyllen som dominerer midt i leiligheten.

Ønsket få møbler

OPPBEVARING: Mange som bor kompakt, sliter med for lite oppbevaringsplass. Det er ikke noe problem i denne leiligheten.
OPPBEVARING: Mange som bor kompakt, sliter med for lite oppbevaringsplass. Det er ikke noe problem i denne leiligheten. Foto: FOTO: Julien Attard

Eieren av leiligheten var ifølge arkitektene svært åpen for deres ideer og innspill, noe som gjorde jobben med Front and Back Apartement - som prosjektet ble kalt - mer spennende for arkitektene, som skulle tegne og planlegge den lille boligen.

- Blant annet hadde klienten ytret et ønske om å ha så få frittstående møbler som mulig, forklarer Santiard.

- Møbler reduserer jo selvsagt gulvplass og den tilgjengelige plassen i hvert enkelt rom eller sone, og for å etterkomme hans ønske utnyttet vi muligheten til å gjemme bort "rom" og funksjoner i hyller eller i veggen.

Skjulte "rom" i veggene

Flere oppbevaringsrom, dusj, fryseboks, garderobe/påkledningsrom og medieoppbevaring er alle integrert i rommet.

- Alkover og hulrom spredt rundt om skjuler også klientens store samling av tegneserieblader, forklarer arkitekten.

- Det samme gjelder baderommet, som også ligger "gjemt" i veggen, og "møbler" som frokostbar og skrivebord.

VILLE UNNGÅ MØBLER: Eieren av leiligheten ville ha så få møbler som mulig. Derfor ble mange funksjoner "pakket inn" i veggen.
VILLE UNNGÅ MØBLER: Eieren av leiligheten ville ha så få møbler som mulig. Derfor ble mange funksjoner "pakket inn" i veggen. Foto: FOTO: Julien Attard
KNALLFARGER: Ved å holde vegger og gulv i sort og hvitt, tok arkitektene seg den frihet å legge inn litt knallfarger her og der i resten av interiøret.
KNALLFARGER: Ved å holde vegger og gulv i sort og hvitt, tok arkitektene seg den frihet å legge inn litt knallfarger her og der i resten av interiøret. Foto: FOTO: Julien Attard

Resultatet er en bolig hvor det ikke finnes rom i ordets tradisjonelle forstand, men hvor det på kreativt vis er funnet plass til nisjer, hyller og hjørneområder som skjuler alt beboeren skulle trenge og ønske av rom i hjemmet.

Interiøret er flytende

Arkitekt Santiard mener at noe av det absolutt mest spennende med denne leiligheten, er måten hele boligen, oppfattelsen av den og ikke minst bruksområder kan forandres med enkle grep.

- Når man tenker på den trange, innestengte boligen dette var, med hele 6 rom fordelt på bare knappe 60m2, så er det nesten vanskelig å forestille seg når man står midt i den åpne, lyse og funksjonelle leiligheten den fremstår som i dag.

Den mest sentrale funksjonen i leiligheten er den store hvite "bokhyllen" som er plassert midt i rommet. Her sørger hyller og nisjer i ulike størrelser og dybde for at eieren har god plass til å oppbevare alt han har behov for å oppbevare.

- Der hvor hyllen på den ene siden av hyllen er liten og grunn, er hyllen på motsatt side av veggen desto dypere igjen, og gir plass til større ting og funksjoner, forklarer Santiard.

I VEGGEN: Å gjemme rom og oppbevaring i nisjer og hyller på veggen, gjør at verdifull gulvplass frigjøres.
I VEGGEN: Å gjemme rom og oppbevaring i nisjer og hyller på veggen, gjør at verdifull gulvplass frigjøres. Foto: FOTO: Julien Attard

- Det å samle all oppbevaringen i dette som i bunn og grunn er ett og samme møbler, gjør at gulvplass frigjøres og romfølelsen i boligen øker.

Kontraster gjør interiøret levende

I den lille leiligheten er gulvet holdt i sort, mens vegger i stor grad er hvite. Men det man legger merke til ved første øyenkast, er nok likevel knallfargene som dukker opp her og der.

- Mange som innreder små boliger er redde for å bruke sterke farger, forklarer Santiard.

- Men ved å spille på kontraster tilfører man et ellers nøytralt interiør både dybde og spenning, noe som bidrar til å "lure" øyet til å tro at rommet er større enn det i utgangspunktet er.

SOVEROM: På baksiden av den ene hylleveggen ligger leilighetens eneste soverom. Også her sørger nisjer i veggene for rikelig med oppbevaringsplass.
SOVEROM: På baksiden av den ene hylleveggen ligger leilighetens eneste soverom. Også her sørger nisjer i veggene for rikelig med oppbevaringsplass. Foto: FOTO: Julien Attard

Arkitekten forklarer:

- Utgangspunktet var at eieren ønsket et hjem med en fresh, ung stil. I tillegg til at han personlig er sært opptatt av tegneserier, som jo som kjent er både fargerike og grafiske i uttrykket. Dermed stod veien åpen for oss til å leke oss med å tilføre knallfarger på forskjellige detaljer i interiøret, som i noen hyller, og på overflater på kjøkkenet og kontoret.

Les også:

Leiligheten fikk runde former - et smart valg i liten leilighet

Her finner du all interiørinspirasjonen du trenger

Boksen midt i leiligheten er som et kontrollsenter

Christian bretter ut rommene når han trenger dem

BLIR STADIG NY: Arkitektene mener denne leiligheten er som en kameleon, den forandrer seg etter lyst og behov.
BLIR STADIG NY: Arkitektene mener denne leiligheten er som en kameleon, den forandrer seg etter lyst og behov. Foto: Illustrasjon: h2o architectes
SLIK GJORDE DE: Oversikt over sentrale funksjoner i Paris-leiligheten.
SLIK GJORDE DE: Oversikt over sentrale funksjoner i Paris-leiligheten. Foto: Illustrasjon: h2o architectes
UNIK: Løsningene i denne Paris-leiligheten må sies å være nokså unike.
UNIK: Løsningene i denne Paris-leiligheten må sies å være nokså unike. Foto: Illustrasjon: h2o architectes

Denne saken ble første gang publisert 06/11 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også