Ombygging og oppussing er noe de fleste boligeiere kommer borte i. Enten fordi behovene er endret eller fordi smaken har forandret seg. Ofte er det kjøkkenet som får gjennomgå, enten fordi det blir mindre funksjonelt med årene eller fordi man rett og slett har lyst til å fornye det.

Det siste var tilfellet for familien som fikk hjelp av Bonytthjelpen. De bodde i et rekkehus og det var trangt om plassen. De ville ha et bedre fungerende kjøkken, og så håpet de å få plass til en peisovn.

Interiørarkitekt Elisabeth Fougner hjalp dem og oppfylte deres ønsker.

- Selv om det var mye som skulle inn på begrenset plass, klarte vi å frigjøre areal både til skapplass og peis, sa hun til bladet Bonytt.

Og eierne, de ble storfornøyde.

- Hvem skulle trodd at vi fikk plass til den unike peisen? Og skapveggen på kjøkkenet ryddet opp i hverdagslivet vårt, kommenterte de når alt var på plass.

Arkitektens løsning

Mellom kjøkkenet og spiseplassen gikk det et pipeløp i veggen som kunne utnyttes til peis. Tidligere hadde det stått en liten ovn der og pipeløpet var på plass.

- Utfordringen var den trange passasjen, peisen kunne ikke bygges for mye ut i rommet. Løsningen ble å mure en grunn peisinnsats i veggen, i tillegg måtte vi bruke varmehemmende plater. Peisen ble montert i sittehøyde slik at familien kan nyte ildstedet når de sitter rundt spisebordet, den er også synlig fra kjøkkenet, forklarer interiørarkitekten.

Huseiernes ønske om mer plass på kjøkkenet løste Fougner med å samle elementene.

- Vi brukte hele veggen mot trappen til kjøkkenskap fra gulv til tak. I og med at det er passasje inn til stuen på begge sider av skapveggen, fungerer den også som en romdeler. Den frittstående veggen skjuler også trappen fra kjøkkenet. Ved å samle skapene på en vegg, ble det frigjort veggareal på kjøkkenet. Vi fikk plass til en benkeplate med barstoler som fungerer som frokost- og arbeidsplass. Under benken monterte vi ekstra stikkontakter til pc-ene, utdyper hun.

Dette kostet forvandlingen

  • Snekkerarbeid kr 63 500
  • Kjøkkeninnredning + hvitevarer kr 88 223
  • Gulv, heltre eik kr 13 500
  • Peisinnsats og murer kr 49 100
  • Kjøkkenvifte kr 15 500
  • Barstoler kr 1785
  • Malerarbeid kr 17 460
  • Elektriker kr 22 850
  • Rørleggerarbeid kr 42 000
  • Totalt kr 313 918

Les også:

Råloftet ble drømmeleilighet

Ekstrem forvandling av gammel villa

På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!