Dette fascinerende huset ligger sør i Australia cirka én times kjøretur fra Adelaide.

Det er tegnet av Max Pritchard Architect og prosjektet har fått det passende navnet Bridge House.

Her ønsket kunden en vakker bolig tett på naturen som også skulle fungere som hjemmekontor. Tomten var smal og utfordrende.

Det arkitekten kom opp med var et avlangt hus som krysset bekken på en elegant måte.

Boligen er på 110 kvadratmeter og store deler av fasaden er kledd i glass for å gi utsikt i begge retninger. Dette forsterker samtidig naturopplevelsen.

Selve konstruksjonen består av stålbjelker som er forankret i små betongbrygger.

Arkitektur på høyt nivå: Glassfasadene gir utsikt i begge retninger.

FIN FORM: Glassfasadene gir utsikt i begge retninger og lyser vakkert opp i skogen. © Foto: Sam Noonan

Over en bekk

Huset har en lett visuell og miljømessig tilnærming. Selve bygningen unngår eksempelvis å sette større avtrykk i bakken.

President Kim Skaara i Norske arkitekters landsforbund (NAL) har ikke sett tilsvarende boliger i Norge.

Han synes for øvrig Bridge House er en fin måte å løse kombinasjonen med vanskelig tomt og et litt drømmende annerledes hus.

- Det er mulig dette prosjektet kan sammenlignes med noen hytteprosjekter i Norge. Det finnes i hvert fall en hytte som krysser et lite juv, mellom to svaberg.

Selve konstruksjonen består av stålbjelker som er forankret i små betongbrygger.

INGENIØRKUNST: Selve konstruksjonen består av stålbjelker som er forankret i små betongbrygger. © Foto: Sam Noonan

Kjent referanse

Det eksisterer for øvrig flere lignende hus andre steder i verden. Og en kjent historisk referanse er Rialtobroen i Venezia, hvor bro og bygg møtes i skjønn forening.

Ponte Vecchio i Firenze i Italia har boliger og butikker langs med hele broen.

- En bro gir alltid gode assosiasjoner og har spennende arkitektonisk potensiale. Her forenes design og ingeniørkunst på en forbilledlig måte, sier Skaara som egentlig ikke ser noen særlig svakheter, annet enn at det fordrer god formingsevne og en gjennomført integrert design, sier Skaara.

- Det kan fort bli banalt og helt feil, dersom elegansen, som ofte er broens iboende egenskap, blir borte i en amatørmessig løsning som forsøker å plassere et ordinært hus på en ordinær bro. Se på de komiske flytende husbåtene med takstein, smårutete vinduer, blomsterkasser og stakittgjerder. De ser jo ut som om de har rømt fra et boligfelt i nærheten, fortsetter han.

PÅ KJØKKENET: Her lages maten med trærne som nærmeste nabo.

PÅ KJØKKENET: Her lages maten med trærne som nærmeste nabo. © Foto: Sam Noonan

Materialene er produsert lokalt på en bærekraftig måte. Taktekking og veggkledningen er resirkulerbare stålplater.

BÆREKRAFTIG: Materialene er produsert lokalt på en bærekraftig måte. Taktekking og veggkledningen er resirkulerbare stålplater. © Foto: Sam Noonan

Varm og vakker

Det er imidlertid ikke noe komisk ved Bridge House der det lyser vakkert opp i mørket, midt i skogen, midt blant trærne.

Hele huset er for øvrig produsert lokalt på en bærekraftig måte og ifølge arkitektene var det ganske enkelt å installere. For med bruk av få maskiner ble det løftet enkelt og greit på plass. Byggeprosessen skapte samtidig lite avfall og taktekking og veggkledningen er resirkulerbare stålplater. Avløpsvannet pumpes 100 meter fra bekken for å unngå forurensning

Et hus på en bro gir gode assosiasjoner og har spennende arkitektonisk potensiale.

BROHUSET: Et hus på en bro har spennende arkitektonisk potensiale. © Foto: Sam Noonan

Kartskisse av eiendommen.

Kartskisse av eiendommen. © ILL: Max Pritchard Architect

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!