Statens Byggeskikkpris er en hederspris som deles ut årlig til byggverk og bygde omgivelser som "gjennom utførelse, materialbruk utforming og samspill med sted og miljø kan bidra til å heve, fornye og utvikle den allmenne byggeskikk".

Prisen er et kvalitetsstempel og en hederspris for bygninger. Og for å bli nominert må man blant annet ha en svært god arkitektonisk utforming.

I år har Husbanken mottatt 60 forslag. Nå står syv kandidater igjen i finalerunden, men kun ett boligprosjekt har sluppet gjennom nåløyet. Det er prosjektet Christian Krohgs gate 39-41 i Oslo, tegnet av Futhark arkitekter og landskapsarkitekter Dronninga landskap AS.

Vakkert bygg: Arkitekter er Futhark arkitekter AS. Landskapsarkitekter: Dronninga landskap AS og oppdragsgiver: SEFF Holding AS. Prosjektets navn: Christian Krohgs gate 39-41

Vakkert bygg: Arkitekter er Futhark arkitekter AS. Landskapsarkitekter: Dronninga landskap AS og oppdragsgiver SEFF Holding AS. Prosjektets navn: Christian Krohgs gate 39-41 © Foto: Ivan Brodey

Fellesareal: Fløyene hegner om et felles gårdsrom. Ifølge arkitektene er dette viktig i et nabolag som er dominert av ikke-boligrelaterte funksjoner, som småindustri og kontor.

Fellesareal: Fløyene hegner om et felles gårdsrom. Ifølge arkitektene er dette viktig i et nabolag som er dominert av ikke-boligrelaterte funksjoner, som småindustri og kontor. © Foto: Ivan Brodey

Normal prisklasse

- Jeg tror noe av grunnen til at prosjektet ble valgt ut er at vi har klart å lage kvalitet ut av et bygg med leiligheter i normalprisklassen, sier arkitekt Amund Gulden Futhark arkitekter AS til klikk.no.

Byggekostnadene landet på ca.53 millioner kroner eks. mva og kostnader for landskap rundt 2,5 millioner kroner.

Mye av boligbyggingen i Oslo er preget av masseproduksjon og standardisert lavkostløsninger, men i dette prosjektet var utbygger altså villig til å investere tid og ressursene i prosjektet for å oppnå en høyere kvalitet, både funksjonelt og teknisk, forklarer Gulden.

Høyt nivå: Juryleder Anne Enger forteller at det har vært en krevende utvelgingsprosess fordi det kom inn så mange gode forslag.

Høyt nivå: Juryleder i Statens Byggeskikkpris Anne Enger forteller at det har vært en krevende utvelgingsprosess fordi det kom inn så mange gode forslag. Bildet viser blant annet den flotte takterrassen. © Foto: Ivan Brodey

Vannskille: Vannspeilet i kanalen skiller prosjektet fra nabohuset, samtidig som det tilfredsstiller krav til håndtering av overvann.

Vannskille: Vannspeilet i kanalen skiller prosjektet fra nabohuset, samtidig som det tilfredsstiller krav til håndtering av overvann. © Foto: Ivan Brodey

Varme farger

Christian Krohgs gate 39-41 består av i alt 33 leiligheter i fem etasjer over en næringsetasje på gatenivå. Under terrenget er det bygget to parkeringsetasjer. Byggets fasader er svært forskjellige. Mot gaten fungerer fasaden som et beskyttende skall i harde materialer, nesten uten relieff. Mot gårdsrommet er fasaden detaljrik og oppløst, med mykere materialer i varme farger.

Fløyen langs gaten har svalgang. Ifølge arkitektene er den trukket ut fra fasadelivet for å skape private soner inn mot leilighetene, for å redusere sjenerende innsyn fra forbipasserende, og for å gi lys og mulighet for at klatreplanter kan vokse opp gjennom svalgangen.

Fløyene hegner om et felles gårdsrom. Dette er viktig i et nabolag som er dominert av ikke-boligrelaterte funksjoner, som småindustri og kontor. Leilighetene er av ulik størrelse fra 40-75 kvadratmeter. Gårdsrommet er cirka 500 kvm. To takterrasser, små private uteplasser samt inndeling i ulike områder ved hjelp av beplantning og ulike belegg, bidrar til å gjøre utearealene innholdsrike.

Modulbygg: Boligdelen av prosjektet er utført i tre og bygget som moduler; ferdig innredede volumer med gulv, vegger og tak som heises på plass og stables inntil og oppå hverandre.

Modulbygg: Boligdelen av prosjektet er utført i tre og bygget som moduler; ferdig innredede volumer med gulv, vegger og tak som heises på plass og stables inntil og oppå hverandre. © Foto: Ivan Brodey

Lyst og hyggelig: Leilighetene vender bredsiden mot fasaden og får mye dagslys. Leilighetene er av ulik størrelse fra 40-75 kvadratmeter.

Lyst og hyggelig: Leilighetene vender bredsiden mot fasaden og får mye dagslys. Leilighetene er av ulik størrelse fra 40-75 kvadratmeter. © Foto: Ivan Brodey

Krev bedre boliger

I et intervju til tidsskriftet Arkitektur N i 2012 uttalte Amund Gulden i lys av nevnte prosjekt at "Utbyggere, myndigheter og politikere må forvente bedre boligarkitektur. Da kommer også kvaliteten til å heves. Det er også viktig at utbygger lar samme arkitekt stå løpet ut. Ved å bytte arkitekt - eller enda verre - å kutte ut arkitekt i detaljeringsfasen, blir mange kvaliteter borte underveis. Det må også settes av nok tid og midler til prosjektering"

Han forteller videre at det er viktig at arkitekter med kvalitetsambisjoner tar tak i boligbyggingen og at det er et stort ubenyttet arkitekturpotensial i boligarkitekturen.

Det var for øvrig først da Futhark arkitekter foreslo å bruke modulbyggeri at det viste seg å være regningssvarende for utbygger å igangsette prosjektet. Alle boligene består altså av flere moduler, og planløsningene er i størst mulig grad formet slik at modulskjøtene ligger i romskiller. Modulskjøter fører til at noen av innerveggene blir tykkere, men disse er brukt til innfelt innredning, og tilførte ikke prosjektet særlig tilleggskostnad, heter det i beskrivelsen.

Varierte uterom: Gårdsrommet er cirka 500 kvm. Med lite areal til rådighet er det viktig å lage mange og varierte steder, ifølge arkitektene.

Varierte uterom: Gårdsrommet er cirka 500 kvm. Med lite areal til rådighet er det viktig å lage mange og varierte steder, ifølge arkitektene. © Foto: Ivan Brodey

Prisvinner i juni

Nå vurderes alle de nomierte byggene nærmere før juryen tar en endelig avgjørelse. De andre nominerte er Fryd Barnehage og Nedregate Kulturkvartal i Oslo, Mathallen på Fisketorget i Bergen, Stavanger Kulturskole og Stavanger Katedralskole, Nye St. Olavs Hospital i Trondheim og Steilneset minnested i Vardø.

Detaljrik: Mot gårdsrommet er fasaden detaljrik og oppløst, med mykere materialer i varme farger.

Detaljrik: Mot gårdsrommet er fasaden detaljrik og oppløst, med mykere materialer i varme farger. © Foto: Ivan Brodey

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!