Gjerdrum ungdomsskole, skolegården=

SKOLEGÅRDEN: Juryen mener at utområdene på Gjerdrum ungdomsskole har høy kvalitet for variert bruk. © FOTO: Jiri Havran

Husbanken deler hvert år ut Statens Byggeskikkpris til "byggverk og bygde omgivelser som gjennom utførelse, materialbruk utforming og samspill med sted og miljø kan bidra til å heve, fornye og utvikle den allmenne byggeskikk", som det heter på prisens hjemmesider.

Årets vinner er Gjerdrum ungdomsskole.

- Vi synes vi har fått en vakker, ny skole, og både elever og lærere stortrives og inspireres av den avanserte arkitekturen , sier skolens rektor, Anne Gunhild Wøllo, til Klikk.no.

Hun forteller at brukermedvirkningen i vinnerprosjektet var utmerket.

- Både ansatte, elever, foreldre og mange lag og foreninger i bygda ga oss verdifulle innspill under marsjen.

"Her har arkitekter og byggherre gjort ein imponerende jobb", kommenterer kommunal og regionalminister Liv Signe Navarsete i en pressemelding.

Djerv arkitekturvinner

- Gjerdrum ungdomsskole er en svært verdig vinner, og et eksempel på at radikal arkitektur kan gli inn i et lokalsamfunn og blir elsket og godt mottatt der, sier byggeskikkprisens juryformann, Erling Dokk Holm.

Han mener at skolen også bidrar til bygdas infrastruktur.

- Det at 17-maitoget er flyttet hit er et uttrykk for at dette prosjektet har blitt samfunnsbyggende.

Stedsformende arkitektur

Skolebygningen ligger godt i det flate åkerlandskapet.

- Dette er ikke tilpasningsarkitektur der man prøver å mime omgivelsene, men derimot selvstendig, stedsdannende arkitektur. Dette er et svært vellykket bygg. Og det scoret også høyt på miljø- og energiaspektet, utdyper juryformannen.

Smykkeskrinet

Nesten sytti bygninger knivet om årets byggeskikkpris.

De to prosjektene som kom nærmest vinneren og fikk hedrende omtale, var kontorbygningen Lysaker Park og Lærernes Hus, også kalt Smykkeskrinet.

- Disse to og de andre bidragene hadde også et høyt arkitektonisk nivå. Lærernes Hus utmerker seg blant annet med en utrolig fasade. Den er kanskje den mest intelligente fasaden på et bygg reist her til lands de siste fem årene, sier Dokk Holm.

Det handler blant annet om en glassfront i et tradisjonelt bymiljø som omgivelsene speiler seg i.

- Dette er en levende form for tilpasning som inkluderer hele strøket, og det syntes vi i juryen var helt fantastisk. I tillegg er fasaden dekorert med bokstaver, nesten som et kunstverk. Ellers er dette huset svært energiøkonomisk og har utsøkte detaljer i interiøret, beskriver juryformann Dokk Holm.

Himmelhøyt nivå

Dokk Holm mener at ingen andre store, norske kontorbygninger er på nivå med Lysaker Park.

- Det er helt spesielt at det lages et så gjennomarbeidet prosjekt. Innvendig er alt med lys og akustikk fremragende, og bygningen er tilpasset behovene til alle typer brukergrupper. Dette er interiørarkitektur av høy klasse, og det er ikke mange, store norske konsern som har det slik innvendig.

Alt funksjonelt og gjennomført med ganske få virkemidler. Byggherre Storebrand oppfylte også sine store ambisjoner om et energiøkonomisk bygg. De har gått lenger enn det byggeforskriftene sier du må.

- Det er utrolig bra og sier noe om firmaets forretningsetikk.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!