Selv om mange drømmer om det, så er det de færreste byboere forunt å ha sin egen hage. Bor man i leilighet midt i storbyen er man heldig om man har en hyggelig balkong å kunne nyte solskinnsdagene på.

Eller kanskje løsningen er en takterrasse hvor man deler uterommet med bygårdens andre beboere?

Og jo tettere befolket byen man bor i er, dess trangere bor man, og mindre plass til egne grønne rom er det som regel plass til.

Men heldigvis for denne familien viste arkitektene råd.

Klemte huset inn på smal tomt

Det var ifølge design- og arkitekturnettstedet Dezeen midt i det tettbyggede finansdistriktet i Tokyo at dette unge paret hadde funnet en tomt de hadde råd til å kjøpe. Tomten var på ingen måte romslig, og lå fullstendig inneklemt mellom andre høye byhus på begge sider.

- Den største utfordringen til å begynne med, var at tomten bare målte 4 meter i bredden, forklarer arkitekt Ryue Nishizawa til nettstedet.

- I tillegg til at den jo var nokså mørk grunnet plasseringen mellom andre bygninger.

Smart byarkitektur i Japan.

PUSTEROM: Det unge paret hadde et stort ønske om egen hage. Det fikk de. © FOTO: iwan baan/ryue nishizawa architects

Slik fikk arkitektene plass til hage på dette huset.

SMAL TOMT: Den inneklemte tomten det unge paret hadde tatt seg råd til å kjøpe, målte bare 4 meter i bredden. © FOTO: iwan baan/ryue nishizawa architects

Da tomten var smal og lang så arkitektene seg nødt til å utnytte plassen i høyden, og tegnet et byhus som strakte seg hele fem etasjer oppover.

- Boligen er jo på grunn at tomtestørrelsen smal, så utfordringen ble å sørge for at det ikke ble for mørkt inne, forklarer Nishizawa.

- Mengden naturlig dagslys som slippes inn er jo naturligvis svært begrenset da det på begge sider ligger høye bygninger.

Løsningen ble å satse på glassvegger, som jo ville slippe inn det som var av tilgjengelig dagslys.

- Selve bygningen består i utgangspunktet av store plater i betong plassert oppå hverandre, forklarer arkitekten.

- Noe som skaper en bygning uten vegger. Her skulle ingenting få stenge for lyset og luften.

Hage i hver etasje

Det unge paret som skulle bo i huset hadde et stort ønske om egen hage, men innså at dette var på mange måter en umulighet på grunn at størrelsen på og plasseringen av tomten.

Slik beskytter hagen huset mot innsyn.

NYTER UTELIVET: Beboerne av dette huset har fått hage i fem etasjer. © FOTO: iwan baan/ryue nishizawa architects

Smart bolig på smal tomt.

INNEKLEMT: Det er trangt om plassen i storbyen Tokyo. Likevel fikk dette paret alle sine boligdrømmer oppfylt. © FOTO: iwan baan/ryue nishizawa architects

- Vi ønsket å gi klientene det de drømte om, men fastlo tidlig at en tradisjonell hage ville ikke være mulig, forklarer Nishizawa, som sammen med sin kollega Kazuyo Sejima, driver arkitektfellesskapet SANAA.

Duoen satte nylig siste hånd på verket på en ny del av Musée du Louvre i Frankrike og holder for øyeblikket på med prosjekter både ved Rolex Learning Centre i Sveits og New Museum of Contemporary Art i New York.

Til det miljøfokuserte arkitekturnettstedet Inhabitat forklarer arkitekten:

- Løsningen på denne boligen ble å plassere hagen i forkant på bygget, mot gaten foran. Så her har man litt hage i hver etasje oppover i bygget.

På denne måten får ikke bare beboerne nyte grønne planter og uterom, men beplantningen sørger også for å skape et slags skjerm mellom gaten og huset.

- Innsyn til boligen er nærmest blitt en umulighet, forklarer Nishizawa.

- Og bak det som fremstår som en grønn vegg, ligger glassveggen og beskytter innsiden av boligen mot elementene.

Slik fikk de plass til hage på den supersmale tomten.

INNSYN: Med vegger av glass beskytter den vertikale hagen beboerne i dette huset mot innsyn. © FOTO: iwan baan/ryue nishizawa architects

Midt i storbyen har disse boligeierne fått en helt unik hage.

REN LUFT: Arkitektene ville gi dette paret muligheten til å nyte egne uterom. © FOTO: iwan baan/ryue nishizawa architects

Smart arkitektur på liten plass i Tokyo.

HUSET UTEN VEGGER; Arkitektene droppet vegger til fordel for plater av glass i dette huset. © FOTO: iwan baan/ryue nishizawa architects

Vertikal hage

Fra gaten er det nesten vanskelig å se hva som skjuler seg bak veggen med grønne planter og trær.

- Det er ingen tvil om at bygningen er en kontrast mot stein- og murfasadene som ellers preger bydelen, forklarer arkitekten.

- Vi ville at fasaden på dette bygget skulle fungere som en påminner om at tett urban bebyggelse ikke trenger å bety at man må ofre ren luft og grønn rom.

Bygningen skulle være så transparent som mulig for å slippe både lys og luft inn i det smale huset. Og med vegger av glass hjelper det godt på følelsen av å være på utstilling at hagen dekker balkongene i hver etasje oppover i huset.

- Hvert rom i dette huset, både stue, private soner og også baderommet, har en egen hage, slik at beboerne kan gå ut, føle frisk luft mot huden, lese en bok underåpen himmel eller bare kjøle seg ned på varme sommerkvelder, forklarer Nishizawa.

- På denne måten har uterommene blitt en like naturlig del av huset som rommene innenfor glassveggene.

Åpne trappetrinn bidrar også til følelseb av lys og luft.

GJENNOMSIKTIG: For å unngå at huset skulle føles mørkt og trangt, byttet arkitektene ut vegger med plater av glass. © FOTO: iwan baan/ryue nishizawa architects

Spennende arkitektur i Tokyo.

SOVEROM: Huset er innredet med en stram og minimal stil. Fokuset får lov til å være på hagen utenfor. © FOTO: iwan baan/ryue nishizawa architects

Maksimal følelse av lys og luft i smalt byhus.

LYS OG LUFT: Her har man droppet vegger, og heller satset på planter, gardiner og paneler av glass for å skille mellom rommene. © FOTO: iwan baan/ryue nishizawa architects

Hull i gulvet

For å maksimere følelsen av lys og luft i det smale huset, tydde arkitektene til unike løsninger også på innsiden av glassveggene.

- Spiraltrappen strekker seg opp gjennom alle etasjene gjennom utskjærte hull i det tykke betonggulvet, forklarer Nishizawa.

- Og en lignende åpning er også skjært ut i taket, noe som gjør at de høyeste plantene kan strekke seg over flere etasjer.

Soverommene i boligen befinner seg i andre og fjerde etasje, og er avdelt fra hjemmekontor og oppholdssoner ved hjelp av gardiner og glasskjermer.

- Selv inne i boligen har vi unngått vegger så mye som mulig, forklarer arkitekten.

- Dette er også for å ikke forstyrre strømmen av lys og luft.

Lot planter skjerme bygget for innsyn.

SLIK FUNGERER HUSET: Sjekk hva arkitektene gjorde i dette byhuset. © Illustrasjon: Ryue Nishizawa Architects

4 meter tomt ble til luftig og unikt hjem.

VERTIKAL HAGE: Alle etasjene har hver sin hage. © Illustrasjon: Ryue Nishizawa Architects

Les hele saken
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!