Det finnes nok av eksempler på unik arkitektur. Noen ganger har man nok bare latt seg rive med, og latt arkitektene få frie tøyler. Andre ganger er den spesielle arkitekturen en praktisk nødvendighet, som når tomten eller miljøet rundt krever et bygg utenom det vanlige.

For eierne av dette unike huset i Melbourne i Australias var årsaken til ombyggingen en kombinasjon; både praktiske løsninger på en utfordrende tomt, og arkitekter som ikke var redd for å tenke utenfor boksen.

Et hjem for å vokse i

Ifølge det amerikanske design- og arkitekturnettstedet Homedesign tilhører det spesielle huset en familie på fem, som ønsket å skape et hjem de kunne bo i lenge. Eierne av huset ønsket en praktisk bolig, som skulle være funksjonell og smart for barna, og som skulle kunne vokse og utvikle seg i takt med familien.

Familiens fem barn synes nok dette huset kom med noen smarte løsninger.

AKEBAKKE: Dette huset har egen skråning - som passer perfekt til å skli ned. © FOTO: Nic Granleese/AMA

Det lokale arkitektfirmaet Andrew Maynard Architects fikk oppdraget med å tegne et nytt og moderne tilbygg til det kompakte huset, som ligger i en populær forstad til den australske storbyen.

Slik var utgangspunktet

- Det største problemet vi skulle takle var den mørke tomten, og da spesielt bakhagen, forklarer arkitekt Mark Austin hos Andrew Maynard Architects til Bonytt.no.

- Tomten vender mot nord, noe som gjorde at hele bakhage lå fullstendig i skyggen.

Arkitekten forklarer at det på 90-tallet hadde blitt satt opp et tilbygg til det originale huset, noe som ytterligere reduserte mengden sollys som traff tomten.

- Utgangspunktet vi hadde å jobbe med, var et hus som fortonet seg nokså mørkt og temmelig upraktisk, røper Austin.

Andrew Maynard Architects står bak prosjektet.

SLIK SKULLE HUSET STÅ: Dette tenkte arkitektene da huset skulle planlegges. © Illustration: Andrew Maynard Architects

Unik arkitektur

SEPARAT: Tilbygget ble et helt nytt hus, mens det originale bygget som stod på tomten nå har blitt barnas eget tilholdssted. © FOTO: Nic Granleese/AMA

Andrew Maynard Architects står bak det unike huset.

KUNSTIG LANDSKAP: Det flate terrenget i Melbourne krever at man må være litt kreativ når det gjelder å skape spennende arkitektur. © FOTO: Nic Granleese/AMA

Til nettstedet Contemporist forklarer arkitektene:

- Å tegne et hjem for noen er absolutt noe av det mest utfordrende man gjør.

Og med prosjektet Hill House stod virkelig utfordringene i kø for de unge arkitektene.

- Det var svært viktig for oss tidlig i prosjektet å finne ut av hvor solen stod på himmelen til ulike tider av dagen, forklarer arkitekt Mark Austin.

- Vi skulle prøve å fange mest mulig dagslys inn til boligen i vinterhalvåret, og skape en måte å effektivt skjerme huset fra den varme solen på sommeren.

Moderne arkitektur i Melbourne.

KUNSTIG HAUG: Tomten var mørk og inneklemt. Dette løste den falske haugen som løftet hele huset. © FOTO: Nic Granleese/AMA

Ingen gjester trenger ta turen innom den private sovesonen.

PRIVAT SOVESONE: Soverommene til familien er nå havnet i det som var det gamle tilbygget til det originale huset. © FOTO: Nic Granleese/AMA

Dette gjorde de

Arkitektene løste utfordringen ved å lage et helt nytt bygg bakerst på tomten.

- Dette området fungerte tidligere som boligens bakhage, forklarer arkitekt Mark Austin.

- Og nå ble hageflekken tatt i bruk til hus.

Austin forklarer at løsningen med å snu hele huset og tomten rundt ble bestemt fordi de ikke ønsket å gjøre samme feilen som hadde blitt gjort med det første tilbygget til huset.

- Det nye bygget ligger vendt mot solen, og "boksen" på toppen fungerer som en solfelle som fanger naturlig lys og siler det inn i boligen.

Om sommeren kan man velge å skjerme det store vinduet i annen etasje for direkte sollys, mens man om vinteren kan la dagslyset flomme inn, både for ekstra varme og ikke minst natulig lys.

Bygget en kunstig haug

Ifølge arkitektene selv var det avgjørelsen med å "snu" hele huset mot solen som virkelig sparket i gang resten av prosjektet og dikterte husets noe spesielle utseende.

Solen kan stenges ute i de varme sommermånedene, men slippes inn for å varme opp på vinteren.

HUSETS HJERTE: Hagen, som nå havnet i midten av huset, er blitt det naturlige samlingssted for familien. © FOTO: Nic Granleese/AMA

- Vi følte med ett at vi måtte utnytte fasaden og forsiden av huset, som plutselig nå lå badet i sollys, forklarer Austin.

- Først tenkte vi på å bygge trinn inn i landskapet på fronten av huset, og heve det fra bakkenivå. Men gikk raskt bort fra trappetrinn, og ble enige om å konstruere en slags haug å sette huset på.

Flyttet hagen framover

Nybygget ligger vendt mot tomtens originale hus, og på det som før var boligens bakhage. Nå har derimot arkitektene flyttet hagen fremover på tomten, og tegnet inn et stort åpent område mellom boligens forskjellige tilbygg og hus.

Skiller mellom offentlige og private soner

Problemet med tomten slik den var, var mangelen på naturlig dagslys.

SOLFANGER: Den øverste etasjen på nybygget ligger badet i sollys. © FOTO: Nic Granleese/AMA

- Nå benyttes det originale tilbygget på tomten, som ble satt opp en gang på 90-tallet, primært som sovearealer, forklarer arkitekt Mark Austin.

- Med denne løsningen gjorde vi at husets soverom og sovesoner kan forbli private, noe familien hadde et sterkt ønske om.

Kjøkkenet var nok et viktig rom for arkitektene å få til slik huseierne ville.

- Nå er dette rommet gjort om til husets velkomst-sentral, og er det rommet man først kommer inn i når man entrer boligen.

- Kjøkkenet er nå blitt husets naturlige hjerte, det er her all aktivitet sentreres ut fra, forklarer arkitekt Austin.

Arkitektene fra Andrew Maynard Architects måtte tenke utenfor boksen da de skulle lage hjem til denne Melbourne-familien.

NY INNGANG: Man har snudd rundt på alt i denne boligen. Hovedinngangen flyttet seg til siden av huset, og hagen havnet plutselig foran, og ikke bak, huset. © FOTO: Nic Granleese/AMA

Før var hagen mørk og lå på baksiden av huset. Nå har man snudd alt på hodet.

SOSIAL SONE: Hagen er nå blitt til det naturlige sentrum i huset, hvor liten og stor samles. © FOTO: Nic Granleese/AMA

Elin Scott

Plasserte huset på stylter

Arkitekten ville utnytte det kuperte landskapet og satte tilbygget på påler.

Laget oppholdsted til barna av det gamle huset

Det originale bygget på tomten er gjort om til "barnas hus". Her kan familiens små få utfolde seg fritt.

- Eierne hadde et ønske om en bolig som kunne utvikle seg i takt med barna som blir større, og en egen sone for dem var et viktig grep, forklarer arkitekten.

Austin presiserer at man i denne delen av huset ikke har gjort verken strukturelle endringer eller noen store forandringer på verken design eller layout.

- Vi ville at det skulle fremstå som ærlig og robust i utseende.

Unike løsninger i nybygget.

BARNEVENNLIG: Alle løsningene i huset skulle være så familievennlige som mulig med tanke på at familien har tre barn. © FOTO: Nic Granleese/AMA

Andrew Maynard Architects står nak huset.

INTERIØR: Arkitektene valgte å holde interiøret nokså stramt og enkelt i stilen. © FOTO: Nic Granleese/AMA

Tilpasset landskapet

Arkitekt Andrew Maynard synes det er en spennende utfordring å skulle skape hjem som harmonerer med landskapet rundt.

- Melbourne er i stor grad flatt, så her kan bygningene få lov til å definere landskapet.

Noe som uten tvil var tilfellet for Hill House. - Dette er nok med på å gjøre at arkitekturen i Melbourne er så spennende, forklarer arkitekten til nettstedet Homedesign.

Slik ble huset nytt.

STORE PLANER: Slik så planen for huset ut fra Andrew Maynard Architects. © Illustration: Andrew Maynard Architects

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!