Noen er flinke til å se gull glimre i det som for andre virker som ren gråstein. Noen gjør flotte nye møbler av gamle som andre har kvittet seg med, og andre tar det enda lengre, og lager hjem av noe som i beste fall i utgangspunktet er et falleferdig skur.

Det finnes mange eksempler på bygninger som har startet sitt liv som noe helt annet enn de har endt opp som.

Det siste er iallefall tilfellet for denne smarte og unike boligen i Sydney i Australia.

Falleferdig skur

I Randwick, en av storbyen Sydney's mange forsteder, lå det et gammelt falleferdig skur som opp gjennom årene hadde vært brukt til mange forskjellige foretninger og formål. Ifølge lokale historikere ble skuret bygget så tidlig som i 1890 av to irske smeder som brukte skuret som kombinert bolig og verksted.

Fra smedverksted og kunsterstudio til designer-hjem på 120 år.

HISTORISK BYGG: Skuret stammer fra 1890, da to irer brukte det som bolig og smedverksted. © FOTO: Justin Alexander

I løpet av de 120 årene som har passert mellom nå og da har det enkle murbygget, ikke langt fra den kjente stranden Cogee Beach i Sydney, fungert som alt fra motorsykkelverksted til kunstnerstudio, og mye annet der imellom.

Tok en sjanse

I 2003 ble skuret lagt ut for salg, og de nåværende eierne bestemte seg for å ta en sjanse på det slitene gamle murbygget. Paret, som var oppvokst i området og kjente godt til bygget, visste at beliggenheten var fantastisk, og at for å skape drømmehjemmet trengte de bare litt kunnskap, noen gode ideer og masse masse arbeidstimer.

For å få tegnet drømmehuset fikk familien arkitektene fra Richard Peters Associates med på laget. Ideen var å få tegnet og bygget et mindre, men fullt funksjonelt hjem, som skulle gi dem en mer bærekraftig og enklere måte å bo og leve på.

Skuret i Sydney ble nytt.

MYE JOBB: Det var ikke gjort på en dag å gjøre dette om til hjem. © FOTO: Justin Alexander

Arkitekter ble hyret inn og satt på jobben med å finne ut hvordan dette skuret skulle bli hjem.

NYTT BLIR GAMMELT: For denne familien var dette drømmeprosjektet for å få det hjemmet de ville ha. © FOTO: Justin Alexander

Bærekraftig fornyelse

- Mye av poenget med prosjektet var å skulle svare til storbyens voksende behov for tilpasningsdyktig gjenbruk, forklarer arkitekt Richard Peters hos Richard Peters Associates til Bonytt.no.

- I tilegg skulle det tas hensyn til et begrenset budjsett, og det faktum at eierne med dette prosjektet ønsket seg et hjem de kunne leve i lenge, og som skulle redusere bruken av tradisjonelle energibehov, som ofte både er forurensende og dyre.

På toppen av det hele var første prioritet å skape et hjem hvor alt dette var på plass, men hvor komfort og privatliv heller ikke skulle lide.

Smått og smart

Familiens nye gamle hus er ikke stort og måler bare knappe 74 kvadratmeter. På denne begrensede plassen har arkitektene fått plass til både to soverom og to bad, og bevist at det er ikke noe problem å skape et smart og funksjonelt hjem selv på svært begrenset plass.

- Selv om taket på huset vender mot nord har man valgt å bruke solcellepaneler som utnytter solen varme og kraft, forklarer Peters.

- Vi valgte også å ikke få satt inn air conditioning, men heller installere dører og vinduer i både nord- og sørvendte vegger, slik at det kan ventileres godt og riktig. Det solide betonggulvet holder på varmen fra vintersolen i de kalde månedene, og bidrar i stor grad til oppvarmingen av boligen.

Soner og rom

The Shed, som arkitektene døpte prosjektet, er inndelt i soner.

- Vi valgte å dele boligen inn i "offentlige" og private soner, fordelt over to etasjer, forklarer arkitekt Richard Peters.

- På denne måten har huset en god naturlig flyt, og fungerer på den måten familien ønsket det skulle.

Huset drar nytte av naturlig energi som omgir boligen.

SOLFYLT: En smal liten bakhage sørger for at sollys og varme slipper inn i boligen. © FOTO: Justin Alexander

Inngangen er bevart der skuret opprinnelig hadde en slags garasjeport-dør. I dag fungerer en fire-meter bred skyvedør som inngang, og fungerer på den måten at den enten fullstending åpner eller stenger hele den private bakgaten hvor skuret ligger.

Også i husets første etasje ligger husets stue/oppholdsrom. En 12 meter lang korridor forbinder alle rom på bakkeplan, og huser kjøkken, en liten bod, vaskerom og et lite, men praktisk hjemmekontor.

Innredning og smarte løsninger

Oppholdrommet i første etasjen utnytter husets fulle seks meter takhøyde, noe som gir et lutfig uttrykk i den kompakte boligen.

- Innsiden av taket er besatt med de grønne stålplatene fra utsiden på det gamle taket, røper arktiekten om det uvanlige taket.

- Så la vi ett nytt ytre tak, og gjorde rom for ekstra isolering imellom, noe som igjen bidrar til husets reduserte behov for energi.

Smart design i det lille huset.

STRAM DESIGN: Badet er holdt svært enkelt i dekor, og virker større enn det er. © FOTO: Justin Alexander

Ved siden av spisestuen har man gjort plass til en liten bakhage/gårdplass i det som til å begynne med var byggets toalett. Dette bidrar til at mer lys slipper inn på husets nord-side.

- Om sommeren holdes solen og varmen i sjakk av den høye murveggen, forklarer arkitekt Peters.

- Mens på vinteren får solen krype lengre inn i bygget, og varmer opp det støpte betonggulvet.

I alle rom har man valgt å bruke et intergrert system av gulv-til-tak vindu, noe som gjør at alle rom kan åpnes mot elementene og årstidene.

- Selv på badet sørger de store skyvedørene for naturlig ventilasjon.

Materialer som er brukt er alle lette å rengjøre og så i tråd med husets aura av bærekraftighet som mulig.

Sjekk den kule boligen i Sydney.

STEMNINGSFULLT: Det er vanskelig å forestille seg at dette flotte hjemmet ble laget av et 120 år gammelt skur. © FOTO: Justin Alexander

Stilig design og moderne møbler i det gamle skuret.

DOBBEL TAKHØYDE: I oppholdsrommet har man utnyttet byggets fulle takhøyde på 6 meter. © FOTO: Justin Alexander

Rominndeling

Boligen har i hovedsak ett soverom, men i tillegg benyttes hjemmekontoret som et ekstra soverom eller gjesterom ved behov. I andre etasje, som er husets private sone, ligger også en utendørs terrasse, som benyttes ofte. Et annet område har blitt satt av til bruke som klestørke-sone.

Inspirert av Tokyo

- Det er ingen hemmelighet at for å få dette bygget til slik som både vi og de nye eierne ønsket, så lot vi oss i stor grad inspirere av Tokyo og måten folk bor på i den enorme storbyen, forklarer Richard Peters.

I utkanten av Sydney ble et gammelt skur bygget om til drømmebolig.

FORM OG FUNKSJON: I denne kompakte boligen måtte man tenke både form og funksjon for at huset skulle fungere optimalt. © FOTO: Justin Alexander

Hjemmekontoret fungerer som gjesterom ved behov.

HJEMMEKONTOR: Arkitektene fra Richard Peters Associates fikk jobben med å tegne familiens nye hjem. © FOTO: Justin Alexander

- I Tokyo er tomter som gullstøv og bygnigner er designet på en slik måte at de skal passe på tomter man ikke ville regnet som store nok til noen ting i mange andre deler av verden, forklarer den prisbelønte arkitekten.

- Eierne var svært involvert i prosessen med utformingen av hjemmet sitt, og hadde som hovedmål å skape et nytt hjem innenfor veggene av det gamle skuret, på en måte som ikke lot bygget få lov til å late som om det var noe annet enn det virkelig var. Det er veldig ærlig, både mot materialer og design.

Andre hensyn arkteiktene måtte ta var den smale bakgaten skuret lå plassert ved, innsyn i naboenes hager og ikke minst den skjøre strukturen av det gamle skuret.

Kul arkitektur i Sydney.

ARKITEKTTEGNET: Richard Peters Associates fikk jobben med å gjøre et gammelt arbeiderskur om til bolig. © ILLUSTRASJON: Richard Peters Associates

I Sydney våget man å tenke utenfor boksen med dette unike huset.

BÆREKRAFTIG: Familien ville at deres nye hus skulle være så grønt som mulig. © ILLUSTRASJON: Richard Peters Associates

Prisbelønt prosjekt

i 2010 vant The Shed første prisen i kategorien Alterations & Additions i Randwick City Council Urban Design Awards. I tillegg har det smarte lille huset høstet mye oppmerksomhet både hjemme i Australia men også ellers rundt om i arkitektur- og designverdenen.

Innovativ arkitektur i Australia.

SMART SMÅHUS: I storbyer må man ofte tenke utenfor boksen for rå finne drømmehjemmet. Tomter og boliger vokser ikke på trær. © ILLUSTRASJON: Richard Peters Associates

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!