Hyttas laveste fløy er bygget slik at det oppstår et naturlig tun der den gamle hytta sto

SKJERMET UTEPLASS: Den gamle hytta okkuperte et granittgulv som i dag utgjør et naturlig tun. © Foto: Lund Hagem Arkitekter AS

Tettere på naturen er det vanskelig å komme. Fra soverommene kan hyttegjestene studere de mosegrodde knausene bare en halvmeter unna glassflatene.

Men klaustrofobisk blir det aldri. For denne hytta har også storslagen utsikt over havet.

Rev og bygde nytt

Det lå en gammel hytte her før. Problemet var at den ble bygget på feil sted. Man fikk nemlig følelsen av å være langt inne i skogen.

I tillegg var tomten vrien: Man måtte forsere en dyp sprekk for å komme opp til knausene som kunne by på sjøutsikt.

- Folk som så hva slags tomt vi hadde kjøpt, lurte på hvor vi hadde tenkt å plassere den nye hytta, sier hytteeieren.

- Der skal hytta stå, sa arkitekt Einar Hagem, og pekte på sprekken.

Prosjektet viser dermed hvordan en tilsynelatende umulig tomt kan avføde særpreget arkitektur.

Spor av den gamle hytta er fremdeles synlig i granitten

RAMMER INN TUNET: Den laveste fløyen skaper et naturlig tun på tomtas laveste punkt, der den gamle hytta en gang sto. © Foto: Lund Hagem Arkitekter AS

Mange hytter er plassert på den fineste delen av tomten, der uteplassen burde vært

Bevarte den fineste delen

- Utgangspunktet for alle hytter bør være å lage en god uteplass eller to. Mange hytter er plassert på den fineste delen av tomten. Der bør man ikke bygge. For det er der uteplassen bør være, mener arkitekten.

Fremfor å fyre løs med dynamitt og sprenge seg ned i fjellet ble hytta satt på påler - rett oppå sprekken.

Slik legger hytta seg som en bro over den ufremkommelige delen av tomten samtidig tomtens tre platåer - uteplassene - bindes sammen.

Hytta er bygget oppå en sprekk og inntil ruvende knauser

TO ETASJER, MEN IKKE RUVENDE: Selv om hytta løper over to nivåer, har bygningen en diskret framtoning i terrenget. © Foto: Espen Grønli

Langstrakt bygning

Som en slange kveiler hytta seg fra det ene nivået, og opp til det andre. De private rommene - altså soverom og gjesterom - er plassert i den nedre delen, mens fellesrommene - allrom med stue og kjøkken - er plassert på det øverste nivået.

- Om vinteren er det kaldt å gå mellom allrommet og soverommene. Men noen sekunder med kulde må man tåle. Vi tar på oss jakke, men fordi de utvendige gangarealene er overbygd, trenger vi ikke å ta på sko, sier eieren.

Den langstrakte hytta er nøye terrengtilpasset

BEVEGER SEG I PLAN OG SNITT: Hytta ligger som en slange i terrenget og snor seg både horisontalt og vertikalt. © Foto: Espen Grønli

Uteplasser for all slags vær

Familien ble overrasket over hvor godt de likte seg på hytta vinterstid.

- Alle uteplassene gjør det mulig å være ute, uansett vindforhold og temperatur. Når det er nordavind er det lunt ved plassen foran kjøkkenet. Når det er sønnavind, trekker vi ned på tunet der det er lunere.

Og når det er helt vindstille klatrer familien opp på det øverste platået - rett ovenfor hytta.

Her oppe har de et 360 graders utsyn over Vestfold. Og et godt stykke lenger.

Også nede i allrommet henvender hytta seg naturlig mot sør.

Derfra farer blikket over milde sva og duknakkede furutrær, ned til det glitrende vannet i bukta og helt dit hvor himmel møter hav i en tynn, svart strek.

Allrommet og den tilstøtende uteplassen har utsikt mot storhavet i sør.

DEN NYE UTSIKTEN: Utsynet mot sør er et av den nye hyttas fremste kvaliteter. Utemøblene er fra Ikea. © Foto: Espen Grønli

Hytta på Stavern

Areal: 80 kvm

Lengde: 40 m

Byggekostnader: Ca. 3 mill kr.

Arkitekter: Lund Hagem Arkitekter. Medansvarlig for prosjektet er firmaets arkitekt Nelson Ferreira

Entreprenør: Lars Petter Irgens

Inventardesign: Tina Krohn-Nydal

Inventarproduksjon: Erik Røsbakk

Terrengtilpasning

Selv om hytta løper over to nivåer, har hytta en diskret fremtoning i terrenget: ikke minst sett fra sjøsiden. Om man ser noe i det hele tatt.

Arkitekter flest er uttalt opptatt av terrengtilpasning, og Einar Hagem i Lund Hagem arkitekter er intet unntak:

- Den største utfordringen var å tilpasse hytta til tomten. Det er feil når hytter får dominere i landskapet. Vi mener å ha lyktes med å la hytte underordne seg terrenget, sier Hagem.

Strengt tatt gjør hytta mer enn å underordne seg; den synes også å utnytte de kvalitetene som finnes på tomten.

- Naturen her er dramatisk i liten målestokk, og rommene har et nært forhold til fjellet utenfor.

Det meste av inventaret er plassbygd

LUFTIG HOVEDROM: Allrommet i den øverste fløyen byr på utsikt i fire himmelretninger. Både gulv, vegger, himling og fast innredning er konsekvent holdt i kvistfri furu. En halvvegg og en skyvedør gjør det mulig å bruke enden av rommet som gjesterom eller tv-stue. © Foto: Espen Grønli

Granittveggen fremstår nærmest som en naturlig vegg i interiøret.

NÆRUTSIKT MOT GRANITTEN: Rause vindusflater mot nord gjør at den enorme knausen blir en markant del av interiøret. © Foto: Lund Hagem Arkitekter AS

Svein Lund og Einar Hagem foran modellen av spahotellet ved Kragerø

FØRENDE ARKITEKTER: Svein Lund og Einar Hagem (t.h.) driver et av Norges ledende arkitektkontorer. For tiden er deres mest profilerte arbeid prosjektet Diagonale, som skal bli det nye hovedbiblioteket i Bjørvika i Oslo. Modellen på bildet viser spahotellet ved Kragerø, ferdigstilt i 2008. © Foto: Lund Hagem Arkitekter

Tre millioner for hytta

Samtidig innrømmer arkitekten at man ikke kan få alt man ønsker seg:

- Det er en langstrakt hytte, og avstanden mellom soverom og fellesrom er stor. Men vi mener at fordelene ved denne løsningen veier opp for ulempen det er å gå utendørs for å komme fra den ene sonen til den andre.

Hyttas totale lengde er på hele 40 meter. Arealet summerer seg til 80 kvadratmeter.

Byggekostnadene beløp seg til ca. tre millioner. Men det kunne fort blitt mye dyrere.

Kostnadsbesparende tiltak

- Det har ikke vært utført noe sprenging, noe som bidrar til å holde kostnadene nede. I tillegg brukte vi furu både ute og inne, noe som både har et økonomisk og et estetisk aspekt:

- Ved å holde set til ett treslag kan man bestille vinduer og dører i det treslaget uten tillegg i prisen, lyder tipset fra arkitekten.

Her har gjestene utsikt til mosekledde fjellvegger

NÆRT PÅ NATUREN: Utsikten fra soverom/barnerom står i sterk kontrast til havsutsikten fra allrommet ett nivå høyere. © Foto: Espen Grønli

Tomten har mange dramatiske innslag

DRAMATISK ADKOMST: Den digre knausen som krager utover et lite vannspeil er et av tomtens mest dramatiske innslag. © Foto: Espen Grønli

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!