Våren 2004 streifet de finske arkitektene Huttunen/Lipasti/Pakkanen omkring i skjærgården sør for Helsinki. Dermed lærte de seg også å vurdere mulighetene som lå i tomta de hadde til rådighet.

Og frukten av dette grundige forarbeidet ser vi i denne moderne, innovative og naturnære hangarskip-aktige hytta.

Sommerens drømmeplass.

ET FRISTED: Hytta med navnet "Villa Mecklin" står på påler slik at nesten svever over bakken. Den utrolige, smekre strømlinjeformen er signert Huttunen-Lipasti-Pakkanen Architects. © FOTO: Marko Huttunen

Hytteterrasse sommerkveld.

KVELDSSTEMNING: På et slikt åpent, men like vel skjermet sted oppleves skjærgårdsnatten ekstra intenst. Her er lemmen over den kvadratiske sitteplassen med ildstedet fjernet, og flammene får overta scenen. © FOTO: Arkitekten

Utsiktplass i særklasse

Selv om den hypermoderne hytta "Villa Mecklin" har et soldekk som kan minne om landingsplassen på et hangarskip, er den dominerende og virker heller ikke som fremmedelement i terrenget.

Grunnen til dette er blant annet at arkitekten har beholdt alle trærne på tomten, og med sin enkle, kileformete profil og ubehandlete trematerialer forsvinner den nesten i den tette furuskogen.

Vidsynt modernisme.

WOW! På soldekket er det bare å hengi seg til naturen. På taket ligger galvaniserte stålplater. © FOTO: Marko Huttunen

Estetikken avgjør

- Den finske skjærgården er så vakker at den i seg selv vekker våre bevaringsinstinkter, sier Jan Førster, direktør i Finsk-norsk Kulturinstitutt til Klikk.no.

- Og det er denne prisverdige holdningen som har styrt arkitektenes arbeid i dette prosjektet, mener Førster.

Huset gjemmer seg i standlinjen, men bygningen byr like vel beboerne på panoramautsikt over sjøen.

Megaterrassen medfører at mye av aktivitetene konsenteres til huset, og dette sparer området rundt for tråkk og unødvendig slitasje.

Kileformen er både tøff og original.

NATURLIG FINSK: Både i fasader og interiør er det brukt finsk furu. Materialene er ubehandlete, og med tiden vil de få naturens egen, grå farge. © FOTO: Marko Huttunen

Arkitektenes eget prosjekt

- "Villa Mecklin" ble langt på vei bygget av oss selv, forteller arkitekt Pekka Pakkanen. Vi trengte derfor ikke så mange tegninger, rett og slett fordi vi tok hånd om de praktiske problemene direkte på stedet.

- Og det at vi forenklet så mye som mulig, alt fra reisverk til detaljering, lettet byggeprosessen betydelig, forteller han.

Et innbydende og lekkert allrom.

ELEGANT INNREDET: Du kommer inn i hytta fra baksiden, og allerede i det øyeblikk du kommer inn i gangen ser du ut til terrassen med peisen og lengre bak, den blinkende, blå sjøen. © FOTO: Marko Huttunen

FORBILDE: - Det er en skjærgårdshytte med gode, arkitektoniske kvaliteter, sier Cecilie Wille i Morfeus Arkitekter. © FOTO: Nils Petter Dale

Et forbilde

- Dette er en utrolig flott hytte. Jeg skulle nesten ønske jeg hadde tegnet den selv, sier Cecilie Wille i Morfeus arkitekter til Klikk.no.

For det første er dette et drømmehus med en forbilledlig, ydmyk plassering i det sårbare terrenget like ved sjøen. I tillegg gir måten bygningen ligger på vakre inne-og uterom, sier den tidligere forkvinnen i Oslo Arkitektforening.

Se også:

Er norske hvilestoler trøtte?

Slik får du orden på kjøkkenet

Lag din egen sengegavl

Se hva arkitekten fikk til med to skyvedøre

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!