Spennende arkitektur i Japan

- Å dele hus med naboen fungerer helt strålende

De to familiene hadde ikke råd til egen bolig. Løsningen ble å dele på drømmehuset.

FLYTTET SAMMEN MED NABOEN: Dette huset deles av to familier.
FLYTTET SAMMEN MED NABOEN: Dette huset deles av to familier. Foto: FOTO: fumihiko ikemoto
Sist oppdatert

Det kan være litt av en utfordring å skulle finne et sted å bo, både som skal passe i forhold til område og størrelse, men også - og ikke minst - når det gjelder hva man egentlig har råd til. Særlig er dette et voksende problem i store byer, hvor ledige tomter er få og langt i mellom, og hvor både eneboliger og leiligheter stadig stiger i pris.

Flere og flere føler at de ikke har råd til noe eget, i alle fall ikke som tilfredstiller drømmer om verken størrelse og beliggenhet, og mange blir tvunget til å flytte lengre ut av sentrum, eller må være villig til å inngå noen kompromisser med seg selv når det gjelder drømmeboligen. I storbyer som London og New York har det allerede vært vanlig en stund å kjøpe bolig sammen med venner - for å på denne måten kunne ha råd til noe man absolutt ikke hadde kunne kjøpt alene.

Det var ifølge design- og arkitekturnettstedet Designboom dette som gjorde at to unge familier fikk arkitekthjelp til å få tegnet et felles drømmehus på en liten smal hjørnetomt - midt i storbyen Tokyo.

Ikke råd til egen bolig

Det var i et tettbefolket nabolag i den japanske storbyen at de to familiene fant en ledig tomt som de så for seg kunne bli det perfekte hjem for dem alle. Problemet var bare å få plass til en funksjonell bolig på den lille tomten. Til det trengte de hjelp fra arkitektene hos Hiroyuki Shinozaki Architects.

SPEILVENDT: Arkitektene tegnet inn samme rommene i de to "boligene" i huset. Mellom dem ligger en felles gang.
SPEILVENDT: Arkitektene tegnet inn samme rommene i de to "boligene" i huset. Mellom dem ligger en felles gang. Foto: FOTO: fumihiko ikemoto
MINIMALISTISK: I japanske hjem er interiøret som regel nokså nakent og stramt. Alt har sin plass og funksjon.
MINIMALISTISK: I japanske hjem er interiøret som regel nokså nakent og stramt. Alt har sin plass og funksjon. Foto: FOTO: fumihiko ikemoto

- Det var i utgangspunktet litt av et hodebry å skulle få en bolig til å fungere for ikke bare én, men to familier på en tomt som var såpass kompakt, forklarer arkitekt Hiroyuki Shinozaki hos Hiroyuki Shinozaki Architects til Klikk Bolig.

- Tomten som familiene hadde kjøpt var ikke bare liten, men lå i tillegg på et hjørne, slik at to sider av huset ville måtte vende ut mot veien.

Løsningen, som skulle skjerme boligen støy, ble å kle hele huset på utsiden med forsterket betong.

- Selv om huset skulle ligge i et residensielt område av Tokyo, og ikke midt i sentrum, så var det på grunn av beliggenheten til tomten behov for støyskjerming, forklarer Shinozaki.

- Da dette var sørget for, stod vi ovenfor neste utfordring; nemlig å få til et interiør og en planløsning som skulle fungere for begge familiene.

Gangen er sentrum i huset

FELLESOMRÅDE: Gangen i huset deles av de to familiene.
FELLESOMRÅDE: Gangen i huset deles av de to familiene. Foto: FOTO: fumihiko ikemoto

I likhet med japansk arkitektur ellers, er også Y House, som arkitektene kalte huset grunnet den spesielle planløsningen på innsiden, nokså minimalistisk innredet. Her er det tatt i bruk lite pynt og detaljer bare for dekoren sin del, og heller tatt hensyn til at alt som finnes i boligen skal ha en funksjon og et mål.

- Gangen fungerer som selve kjernen i huset, forklarer Shinozaki til nettstedet Designboom.

- Planløsningen fungerer på en slik måte at alle rom, som kjøkken, soverom, stue og spisestue aller vender ut mot dette åpne og felles rommet.

Ganger i det knapt 130 m2 fungerer derfor som både et kommunalt område for beboerne av begge "husene", og i tillegg som et rom som skiller den ene familiens hjem fra den andres.

- Det fungerte aller best på alle måter å gjøre dette i gangen, forklarer arkitekten.

- På denne måten kan familiene med letthet møtes og dele på dette rommet, men kan også føle at de lever adskilte liv, hver med sitt eget "hjem".

Rommene er laget for å kunne vokse i

I den felles gangen som deler boligen i to har arkitektene tegnet sammene rommene på begge sider - slik at det ene husets kjøkken også ligger parallelt ovenfor det andre husets kjøkken.

TOMROM: Fra øverste nivå i dette huset ser man fire etasjer rett ned. Hele denne gangen og trappeløpet deles av de to familiene som bor i huset.
TOMROM: Fra øverste nivå i dette huset ser man fire etasjer rett ned. Hele denne gangen og trappeløpet deles av de to familiene som bor i huset. Foto: FOTO: fumihiko ikemoto
SMARTE GREP: Når det ikke var plass til to ulike hus på tomten, fant arkitekten en måte to familier kunne dele hus på.
SMARTE GREP: Når det ikke var plass til to ulike hus på tomten, fant arkitekten en måte to familier kunne dele hus på. Foto: FOTO: fumihiko ikemoto

- Rommene speiler hverandre i beliggenhet, forklarer Shinozaki.

- Og ved å ta i bruk den store åpne sonen i midten, tok vi også høyde for at rommene på hver side ved behov kan "vokse" med familiene.

Gulvene oppover i boligen er nemlig tegnet inn som plattformer i ulike høyder oppover i bygget.

- Fra toppen av huset har man derfor utsikt fire etasjer rett ned, forklarer arkitekten.

- Og det er denne delte sonen, denne åpne gangen, som gjør at rommene er det vi kaller fleksible, noe som vil si at familiene til en viss grad vil kunne utvide enkelte rom litt ved behov.

Arkitekten forklarer at dette smarte interiørgrepet ble gjort fordi unge familier jo vokser til, og med tiden kan man kanskje ha litt andre behov for rom og plass enn det man hadde i utgangspunktet da huset ble bygget.

Les også:

Her finner du inspirasjon til interiøret hjemme

Her er byggene som gjør deg religiøs

DELTE HUSET: Når det ikke var plass til å dele tomten i to, delte disse to familiene like godt huset mellom seg.
DELTE HUSET: Når det ikke var plass til å dele tomten i to, delte disse to familiene like godt huset mellom seg. Foto: FOTO: fumihiko ikemoto
ROM FOR Å VOKSE: Dette huset er bygget for at man skal kunne endre på rom og soner ved behov. Slik tok arkitektene høyde for at familier forandrer seg opp gjennom årenes løp.
ROM FOR Å VOKSE: Dette huset er bygget for at man skal kunne endre på rom og soner ved behov. Slik tok arkitektene høyde for at familier forandrer seg opp gjennom årenes løp. Foto: FOTO: fumihiko ikemoto

- Vi droppet vegger for å få mer plass

Ikke plass til hage? Her plantet de trærne innenfor veggen

Denne saken ble første gang publisert 08/06 2013, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også