Verdens helseorganisasjon erklærte nettopp krig mot transfett
Transfett er det rett og slett farligste fettet du kan spise.

I 2018 skal over 17 millioner mennesker dø av hjertesvikt verden over.
500.000 av disse dør som følge av å spise mat med for mye transfett, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). Transfett finnes i herdet vegetabilsk fett som margarin, fritert mat, ferdigmat, potetgull, kjeks og snacks.
Les også: Studie av 100.000 mennesker finner påfallende sammenheng mellom kreft og ferdigmat
Organisasjonen går nå til krig mot fettypen, og kaller på regjeringer verden over for å ta i bruk det nyutviklede våpenet Replace.
Replace er en sekstrinns plan (se faktaboks) som skal stimulere produsenter til å erstatte transfett med sunnere alternativer. WHO ber myndigheter om å forby bruken av transfett innen 2023.
- Transfett er en unødvendig giftig kjemikalie som dreper, og det er ingen grunn til at folk verden over skal eksponeres for det, sier helseekspert Tom Frieden i en kommentar.
Transfett ble utviklet på begynnelsen av 1900-tallet for å øke holdbarheten i matvarer. Det ble mer og mer populært i perioden mellom 1950 og 1970 da folk ble oppmerksomme helsefarene med mettet fett. Transfett skulle være sunnere, men det var tvert om. I dag vet vi at denne fettypen øker risikoen for hjertefeil med 21 prosent.
Danmark var tidlig ute med å regulere bruken av transfett, og antall matvarer med fettet er kraftig redusert. Ifølge WHO har antall dødsfall som følge av hjerte- og karsykdommer sunket raskere i Danmark enn i andre sammenliknbare land.
Mettede fettsyrer og transfettsyrer bidrar med energi, ellers trenger vi dem ikke, opplyser Helsedirektoratet:
«Innholdet av mettet fett bør begrenses til under 10 energiprosent. Transfett bør begrenses mest mulig og ikke overstige 1 energiprosent.»
Det tilsvarer under 2,2 gram transfett for en person med et normalt energiinntak på 2000 kcal om dagen.