Kosthold

- Sukker er ingrediensen som gjør folk tjukke

- Leveren vår er ikke utviklet til å takle mengden vi får i oss, sier vitenskapsskribenten Gary Taubes.

SUKKERDRIKKE: - Når du drikker for eksempel brus, tilfører du kroppen en betydelig andel fruktose i flytende form, som går rett til leveren. Og leveren din er ikke utviklet for en slik belastning av fruktose, hevder forfatter og vitenskapsskribent Gary Taubes.
SUKKERDRIKKE: - Når du drikker for eksempel brus, tilfører du kroppen en betydelig andel fruktose i flytende form, som går rett til leveren. Og leveren din er ikke utviklet for en slik belastning av fruktose, hevder forfatter og vitenskapsskribent Gary Taubes. Foto: Lars Wærstad (Side3.no)
Publisert

Den prisvinnende vitenskapsskribenten og forfatteren Gary Taubes har i en rekke bøker tatt til orde for at sukker er verstingen når det kommer til hvorfor halve verdens befolkning nå regnes for å være overvektige.

- Om du leter etter kostholdstriggeren bak diabetes, overvekt og hjertesykdommer, så er det sukker, sier Gary Taubes i et intervju med Business Insider.

- For mye fruktose for leveren

Sukker er karbohydrat som er halvt glukose og halvt fruktose.

- Når du drikker for eksempel brus, tilfører du kroppen en betydelig andel fruktose i flytende form, som går rett til leveren. Og leveren din er ikke utviklet for en slik belastning av fruktose. Det skaper en skadelig, metabolsk reaksjon som kan være årsaken bak overvekt og diabetes, sier Taubes.

Det skorter ikke på utvalget av sukkerholdig drikke og energidrikke på butikken.
Det skorter ikke på utvalget av sukkerholdig drikke og energidrikke på butikken. Foto: Lars Wærstad (Side3.no)

I intervjuet understreker forfatteren at dersom verden skal få bukt med et stadig økende problem, må vi først forså hva som er årsaken. Taubes har en teori om hvorfor enkelte forskningsmiljøer later til å lukke ørene når det gjelder virkningen han mener sukker har.

- Det står klart for meg at forskningsmiljø rundt diabetes og overvekt har oversett at det finnes et enkelt svar på hvorfor vi får disse plagene. Når du vier 40-50 år til et forskningsområde, vil du ikke høre at du har oversett det enkle svaret.

Tett mellom sukker-kritikere

Gary Taubes er langt fra den eneste som går hardt ut mot sukker. Den norske seksbarnsmoren, forfatteren og legen Berit Nordstrand har gitt ut kokeboken "Verdens beste familiekokebok" sammen med kjendiskokk Kjartan Skjelde.

Oppfordringen er klar:

- Dropp sukker, pasta og moderne hvetemel.

- Sukker er som gift for kroppen, mens honning styrker helsen. Moderne hvetemel kan gi helseplager på grunn av superstivelse og supergluten den opprinnelige hveten ikke har, sier seksbarnsmoren til Side2.

Fred Nyberg, professor i biologisk avhengighetsforskning ved Universitetet i Uppsala er heller ikke nådig når det gjelder det søte, hvite stoffet.

- Mange av oss blir regelrett avhengig av sukker - og det er snakk om avhengighet i fysiologisk forstand, på lignende måte som alkohol og heroin. Du kan spise deg til sukkeravhengighet, sier han til klikk.no.

I 2012 var forbruket av sukker per innbygger på 29 kilo per år. Dette er for mye sukker. Rådet fra Folkehelseinstituttet er at sukker skal utgjøre maksimalt 10 prosent av energiinntaket vårt.

- Men sukkerinntaket har gått ned ...

Nevrobiolog og fedmeforsker Stephan Guyenet skriver på bloggen Whole Health Source  at bildet ikke er så svart/hvitt som Gary Taubes skildrer det.

Han gjengir data fra den periodiske, amerikanske undersøkelsen National Health and Nutrition Examination Surveys og setter det sammen med tall fra USAs jordbruksdepartement.

Foto: Stephan J. Guyenet (wholehealthsource.blogspot.no)

Tabellen viser at mens amerikanere blir tjukkere og tjukkere, har inntaket av sukker sunket jevnt siden 1999 og var i 2013 på nivå med slutten av 1980-tallet.

- Raffinert karbohydrat og sukker er klart en medvirkende årsak til fedmeepedemien, men disse dataene stemmer overens med forskning som antyder at det er flere sider ved saken, skriver Stephan Guyenet i innlegget.

Han fortsetter:

- Overvekt kommer av en rekke sammensatte kostholds- og livsstilsfaktorer, de fleste kan spores tilbake til de sosialøkonomiske endringene i USA det siste århundret. Endringene har påvirket hvordan vi forholder oss til mat, sammensetningen av maten og andre aspekt ved livsstilen vår som gjør at genetisk utsatte personer legger på seg.

(function () { var opst = document.createElement('script'); var os_host = document.location.protocol == "https:" ? "https:" : "http:"; opst.type = 'text/javascript'; opst.async = true; opst.src = os_host + '//' + 'www.opinionstage.com/polls/2321598/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(opst); }());

Denne saken ble første gang publisert 06/01 2016.

Les også