KAN BLI VARMERE ENN NORMALT:

Denne juli-prognosen kan få deg til å juble, men ...

Klimaforskeren tror på en varmere juli enn normalt, men meteorologen vil ikke slippe jubelen løs ennå. Mye tyder imidlertid på at juli blir bedre enn i fjor.

<b>BEREGNET SANNSYNLIGHET FOR VARMERE JULI ENN NORMALT: </b>Sannsynligheten er stor for at juli 2021 vil tilhøre gruppen «varmere enn normalt» i forhold til referanseperioden 1993–2020, ifølge beregningene til klimaforsker Eirik Kolstad.
BEREGNET SANNSYNLIGHET FOR VARMERE JULI ENN NORMALT: Sannsynligheten er stor for at juli 2021 vil tilhøre gruppen «varmere enn normalt» i forhold til referanseperioden 1993–2020, ifølge beregningene til klimaforsker Eirik Kolstad. Foto: sfeprosjektet.wordpress.com
Sist oppdatert

– Det meste tyder på at juli 2021 blir klart bedre enn juli i fjor, sier klimaforsker Eirik Kolstad entusiastisk til Klikk.no.

Han har nettopp sluppet sine prognoser for hvordan været kan bli i juli. Dersom prognosene slår til, kan nordmenn på norgesferie ha mye å glede seg til.

Bedre enn i fjor

Kolstad har samlet mange prognoser fra forskjellige sesongvarsel-modeller og kombinert dette for å beregne sannsynligheten for om juli vil bli varmere eller kaldere enn normalt.

– Sannsynligheten for en varm juli er litt høyere enn forventet. Samtidig er ikke det så oppsiktsvekkende fordi temperaturen har økt de siste ti årene, så det er sannsynlig at det vil fortsette å bli varmere.

At juli 2021 spås å bli varmere enn juli 2020 er heller ingen overraskelse, ettersom fjorårets juli var uvanlig dårlig, og for eksempel den kjøligste på 50 år på Østlandet.

– Så lenge vi får en juli på omtrent det normale, vil den være bedre enn i fjor, sier Kolstad.

Her kan du studere Kolstads prognoser for juli 2021 i detalj.

Les også: Dette er det farligste været

Kan ikke utelukke ekstremvarme

I den andre enden av skalaen finner man rekordsommeren 2018, som nesten ble i overkant varm og tørr – i alle fall for bøndene som opplevde at avlinger tørket fullstendig bort.

Før årets sommer har Kolstad jobbet tett med landbruksnæringen slik at man kan være forberedt på en eventuelt ny tørkesommer.

Selv om juli ser ut til å kunne bli varmere enn normalt, er det liten sannsynlighet for at det vil bli 2018-tilstander, understreker Kolstad.

– 2018 var et helt ekstremt år, så sannsynligheten for at vi vil få det igjen er veldig lav, men den er ikke null. Det har vært veldig tørt de siste ukene, særlig på Vestlandet, så det kan være kritisk om det fortsetter å være tørt ut juni og inn i juli. Man må være obs på tørkesituasjonen både med tanke på avlinger og brannfare, sier Kolstad.

Sammenligningene av sesongvarslene viser imidlertid ingen klare signaler på om det vil bli mer eller mindre nedbør i juli i år enn vanlig, forteller Kolstad.

TØRR SOMMER? Sannsynligheten for at juli 2021 blir like tørr som juli 2018 er liten, men ikke helt utelukket.
TØRR SOMMER? Sannsynligheten for at juli 2021 blir like tørr som juli 2018 er liten, men ikke helt utelukket. Foto: sfeprosjektet.wordpress.com

Meteorologen: – Veldig usikkert

Langtidsmeteorolog hos StormGeo, Camilla Albertsen, forteller at det ikke er en enkel jobb å skulle forutsi årets juli-vær. Bare å finne ut sånn cirka hvordan været blir de neste to ukene, er utfordrende nok i seg selv.

Årsaken er at lavtrykkene og høytrykkene er mye svakere om sommeren, noe som gjør været langt mer uforutsigbart.

– Det blir litt vekslende vær fremover, men med høye temperaturer. Det kommer et lavtrykk inn fra sør i neste uke (uke 25), som kan gi variabelt vær. Det ligger an til å bli veldig varmt og fint Østafjells med temperaturer opp mot 25 grader. I vest vil temperaturene ligge på 18-20 grader, mens man lenger nord vil få rundt 15 grader.

I uke 26 er det ventet at temperaturene vil synke noe over hele landet.

– Månedsvarselet vårt tyder på at temperaturene vil avta og at vi får mer normale temperaturer for årstiden etter hvert, sier Albertsen.

Les også: (+) Seilasen skulle bli et eventyr for Erling og vennene hans. Den ble et mareritt

Vær forberedt på torden

I første uken av juli ligger det an til noe nedbør på Vestlandet.

– Svake lavtrykk kan gi litt nedbør i vestlige deler av landet første uken i juli, men resten av juli er mer usikkert. Det er rett og slett umulig å si noe sikkert. Derfor er det er lurt å sjekke værmeldingen litt oftere om sommeren, sier Albertsen.

– Så det går ikke an å utelukke at juli blir verken søkkvåt eller glovarm?

– Det er ikke mulig å si nå (per 18.6.2021). Hvis jeg skal si hva jeg tror, så tror jeg at juli 2021 vil bli mer normal enn det vi fikk i fjor. Det vil nok bli en del nedbør, men også opphold over lange perioder. Man må også være forberedt på ustabilt vær med torden, slik enkelte steder har hatt i det siste, konkluderer Albertsen.

Varmere enn normalt frem til fellesferien?

Det europeiske senteret for langtidsvarsler, ECMWF, kom torsdag 17. juni med oppdaterte langtidsprognoser.

De viser at de to til tre neste ukene ligger an til å bli varmere enn normalt, mens det ser ut til å være helt i det blå fra første uken av fellesferien, som starter 12. juli .

Se deres prognoser for de neste ukene under:


ECMWFs prognose for uke 25 2021.
ECMWFs prognose for uke 25 2021. Foto: ECMWF
ECMWFs prognose for uke 26.
ECMWFs prognose for uke 26. Foto: ECMWF
ECMWFs prognose for uke 27.
ECMWFs prognose for uke 27. Foto: ECMWF

Denne saken ble første gang publisert 18/06 2021, og sist oppdatert 18/06 2021.

Les også