Langtidsvarsel:

– På tide å pakke bort utemøbler og trampoline

Meteorologene: Slik blir været i høstferien og oktober.

DET SKAL REGNE: Et bilde viser kraftig regnvær i Oslo. I Sør-Norge må man være forberedt på mye nedbør fremover.
DET SKAL REGNE: Et bilde viser kraftig regnvær i Oslo. I Sør-Norge må man være forberedt på mye nedbør fremover. Foto: Mats Anda / Getty Images
Sist oppdatert

Etter knusktørt vær i lang tid, ble avslutningen på september fuktig i Sør-Norge.

Faktisk kan man få hele nedbørnormalen for september kun i løpet av denne uken, melder Meteorologisk institutt.

Værvinneren

Nedbøren ser nemlig ut til å fortsette i Sør-Norge frem mot og i helgen, men det er ventet mindre nedbør jo lenger nordover i landet man kommer.

– Kysten av Vestlandet kan få noe lettere vær, mens resten av Sør-Norge ikke får så mye oppholdsvær frem mot helgen. Temperaturene vil ligge rundt 11-13 grader, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Iselin Skjervagen.

Det er Nord-Norge som blir den store værvinneren ut denne uken (uke 39).

– Der blir det kjempefint vær med mye sol de neste dagene. Unntaket er Nordland som kan få noe forbigående nedbør fredag og lørdag. I helgen skyer det litt til i hele landsdelen, og på søndag kan det komme noe nedbør, sier Skjervagen.

Les også: Genialt triks for å rense takrennen

Elendig søndag

Agder, Oslo, Viken og Troms og Finnmark har høstferie fra 4. oktober, og mange har nok planer om utflukter allerede fra helgen.

Statsmeteorologen forteller at det kan bli mye innevær i Sørøst-Norge i helgen, særlig på søndag, som ligger an til å bli den våteste dagen denne uken.

– Fredag blir regnfull, men på lørdag kan det bli flere perioder med opphold – spesielt på Østlandet. Men på søndag kommer det inn enda mer nedbør og det kan bli en ordentlig regnfull dag. Mest nedbør ventes i Vestfold og Telemark-traktene, sier Skjervagen.

Les også: Hyttenabo anla plen og sperret gangsti vi har brukt for å komme oss til hytta – er det lov?

De to beste dagene

Meteorologen sier videre at nedbøren er ventet å fortsette i hele Sør-Norge på mandag, men at det kan lette opp på tirsdag og onsdag, hvis man ser bort ifra kysten av Vestlandet.

– Tirsdag og onsdag ser akkurat nå ut til å bli de beste dagene i Sør-Norge, men det forutsetter at lavtrykket mellom Island og Storbritannia tar den banen vi tror nå, sier Skjervagen.

I nord må man belage seg på mer nedbør over helgen.

– Fra søndag begynner nedbøren å komme inn i store deler av Nord-Norge. Også mandag vil det bli av og på med nedbør. Det kan være greit å ta med seg regntøy om man skal ut på tur. Tirsdag får man mest nedbør i Nordland mens Troms og Finnmark slipper unna. Onsdag ligger hele Nord-Norge an til å få nedbør.

– Pakk vekk utemøbler og trampoline

At varselet er noe usikkert, bekreftes av meteorologkollega i Storm Geo, Beathe Tveita. Hun ser på været for lengre sikt fremover.

– Den store trenden for perioden vi er inne i, er at det blir mildt og vått, men det er store sprik i prognosene fra 4. oktober. Årsaken er at restene av den tropiske stormen Sam vil gå nordvest over Atlanteren og kan komme inn over Island i slutten av neste uke. Det er vanskelig å si i hvor stor grad den vil ramme oss, og dette skaper usikkerhet.

– Det mest sannsynlige er at det blir forbigående bra vær i starten av neste uke (uke 40), mens det kan bli mer vått fra torsdag og fredag, mener hun.

Selv om det vil kunne bli noen dager med oppholdsvær, blir det neppe blir noen lang periode med knallvær med det første.

– Tror du man kan pakke bort utemøblene?

– Det kan man nok gjøre nå. Og kanskje også trampolinen, sier meteorologen.

Sommervarme i Sør-Europa

– Nå kan vi endelig begynne å reise igjen. Hvordan ser det ut sørover på kontinentet?

– Oi, det er det lenge siden noen har spurt om. Det ser ut som det vil være tørt og varmt i høstferie-perioden lengst sør i Europa rundt Middelhavet, som for eksempel sør i Spania eller de klassiske syden-destinasjonene. Temperaturene i Sør-Europa kan ligge på mellom 25 og 30 grader fremover, sier Tveita.

Langtidsvarsel for oktober:

Oppdaterte værkart fra Det europeiske senteret for langtidsvarsler, ECMWF, bekrefter også at det er store sjanser for at det våte været vil fortsette i Sør-Norge i uke 40.

– Sør-Norge ligger i et område med 70–90 prosent sannsynlighet for mer nedbør enn normalt, forklarer klimaforsker Erik Kolstad i en oppdatering på klimavarsling.no.

VÅTT I HØSTFERIEN? Prognosen gir 70 til 90 prosent sannsynlighet for at Sør-Norge vil få en våtere uke 40 enn normalt.
VÅTT I HØSTFERIEN? Prognosen gir 70 til 90 prosent sannsynlighet for at Sør-Norge vil få en våtere uke 40 enn normalt.

For uke 41 og videre ut i perioden, tyder prognosene på at nedbørsmengden vil være omtrent som normalt.

Våtere oktober enn normalt?

Sannsynligheten i Norge ligger for det meste mellom 50 og 70 prosent, altså mer enn det globale gjennomsnittet. Dette betyr at det er mer sannsynlig at oktober blir våtere enn tørrere enn normalt, konstaterer Kolstad i sitt sesongvarsel for oktober.

– Nå har det vært mange måneder med tørrere vær enn normalt, mens det nå ser ut til å gå mer tilbake til normalene eller kanskje til og med litt våtere enn normalt. Det kan være bra å få fylt opp i vannmagasinene, sier Kolstad til klikk.no.

Når det gjelder temperaturen, tyder de nåværende prognosene på at oktober kan bli noe varmere enn normalt, i alle fall frem til midten av måneden.

Temperaturprognose for uke 40: Hele landet vil få varmere temperaturer enn normalt i uke 40. I Nord-Norge kan man gå hele 3 til 6 grader over normalen.
Temperaturprognose for uke 40: Hele landet vil få varmere temperaturer enn normalt i uke 40. I Nord-Norge kan man gå hele 3 til 6 grader over normalen. Foto: ECMWF
Også uke 41 ligger an til å bli noe varmere enn den historiske normalen for uken.
Også uke 41 ligger an til å bli noe varmere enn den historiske normalen for uken. Foto: ECMWF

.

Denne saken ble første gang publisert 29/09 2021, og sist oppdatert 30/09 2021.

Les også