rense takrenner

Slik renser du takrennene

Har du husket å rense takrennene?

RENSE TAKRENNER: Vi gir deg guiden til hvordan og hvorfor du bør rense takrennene. FOTO: Getty Images.
RENSE TAKRENNER: Vi gir deg guiden til hvordan og hvorfor du bør rense takrennene. FOTO: Getty Images.
Publisert Oppdatert
SPREKT NEDLØPSRØR: Dette nedløpsrøret har sprekt i løpet av vinteren.
SPREKT NEDLØPSRØR: Dette nedløpsrøret har sprekt i løpet av vinteren. Foto: Foto: Yvonne Ringnes Nilsen

- Det kan være lurt å fjerne løv i flere omganger, og kanskje spesielt dersom du bor i nærheten av en skog eller har løvfellende trær nær huset ditt, påpeker Bent Sæthre.

Han er styreleder i ventilasjons- og blikkenslagerbedriftenes landsforbund og mener folk kunne blitt flinkere til å vedlikeholde takrennene sine.

- Dårlig vedlikehold kombinert med at takrennene har blitt montert med for lite fall, kan føre til at de sprekker, sier Sæthre, og fortsetter:

- Jeg bruker å si at du ikke skal montere takrenne i vater, men heller se hvor mye fall du kan ha før det blir iøynefallende. Da er du sikret bra fall.

Rense takrennene

Ifølge Jarle Kristiansen, blikkenslager i firmaet Olaf Johansens eftf AS, bør du ha flere punkter på sjekklisten før vinteren.

- Rens takrenner for løv og annet smuss. Bruk gjerne hageslangen etterpå og spyl takrennene rene. Du vil da se om takrennen har riktig fall mot nedløpsrøret og at skjøtene er tette, tipser han.

Han oppfordrer også til å sjekke vulsen (skjøten) på nedløpsrøret for å se at denne er intakt, og at bendene inn mot veggen er tette i skjøtene.

- Sjekk også takfotbeslaget for å konstatere at dette er intakt. Det er beslaget som går under taksten/takbelegget og ned i takrennen, sier han.

Kristiansen påpeker dessuten at det er viktig å rense og sjekke takrenner og nedløpsrør to ganger i året; en gang på våren og en gang på høsten.

- Dette vil forlenge levetiden betraktelig og ikke forringe fasaden på grunn av skader som vann kan forårsake, forklarer han.

Les også: Slik vasker du husets fasade

Sjekk om du har rist

En viktig ting du bør sjekke når du først er i gang med rensingen, er at det ligger på plass en liten rist som forhindrer at avfall kommer ned i nedløpsrøret. Uten rist, vil løvet kunne feste seg på innsiden av nedløpsrøret og dermed tette røret fullstendig.

Det er mulig å fjerne den nederste delen av takrennen slik at du ved hjelp av hendene eller en kost eller rive kan få ut det som sitter fast i røret. Dersom det er vanskelig å komme til i takrennene på huset ditt, er det mulig å kjøpe redskaper som gjør jobben enklere.

En takrennerenser har et teleskopskaft som kan gjøres flere meter langt. På den måten går det an å stå på bakken og rense takrennene for løv og kvister, uten å måtte klatre opp på en stige. Dette avhenger selvsagt av hvor høyt huset ditt er.

Les også: Bør du isolere taket ditt på nytt?

Ikke mange forsikringssaker

Kommunikasjonsrådgiver i forsikringsselskapet If, Sigmund Clementz, forteller at ødelagte takrenner ikke er det som fører til de store vannskadene eller forsikringssakene.

- I enkelte tilfeller kan sprukne takrenner føre til at det kommer noe vann inn i bygningskroppen, men en stor del av vann- og frostskadesakene er det ikke, sier han.

Blikkenslagerne Kristiansen og Sæthre påpeker imidlertid begge at reparasjon av et dreneringssystem kan bli en riktig så kostbar affære.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning