våt vinter-prognose:

Ja, høsten har vært uvanlig våt – og verre kan det bli

Meteorologer verden over spår en mild og fuktig vinter.

UVANLIG VÅT HØST: Regn over Oslo fotografert en fredag i september i år. Østlendingene har måttet tåle uvanlig mye nedbør så langt i høst, og mer er det ventet å bli ut over vinteren.
UVANLIG VÅT HØST: Regn over Oslo fotografert en fredag i september i år. Østlendingene har måttet tåle uvanlig mye nedbør så langt i høst, og mer er det ventet å bli ut over vinteren. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Sist oppdatert

Regn, regn, regn.

Regn – nesten hver eneste dag.

Føler jeg har opplevd dette før ...

Hmm.

Aha! Akkurat, ja. Det var sånn det var ...

Undertegnede er fra Bergen, men har bodd på Østlandet i åtte år nå.

Denne høsten er første gang jeg virkelig føler vi har fått noe som kan minne om en skikkelig Bergens-høst her på den andre siden av fjellene.

For ja, mine kjære med-bergensere: Forskjellen på klimaet og været i øst og vest er faktisk enormt stor. Dere vil faktisk ikke tro det. Jeg begrep det i hvert fall ikke – før jeg flyttet.

Men nok om det. Er virkelig høst i øst på nivå med Bergen i år?

Eh, nei.

Ikke. I. Nærheten.

Det er tallenes klare tale, ifølge Roar Inge Hansen, meteorolog og vær-statistiker i StormGeo.

Han har sett på perioden fra august frem til midten av oktober for å få et litt større sammenligningsgrunnlag.

Faktum er at bergenserne har fått over dobbelt så mye nedbør.

Antall mm nedbør i perioden.
Antall mm nedbør i perioden. Foto: StormGeo

– Bergen er våtest med 795 mm nedbør i denne perioden, mot Oslo sine 358 mm, slår han fast overfor Side3.

Men:

– Det stemmer at Østlandet relativt sett har vært våtest denne høsten. Oslo har fått betydelig mer enn normalen for hele august pluss september og oktober.

Rekordvått

Hansen utelukker ikke at det kan bli ny nedbørsrekord for Oslo om man ser på disse tre månedene. Samtidig har 2019 allerede vært langt våtere enn hele 2018.

– Fortsatt er det en halv måned igjen av oktober, og Oslo ligger ikke så langt bak rekod-noterningene for denne 3 mnd perioden. I 2011 falt det 414 mm og i 1988 423 mm. Per i dag (16. oktober, journ. anm.) har nedbørsummen for året 2019 i Oslo (825 mm) allerede passert normalen for hele året (763 mm), sier Hansen.

<b>MOT NORMALT:</b> Oslo har fått mer regn er normalt i høst.
MOT NORMALT: Oslo har fått mer regn er normalt i høst. Foto: StormGeo

Årsrekorden for Oslo er på 1173 mm fra år 2000.

I Nord-Norge kan de imidlertid juble over at perioden fra august og frem til nå har vært usedvanlig tørr. Bodø har for eksempel bare fått 53 prosent av det som er normal nedbør i perioden (se tabell).

Nitrist uke i øst

Hittil denne uken har det kommet godt med nedbør i både øst og vest, og det er lite som tyder på at man vil se en markant endring på dette med det første.

Både StormGeo og Meteorologisk institutt varsler nitrist vær i Oslo-området i dagene fremover, med mulighet for noe bedring først over helgen.

– Ut denne uken blir det veldig grått, men så blir det litt lysere igjen neste uke. Den ser ut til å by på oppholdsvær, og vi kan ha et håp om å få se sola. Denne uka er en skikkelig gråværsuke, der Sør-Norge ligger midt i smørøyet for lavtrykkene, sier vakthavende meteorolog hos Meteorologisk institutt, Kristian Gislefoss til Side3.

I Bergen ser det bedre ut fra fredag til søndag, men til gjengjeld må de forberede seg på å hente frem igjen paraplyen over helgen.

– Vestlendingene blir helgens værvinnere. Det blir opphold fra fredag, og særlig lørdag og søndag kan bli fine dager, men fra mandag av blir det igjen regnvær, sier Gislefoss.

Mild og våt vinter i vente?

Dersom man ser på prognosene på enda lengre sikt, blir det neppe en tørt og klart vær med det første.

Fire av verdens største meteorologiske byråer har sluppet sine tidlige prognoser, skriver Severe Weather. Disse prognosene ser gjerne på tendenser for 3-5 måneder frem i tid, og er derfor langt mer usikre enn vanlige værvarsler. De kan likevel gi en god pekepinn på de store linjene.

De amerikanske (CFSv2), britiske (UKMO), europeiske (ECWF) og kinesiske (Beijing Climate Center) er samstemte i at det ligger an til å bli en mildere vinter enn normalt i Europa.

Dette samsvarer godt med prognosene til energimeteorolog i StormGeo, Frode H. Korneliussen.

– Det er nokså lavtrykkspreget i prognosene ut året og inn i januar, og dermed en våt og mild trend. Det betyr ikke at det blir sånn hver eneste dag, og at det ikke kan være kortere tørre og kalde perioder innimellom, men i stor grad er dette hovedtrenden, sier Korneliussen.

Her kan du se prognosene for de neste månedene fra European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECWF). Kartene taler sitt tydelige språk for vinteren.

(Saken fortsetter under bildene)

<b>MILD DESEMBER?</b> Dette er den europeiske temperaturprognosen for desember. Rødfargen vitner om at måneden ligger an til å bli OPP MOT 1,5 grader mildere enn normalen.
MILD DESEMBER? Dette er den europeiske temperaturprognosen for desember. Rødfargen vitner om at måneden ligger an til å bli OPP MOT 1,5 grader mildere enn normalen. Foto: ECMWF
<b>VÅTT? </b>Den europeiske nedbørsprognosen for desember. ECMWFs modeller tyder på at det vil bli uvanlig vått i Sør-Norge og Nordland.
VÅTT? Den europeiske nedbørsprognosen for desember. ECMWFs modeller tyder på at det vil bli uvanlig vått i Sør-Norge og Nordland. Foto: ECMWF

Det er ventet å bli mildere enn normalt i hele landet i de tre vinter-månedene, mens det vil komme mer nedbør enn normalt flere steder, først og fremst i Sør-Norge

Varslene baserer seg på det komplekse værfenomenet nordatlantisk oscillasjon (NAO). En høy NAO-index, som det er varslet nå, gir lavere trykk over Atlanteren og sterkere syklon-aktivitet, og høyere trykk over Europa. Dette betyr en mildere vær i Europa fordi luftstrømmen først og fremst kommer fra vest og sørvest, og tar med seg fuktig luft fra Atlanterhavet og Middelhavs-regionen, skriver Severe Weather.

Fakta: Les mer om positiv og negativ NAO-index her

Korneliussen understreker imidlertid at været kan snu i løpet av vinteren.

– Det kan potensielt snu litt utpå vinteren, men det kan også like gjerne fortsette med samme milde, våte trend, sier Korneliussen.

Denne saken ble første gang publisert 16/10 2019, og sist oppdatert 17/10 2019.

Les også