Johnny Haglund i verdens våteste by

Her kommer det over 11 meter regn i året

Dette er en reportasje tiltenkt alle som synes høsten er i overkant våt: Det finnes andre som har det verre. Mye verre.

Pluss ikon
<b>VENTER PÅ TAXI:</b> Det er en merkelig atmosfære i både Cherrapunji og Mawblang, alt er annerledes enn ellers i India. Ingen store busser som frakter lokale hit og dit, isteden må de dele taxi, som disse tre kvinnene venter på i regnet. 
VENTER PÅ TAXI: Det er en merkelig atmosfære i både Cherrapunji og Mawblang, alt er annerledes enn ellers i India. Ingen store busser som frakter lokale hit og dit, isteden må de dele taxi, som disse tre kvinnene venter på i regnet.  Foto: Johnny Haglund
Sist oppdatert

Cherrapunji og Mawsynram (Vi Menn): Regndråpene treffer bakken så hardt at de spretter opp igjen og finner veien opp under regnponchoen jeg har på meg. Og slik har det regnet kontinuerlig siden jeg kom hit for to dager siden.

Her regner det meste i hele verden - se video:

Jeg er veldig glad i regn. Men det blir som med alt annet jeg liker; det finnes en grense.

– Dette er bare lett nedbør. I år er det egentlig ikke så mye regn, forteller Kit Dhole. Mannen i Khasi-åsene i India smiler bredt, men sukker samtidig idet han forteller at da han var ung, regnet det mye mer.

Kit Dhole synes det er leit at det ikke er enda våtere.

<b>LYDDEMPEDE TAK:</b> Mawsyn­ram ligger omringet av tåke og frodig vegetasjon. Med et års­­gjennom­snitt på 11 871 milli­meter ned­bør, er dette verdens våteste sted.
LYDDEMPEDE TAK: Mawsyn­ram ligger omringet av tåke og frodig vegetasjon. Med et års­­gjennom­snitt på 11 871 milli­meter ned­bør, er dette verdens våteste sted. Foto: Johnny Haglund

Hemmelige rekorder

<b>TØRR HUMOR:</b> Kit Dhole synes det bare småregner. 
TØRR HUMOR: Kit Dhole synes det bare småregner.  Foto: Johnny Haglund

Veier forsvinner i vannmasser, broer kollapser, busser sklir av oversvømte asfaltstriper, stier blir til gjørmebad og bekker forvandles til brede elver. Slikt skjer mange steder i verden, men ikke på det samme stedet hvert eneste år.

– Da kan jo ikke folk bo der, vil folk flest i så tilfelle påpeke. Men det stemmer jo ikke: Beviset ligger foran meg. I disse ekstremt våte omgivelsene, verdens våteste sted, bor det folk likevel.

Rekorden er over 26 meter regn på et år – og det meste kommer i løpet av sommerens tre måneder.

Likevel har Kit rett; Cherrapunji og nabolandsbyen Mawsynram, de to mest nedbørsrike stedene på kloden, har faktisk mindre regn nå enn for 20 år siden.

<b>SÅ GJØR VI SÅ NÅR VI VASKER VÅRT TØY:</b> Rent blir det sikkert, men hvordan blir klærne tørre i dette klimaet? Her fra landsbyen Mawblang rett sør for Cherrapunji.
SÅ GJØR VI SÅ NÅR VI VASKER VÅRT TØY: Rent blir det sikkert, men hvordan blir klærne tørre i dette klimaet? Her fra landsbyen Mawblang rett sør for Cherrapunji. Foto: Johnny Haglund

Klimaforandringer?

– I 2012 regnet det mer enn på flere tiår, og det kom jo mye også for to år siden, kan S. K. Kathar fortelle. Og han har faktisk litt kunnskap å fare med, for han er meteorolog og stasjonert her i Cherrapunji.

– I gjennomsnitt faller 11 430 millimeter nedbør over området i året, forteller han og hans kollega, som holder til i den nylig etablerte meteorologiske stasjonene i Cherrapunji.

Men begge meteorologene deler informasjonen om nedbørsmengdene litt motvillig:

– Det er hemmelig, og vi har ikke lov, hevder Kathar og smiler litt beskjemmet for å understreke at det i hvert fall ikke er han som laget de reglene.

Begge karene kommer fra andre steder i India, men har av egen fri vilje levd her i mange år.

– Når du først har begynt å elske regnværsdager, savner du ikke sola, hevder mennene og dykker ned i dagens gjøremål.

<b>FUKTIG STANK:</b> På kjøttmarkedet i Cherrapunji er ikke lufta akkurat frisk. Ekstremt fuktig på grunn av det evige regn­været, samt en sterk eim av døde dyr, gjør ikke stedet veldig attraktivt. 
FUKTIG STANK: På kjøttmarkedet i Cherrapunji er ikke lufta akkurat frisk. Ekstremt fuktig på grunn av det evige regn­været, samt en sterk eim av døde dyr, gjør ikke stedet veldig attraktivt.  Foto: Johnny Haglund

Norsk småtteri

Vått i verden

Én millimeter nedbør gir en liter vann på en kvadratmeter.

I Norge har Brekke i Sogn den høyeste gjennomsnittlige nedbørsmengden (ifølge Yr), med 3575 millimeter.

Mawsynram har et gjennom­snitt på 11 871 millimeter i året − drøyt 11,8 meter − og Cherrapunji har 11 430 millimeter.

Også andre steder i verden har mye nedbør. Men målingene i for eksempel småstedene López de Micay og Lloró i Colombia, som hevdet å ha 12 892,4 millimeter i årsgjennomsnitt, har vært omstridt. Derfor ligger Mawsynram fortsatt helt øverst.

Norges mest nedbørsrike område, Brekke i Sogn, har en årsrekord på 5546 millimeter, satt i 1990, mens Norges mest nedbørsrike storby, Bergen, har et årsgjennomsnitt på 1958 millimeter.

Mye for en nordmann, men nesten ynkelig i forhold mengdene som øser fra himmelen i disse traktene i India. Mellom august 1860 og juli 1861 falt det hele 26 461 millimeter regn i Cherrapunji.

En verdensrekord som mest sannsynlig kommer til å bli stående i lang tid.

Nå falt det riktignok 24555,3 millimeter regn i 1974, og 16. juni 1995 falt det 1563 millimeter regn på bare 24 timer (til sammenligning; norgesrekorden er 229,6 millimeter på ett døgn, målt 26. november 1940 i Matre i Hordaland). Men i 2012 falt det «bare» 13364, 2 millimeter og året etter bare 7560, 3 millimeter i Cherrapunji.

Derfor hevdes det at Cherrapunji begynner å tørke ut.

<b>VANNPLANING:</b> – Det regnet så kraftig at jeg ikke så hvor jeg kjørte, forteller bussjåføren som havnet i grøfta like ved landsbyen Mawsynram.
VANNPLANING: – Det regnet så kraftig at jeg ikke så hvor jeg kjørte, forteller bussjåføren som havnet i grøfta like ved landsbyen Mawsynram. Foto: Johnny Haglund

Må hente vann

Nesten alt som faller av regn i sommermånedene blir slukt av jorda, for så å renne ut nedfor disse mektige åsene og inn i nabolandet Bangladesh, som kun ligger noen kilometer unna. Ironien er at mens bangladesherne nærmest drukner av nedbør som faller i Cherrapunji-distriktet under sommermånedene, så tørster de som lever her når vintermånedene kommer.

I månedene når regnskyene er langt unna, må dagens innbyggere i Cherrapunji ofte hente vann fra lavlandet eller gå lange strekninger for å finne kilder som fortsatt holder vann.

– Hver vinter er vi nødt til å gå langt og lenge for å finne vann, forteller Lily, en kvinne i landsbyen Mawblang, rett sør for Cherrapunji.

– Da jeg var ung, var det vann her hele året.

<b>SOM Å SELGE SAND I SAHARA:</b> Flaskevann går unna som varmt hvetebrød i regnværet i Cherrapunji. Når vinteren setter inn med mindre nedbør kan det bli så tørt at innbyggerne også må kjøpe vann. Litt merkelig på klodens mest nedbørsrike sted.
SOM Å SELGE SAND I SAHARA: Flaskevann går unna som varmt hvetebrød i regnværet i Cherrapunji. Når vinteren setter inn med mindre nedbør kan det bli så tørt at innbyggerne også må kjøpe vann. Litt merkelig på klodens mest nedbørsrike sted. Foto: Johnny Haglund

Vasset i fisk

Hun forteller at innbyggerne på den tørreste tiden kunne vasse med vann til lårene og fange fisk i et lite tjern like ved, mens rett etter regntiden var det samme tjernet minst 15 meter dypt.

« Når du først har begynt
å elske regnværsdager,
savner du ikke sola.

– Nå er dette tjernet helt tørt utenom regntiden, påpeker hun.

<b>IKKE HELT SOM BERGEN:</b> Regnet bøtter ned i Cherra­punji, og norsk høstregn blir lett dryss i sammen­ligning.
IKKE HELT SOM BERGEN: Regnet bøtter ned i Cherra­punji, og norsk høstregn blir lett dryss i sammen­ligning. Foto: Johnny Haglund

Meteorologer hevder nedhuggingen av skogen og økt forurensning er hovedårsakene:

Når skogen hugges ned, tørker bakken raskere og vinden får lettere tak i sand og støv, som virvles opp i atmosfæren. Forskning har vist at støv har en tendens til å stoppe regnskyer, som igjen fører til mer tørke og mer støv. En ond sirkel, som er vanskelig å stoppe når den først er kommet i gang.

Men slike vitenskapelige fortellinger virker direkte uriktige for en utenforstående som forviller seg hit under regntiden. Nedbørsmengdene i Cherrapunji er fortsatt så ekstreme at området årlig mottar en drøss indiske turister fra lavlandet. De kommer for å se på regnet, og de kommer i store mengder, de også.

Slik er det derimot ikke i landsbyen Mawsynram.

<b>PARAPLY:</b> En gruppe kvinner leter med føttene etter poteter i sin gjørmete potetåker. Paraplyene de bruker har vært brukt i generasjoner her i Mawsynram, verdens våteste sted.
PARAPLY: En gruppe kvinner leter med føttene etter poteter i sin gjørmete potetåker. Paraplyene de bruker har vært brukt i generasjoner her i Mawsynram, verdens våteste sted. Foto: Johnny Haglund

Lydisolerte tak

Mawsynram og Cherrapunji ligger bare femten kilometer unna hverandre i luftlinje, men en dyp dal gjør at alle som vil dit må kjøre en enorm omvei. Etter fire timer på en smal og dårlig vei, kommer jeg til et sted som best kan beskrives som verdens ende.

Mawsynram er en sted som imponerer besøkende. En liten by 1400 moh., hvor skyene danser omkring og regnbygene kappes om hvem som kan gi det kraftigste regnet. Folk her snakker ikke hindi, de har sitt eget språk og omtaler sine hus som «et hjem i skyene».

<b>BEKK:</b> Utenfor regntiden i Mawblang, rett sør for Cherra­punji, er dette en liten bekk. Straks regntiden setter inn, blir den til en frådende elv. Under vintermånedene, kan elven være helt tom for vann.
BEKK: Utenfor regntiden i Mawblang, rett sør for Cherra­punji, er dette en liten bekk. Straks regntiden setter inn, blir den til en frådende elv. Under vintermånedene, kan elven være helt tom for vann. Foto: Johnny Haglund

Her regner det til tider så kraftig at mange har lydisolert takene sine. I 1985 ramlet det ned 26 000 mm regn på et år. Og selv om Cherrapunji har rekorden, så viser senere års målinger at Mawsynram i dag er verdens mest nedbørsrike område med
et gjennomsnitt på 11 871 milli­meter regn i året. Derfor er også stedet oppført i Guinness rekordbok som verdens våteste sted. Likevel, til tross for denne berømmelsen, finner svært få turister veien hit.

« Finn deg et tak, utlending,
for hvert øyeblikk vil himmelen rase i hodet på deg.

– Glem alt du vet om India og resten av verden, forkynner Pani Khanto, en ung mann jeg møter i den lille byen.

Mellom dype magedrag fra en sigarett som regnet enå ikke har slukket, forteller han stolt at det ikke finnes et lignende område på hele kloden. Så kikker han forundret opp på skyene, som plutselig gir oss en pause fra det evige regnet.

<b>VANNPIPE NESTE:</b> Pani Khanto suger på en røyk og advarer mot den kommende regnskyen.
VANNPIPE NESTE: Pani Khanto suger på en røyk og advarer mot den kommende regnskyen. Foto: Johnny Haglund

– Finn deg et tak, utlending, for hvert øyeblikk vil himmelen rase i hodet på deg, hevder Pani Khanto, og peker på et lite hus; – der, peker han.

<b>REGNREKORD:</b> Her regner det meste i hele verden.
REGNREKORD: Her regner det meste i hele verden. Foto: Google Maps

– Skyene tar seg bare en kort pause for å forberede et voldsomt utbrudd, sier mannen og får rett.

Kort tid etter er det som å stå under en foss. Mawsynram lever opp til sitt rykte som verdens våteste sted i det jeg blir verdens våteste nordmann.

Herlig – for et par dager, og for én som ikke behøver å forholde seg mer enn til en god norsk høst.

Se flere bilder her:

Denne saken ble første gang publisert 15/10 2019, og sist oppdatert 24/09 2021.

Les også