Dronevåpen

Drone Shield kan tvinge ned en fiendtlig drone på nesten to kilometers avstand

Se det i aksjon.

DRONEVÅPEN: Våpenet Drone Shield ser mektig ut, men skyter ikke kuler. Det tvinger droner i bakken.
DRONEVÅPEN: Våpenet Drone Shield ser mektig ut, men skyter ikke kuler. Det tvinger droner i bakken.
Publisert

Det amerikanske firmaet Drone Shield har fått enorm oppmerksomhet de siste dagene etter at de lanserte det som ser ut som et ultrafuturistisk og særdeles brutalt håndvåpen - en såkalt «Drone Gun».

Våpenet sies å kunne skyte en drone ut av lufta - helt uten bruk av prosjektiler.

Screen9v2

Les også: Underjordisk bunker, superdroner eller kaninfarm? Slik gjør du deg klar for dommedag

Selv om salgsvideoen over kanskje er i overkant amerikanisert, er det flust med seriøse kunder som både ønsker seg, og trenger, et slikt dronevåpen.

De største kundene er ifølge The Washington Post store flyplasser, myndigheter og etterretningstjenester. Med andre ord, stort sett alle som ønsker muligheten til å sette en fiendtlig drone på bakken - uten å måtte ty til konvensjonelle skytevåpen.

Det er flere grunner til dette:

For det første er det som kjent ikke helt ufarlig å skyte med kuler og krutt i tettbefolkede områder. Om man skulle gjøre noe slikt i nærheten av en internasjonal flyplass, måtte man antakelig ha stengt av hele luftrommet. Ikke bra for business.

Les også: Denne gigantiske edderkoppen skremmer livet av internett

Da kan det være kjekt med et våpen som ikke skyter konvensjonelle prosjektiler, men heller benytter seg av sterke radiosignaler.

Selskapet er ikke redd for å skryte: De hevder i fullt alvor at dronevåpenet deres kan tvinge ned en fiendtlig drone på nesten to kilometers avstand.

Selv om våpenet ser stort ut, veier det ikke mer enn rundt seks kilo. Vi vet ikke hva som skjuler seg på innsiden av de sorte plastpanelene, men kan gjette at det er noen kraftige antenner.

Les også: Her får bare pingviner gå. De er ikke er tunge nok til å utløse landminene

Drone Shield er sparsomme med tekniske opplysninger, men avslører at våpenet benytter seg av en såkalt jamming-teknikk, hvor de forstyrrer og blokkerer radio- og GPS-signalene som brukes for å kontrollere dronen.

«Vi føler at en slik måte å ta ned droner på, ved hjelp av jamming i stedet for prosjektiler, er en mye bedre måte å gjøre det på», sier selskapets finanssjef, Oleg Vornik, til Washington Post.

Drone Shield lager også instrumenter som kan oppdage fremmede droner, både i dagslys og nattestid. Ifølge selskapet selv har de kunder i 35 land over hele verden.

Les også: De aller første bildene fra verdensrommet ble tatt for 70 år siden – fra en nazi-rakett

Kanskje er denne type jammevåpen veien å gå for å få bukt med det stadig økende droneproblemet. Det virker uansett mer realistisk og praktisk enn nederlendernes forsøk, hvor de bruker spesialtrente ørner for å fange fremmede droner …

Dette er uansett ikke noe menigmann kan rusle ned til butikken og kjøpe - selv ikke i USA.

Radiojammere er nemlig strengt ulovlig, og blir i USA kun solgt til føderale myndigheter.

Enn så lenge …?

Artikkelen er først publisert på natgeobloggen.no. Les også:

Les også