- Derfor råtner ikke McDonald's-burgere

Matblogger gjennomførte eksperiment med ni hamburgere. Se hva som skjedde.

AVLIVER MYTEN? Matblogger tester ni forskjellige burgere, og hevder at de McDonalds-burgerne er såpass små og med så stor overflate at de tørker ut før de rekker å råtne.
Publisert

Historier, bilder og videoer av hamburgere fra hurtigmatkjeder som ikke råtner er en slags evig klassiker på nett.

Det er ikke lenge siden vi selv skrev om en burger som ser ut til å ha fått evig liv på Island.

Les også: Denne McDonald's-burgeren ble kjøpt i 2009 - er like fin

På tampen av 2014 publiserte Buzzfeed en video av hamburgere som godgjorde seg i glassbeholdere i 30 dager. Etter én måned var noen dekket av mugg, mens andre så ut til å klart seg temmelig bra - spesielt burgeren fra McDonald's.

Så hva er det med alle disse videoene, hvorfor er det slik at noen burgere ikke mugner?

Kokk og matblogger J. Kenji López-Alt har utført et mateksperiment basert på kjente hypoteser om hvorfor mat mugner. Matskribenten testet ni forskjellige burgerkombinasjoner basert på en miks av kjøtt og brød fra McDonald's og hjemmelagde varianter.

Noen hadde salt, andre ikke og han pakket burgerne på litt forskjellige måter.

Etter tre uker hadde ikke McDonald's-burgerne råtnet, men det hadde heller ikke de hjemmelagde.

Salt og innpakning så ikke ut til å gjøre særlig utslag i den ene eller andre retningen.

Hovedårsaken til at en burger råtner eller ikke, skriver Lopez-Alt, synes å ha med nivået av fuktighet i burgeren. Ingen fuktighet, ingen mugg. Etter en uke hadde burgerne mistet en fjerdedel av vekten sin, noe som tydet på at de hadde tørket ut. 

Les hele blogginnlegget her.

Nettsiden iflscience.com kommenterer også at burgerne i videoen til Buzzfeed har forskjellige tykkelser, som kan spille inn på hvordan burgeren holder på fuktigheten. McDonald's-burgerne har mye overflate, som kan føre til at de tørker fort ut.

- En burger fra McDonalds pakket inn i plast vil være dekket av mugg i løpet av en uke, skriver den populærvitenskapelige nettsiden.

Det også hva Serious Eats kommer fram til.

To forskjellige burgere - en hjemmelaget og en fra McDonald's - blir pakket inn i plast. I løpet av én uke hadde begge mugnet.

Dette er også hva McDonald's selv hevder. I kampanjen "Our Food. Your Questions" forsøker kjeden å avlive myter om maten som serveres. Når det gjelder ikke-råtnende mat, skriver kjeden på sine nettsider at det trolig kommer av at maten har blitt dehydrert, og at mugg behøver fukt for å dannes.

Les mer: Slik ønsker McDonalds å ta knekken på mytene