Vaffeldagen: Disse ingrediensene bør du ha i vaffelrøra
Dette er ekspertenes tips til perfekte vafler.

(SIDE2): 25.mars feires «Vaffeldagen» over hele verden, også her hjemme i Norge.
Se tips til oppskrifter lenger ned i artikkelen!
- Blitt mer vanlig å feire Vaffeldagen
Lukten av nystekte vafler er noe som frister de fleste og de siste årene har «Vaffeldagen» stadig fått mer oppmerksomhet.
- Maria budskapsdag har blitt feiret siden 500 år etter Kristus. I Norge og Sverige har det vært vanlig å feire denne dagen med kake. Men det sies at det var svenskene som ved en slurvet uttalelse gjorde «Vårfruedag» til «Våffeldagen», sier ernæringsfysiolog og daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn, Torunn Nordbø, til Side2.
- Fokuset på vaffeldagen de senere år her i Norge har nok bidratt til at det har blitt vanligere å feire Vaffeldagen også her, legger hun til.
Hva slags ingredienser MÅ man ha i vaffelrøra for at det skal bli gode vafler?
- Mel, sukker, bakepulver, egg, melk eller fløte og kardemomme er basis for en god vaffelrøre, mener brød- og baksteksperten.
Prisbelønte vafler
Side2 har tidligere skrevet om mesterkokk og matskribent Christopher Sjuves beste tips til perfekte vafler. Hans hemmelige ingredienser er natron og skummet melk som ifølge Sjuve vil gi sprø og deilige vafler.
LES MER: Dette er den perfekte vaffeloppskriften

Vafler kan varieres i det uendelige og det finnes utallige varianter og oppskrifter å velge mellom. I Østfold spises det gjerne pølse i vaffel, mens den nordnorske vaffelen er med kaviar og egg, skriver Matprat på sine nettsider.
Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn tipser om blant annet mettende havrevafler som vant en konkurranse som Opplysningskontoret arrangerte for noen år siden. Selv kan daglige lederen anbefale «Mors beste vafler» som har en syrlig smak.
Mors beste vafler
Ingredienser
1 l hvetemel
2 ½ ts bakepulver
1 ts malt kardemomme
2 dl sukker
3 ½ dl melk
3 ½ dl kefir eller annen syrnet melk
3 stk egg
2 dl smeltet smør avkjølt
Slik gjør du
Smelt smøret. Bland alle ingrediensene i en bolle og pisk til en jevn røre. La den stå i minst 15 minutter, slik at melet får svelle. Stek vaflene i et godt oppvarmet vaffeljern. Avkjøl på rist.
Bygdekvinnelagets havrevafler
Ingredienser
5 dl havregryn
10 dl vann
2 dl melk
1 ts salt
8 stk egg
5 dl kulturmelk
2 ts vaniljesukker
4 ts bakepulver
1 dl smeltet smør
6 ss sukker
Ca 10 dl hvetemel
Slik gjør du
Lag havregrøt av havregryn, vann, melk og salt. Sett grøten til avkjøling. Bland havregrøt, sammenvispete egg og de andre ingrediensene i en stor bakebolle. Røren kan med fordel stå over natten, og den har samme holdbarhet i kjøleskap som melk. Hvis røren er for tykk når man skal steke kan den tilsettes litt melk eller vann. Stek vaflene i godt oppvarmet vaffeljern. Avkjøl på rist.