Utfordrende Kate Winslet

«The Reader» er en komplisert film som fascinerer, uten å være påtrengende.

Foto: SMN
Publisert

The Reader - Storbritannia/Tyskland 2008. Regi: Stephen Daldry. Med Kate Winslet, David Kross, Ralph Fiennes, Lena Olin

Aldersgrense 15 år

Sommeren 1958 innleder 15 år gamle Michael Berg et forhold til den 20 år eldre trikkekonduktøren Hanna Schmitz - etter at hun hjelper ham da han blir uforklarlig syk etter skolen. Over hele sommeren har de erotiske møter i hennes leilighet. 15-åringen er fra seg av begeistring over det erotiske og det forbudte. Han er sterkt tiltrukket av kvinnen, som han overhode ikke forstår seg på. Deres forhold består av at han leser for henne, og så har de sex.

Da hun en dag plutselig forsvinner uten et ord, merkes Michael for livet. Sju år senere møter han henne igjen, som tiltalt konsentrasjonsleirvakt i krigsrettssakene i Paris.

Bernhard Schlinks bestselger er på mange måter en komplisert bok å filme fordi den foregår på mange plan. Et er det basale kjærlighetsforholdet og det forholdet gjør med Michael i resten av hans liv som strengt tatt ikke inneholder nok handling til å godtgjøre to timers film. Det andre laget er beretningen om den første generasjonen tyskere etter krigen. De unge menneskene som forsøkte og strevde, som regel i det tause, med å fatte hvordan deres foreldre og nærmeste kunne ha,godtatt og kanskje deltatt i det som skjedde i Tyskland under annen verdenskrig. Og det er en helt annen historie.

SE VIDEO AV THE READER

video_embed(11863,1);

Michael strever fremdeles som voksen å forstå hvorfor Hanna agerte som hun gjorde. Hvordan kunne kvinnen han elsket ikke åpne låsen til kirkedøren der de holdt fangene når bombene satte fyr på bygningen?

Regissør Stephen Daldry og manusforfatter og dramatiker David Hare har kjempet med mange utfordringer i denne filmatiseringen, men de makter gjennom den unge og følsomme David Kross å fortelle om en tenårings sterke begjær og kjærlighet, samtidig som de ivaretar dilemmaet den voksne Michael i Ralph Fiennes' skikkelse har. Daldry viker ikke tilbake for å vise det erotiske forholdet, uten at man noengang føler at man blir en kikker.

Den vanskeligste jobben i dette dramaet har likevel Kate Winslet. Hanna Schmitz er en kvinne som har gjort de uhyrligste ting. Hun er ingen sympatisk kvinne, ei heller i Winslets tolkning, men er hun et uhyre? Kan hennes handlinger forklares, fortjener hun å bli elsket?

Det store spørsmålet Michael og vi stiller oss gjennom filmen er om hun angrer det hun har gjort? Kate Winslet fortjener Oscar-statuetten for å spille Hanna på en måte som gjør at meningene blant tilskuerne sannsynligvis vil være svært delte ved filmens slutt.

Denne saken ble første gang publisert 05/03 2009.

Les også