Sjakkekspertene Heidi og Torstein fra TV-serien «Forræder»

– Uten å blunke så jeg flere av de andre deltagerne rett inn i øynene og løy som bare det

Heidi Røneid og Torstein Bae har brakt sjakk inn i TV-stua til det norske folk. I «Forræder» fikk de to vennene bryne seg på et spill som handler om å lyve mest mulig.

<b>GIR ALT:</b> Heidi og Torstein fikk bruk for alle sine sjakkferdigheter i «Forræder» på TV 2. – Det er det morsomste vi har vært med på, sier de to NRK-ekspertene.
GIR ALT: Heidi og Torstein fikk bruk for alle sine sjakkferdigheter i «Forræder» på TV 2. – Det er det morsomste vi har vært med på, sier de to NRK-ekspertene. Foto: Svein Brimi
Publisert

– Det har vært en opplevelse for livet, en slags påkostet lek for voksne som vi aldri vil få oppleve igjen, forteller Heidi Røneid (40) og Torstein Bae (44).

De to er eksperter i sjakksendingene på NRK, og har deltatt i vårens sesong av «Forræder» på TV 2 Play.

– Det var gøy å bli spurt om å være med. Både sjakk og «Forræder» handler om å ta noen smarte trekk. Vi sier aldri nei til taktisk spill, sier Heidi og Torstein.

«Forræder»

De to kollegene erkjenner at de brukte litt tid på å finne sin plass i spillet. Torstein holdt på å ryke ut nesten med en gang, men hentet seg pent inn igjen.

– Vi bestemte oss for å hjelpe den andre så mye som mulig. Det hadde vi igjen for i et spill som er litt av et mysterium, sier Torstein.

Kollega Heidi betegner «Forræder» som et puslespill hvor alle brikkene passer sammen til slutt.

– Det er et voldsomt tankekjør om hva du har sett her og der underveis i spillet, og det gjør at du over tid blir mentalt sliten, forteller Heidi.

<b>INGEN TØRRPINNER:</b> Heidi og Torstein har godt humør og en solid dose med humor.
INGEN TØRRPINNER: Heidi og Torstein har godt humør og en solid dose med humor. Foto: Svein Brimi

Hun valgte tidlig å ta på seg pokerfjeset.

– Jeg var den lojale som løy mest. Uten å blunke så jeg flere av de andre deltagerne rett inn i øynene og løy som bare det. Jeg har høy troverdighet, det har jeg hørt fra mange av de jeg spiller sjakk med. Det valgte jeg å utnytte til det fulle i «Forræder», sier Heidi.

Les også: Dette er deltakerne i «Forræder» 2023

Gjennomskuet spillet

Apropos pokerfjes; Heidi er en dreven pokerspiller, men holdt det skjult for de andre deltagerne. I poker gjelder det som kjent å være slu, og selv om Heidi føler at det ikke ligger naturlig for henne å være det, har hun blitt god til å «lese» motspillerne.

Den erfaringen kom godt med i «Forræder». I en av episodene, der deltagerne blir konfrontert med ulike teorier og antagelser, klarer Heidi å gjennomskue spillet mellom forræderne.

Det skjedde etter at forræderne Torstein og Aslak Maurstad gikk sammen om en oppstilt ordkrig hvor begge fremstiller seg for å være lojale, samtidig som de anklager hverandre for å være forræder.

– Jeg avslørte spillet med en gang, men jeg sa ingenting til de andre selv om jeg forsto at Torstein var forræder. Det gjorde jeg helt bevisst, fordi hvis de lojale velger å avsløre hvem som forræderne er og sender dem hjem, blir nye lokket inn i rollen som forræder.

<b>POKERFJES:</b> Torstein var forræder, mens Heidi var den lojale i «Forræder»-spillet. – Jeg har erfaring som pokerspiller, men det fortalte jeg ikke, sier Heidi.
POKERFJES: Torstein var forræder, mens Heidi var den lojale i «Forræder»-spillet. – Jeg har erfaring som pokerspiller, men det fortalte jeg ikke, sier Heidi. Foto: Svein Brimi

– Det var mer taktisk av meg å heller vite hvem forræderne er og slippe å bruke tid på å avsløre nye, forteller Heidi som ble med litt lengre enn Torstein før hun røk ut av spillet.

Les også: Aslak Maurstad havnet 18 ganger på sykehus etter «Farmen»: – Det finnes ingen kur mot sykdommen

Sjakk-kommentator på NRK

Helt siden 2013 har Heidi og Torstein kommentert sjakk på NRK. Begge er spydspissene i de populære sjakksendingene, som startet da Magnus Carlsen ble kjendis.

– Det er mye som handler om tilfeldigheter. Magnus Carlsen ble verdensmester bare to uker før NRK fikk rettigheter til å sende sjakk. Det var starten på oppblomstringen av interessen for sjakk, og det har vært en eventyr å få være med på den reisen, sier Torstein.

Både han og Heidi har funnet seg til rette i kommentator-rollen.

<b>SJAKK MATT:</b> – Det er gøy at sjakk fanger interessen også til dem som ikke spiller, synes Torstein og Heidi. De to har bidratt til seersuksessen på NRK de ti siste årene.
SJAKK MATT: – Det er gøy at sjakk fanger interessen også til dem som ikke spiller, synes Torstein og Heidi. De to har bidratt til seersuksessen på NRK de ti siste årene. Foto: NRK

– Vi trives på TV sammen – og det smitter over på seerne. Det er viktig å ha det moro under sendingene som sendes live. Hele redaksjonen gjør en kjempejobb, og det er flere elementer som gjør sendingene populære blant seerne.

– Det er suksess å ha kjendisgjest under sendingene, men Magnus er helt avgjørende for den voldsomme interessen. Hans betydning kan ikke overvurderes nok, mener Heidi og Torstein.

Les også: (+) Jeg lot ham holde på med den andre kvinnen, jeg trodde det ville gå over

Gift med Silje Bjerke

Tobarnsfaren Torstein er gift med Silje Bjerke (40), som også er en habil sjakkspiller. De var tidligere med på å drifte Sjakkhuset i Oslo. Det var gjennom en felles venn at Torstein og Heidi ble kjent med hverandre, og som gjorde at hun begynte å jobbe for Sjakkhuset.

Heidi, som er samboer med Odd Harald Eidsmo Barder (43), er ikke bare opptatt av sjakk. Frilansjournalisten har et bankende hjerte for dyr.

Med en samboer som er allergisk mot pels er det syke og skadde duer hun hjelper hjemme i leiligheten i Oslo.

<b>REDDER DUER:</b> I tillegg til å kommentere sjakk på NRK, hjelper også Heidi skadde duer fra leiligheten hjemme i Oslo.
REDDER DUER: I tillegg til å kommentere sjakk på NRK, hjelper også Heidi skadde duer fra leiligheten hjemme i Oslo. Foto: Svein Brimi

Torstein beskriver en kollega som er fabelaktig flink og energisk i alt hun gjør, enten det er sjakk, ta seg av våre dyr eller å arrangere vegetarfestival som hun gjør i hovedstaden.

– Heidi er nøkkelperson i vårt program og vår suksess. Hun er ærlig, snill, omsorgsfull og med høy integritet. Vi er heldig som får jobbe sammen, poengterer Torstein.

Det gode kollegiale forholdet kan Heidi gjengjelde.

<b>GODE KOLLEGER:</b> – Vi er et godt team under sjakksendingene. Målet er å formidle kunnskapen vår på folkelig vis, sier Heidi og Torstein.
GODE KOLLEGER: – Vi er et godt team under sjakksendingene. Målet er å formidle kunnskapen vår på folkelig vis, sier Heidi og Torstein. Foto: Svein Brimi

– Torstein er god på å formidle kompliserte ting til TV-seerne. Han er en kunnskapsrik person som passer på alle rundt seg – alle skal med, ingen skal holdes utenfor, sier Heidi og sikter til at han nylig hoppet av en godt betalt advokatjobb for å jobbe i Flyktninghjelpen.

Ingen tvil om at de to på hvert sitt vis har et bankende hjerte for de svakeste i samfunnet!

Denne saken ble første gang publisert 26/05 2023.

Les også