Ti fascinerende fobier

Det finnes over 600 navngitte fobier. Her er ti av de mest utroligste.

Foto: Facebook / Splash News (Facebook / Splash News)
Publisert

- Hei sjef. Jeg kan ikke komme på jobb i dag, peanøttsmør hang fast i ganen under frokosten, og jeg er dessverre nødt til å bruke dagen til å komme meg igjen.

Er du diagnostisert med arachibutyrofobi, kan legen din faktisk gå god for denne unnskyldningen forklaringen. Arachibutyrofobi er rett og slett angst for at peanøttsmør skal sette seg fast i ganen.

Utrolig, men sant. Her er ti andre fascinerende fobier:

Panofobi - angst for alt

Å være redd for mus (musofobi) eller slanger (ofidiofobi) er kjipt, men i det minste frykter man noe spesielt. Folk med panofobi, derimot, befinner seg i et levende mareritt. De er redd for alt, og lever i konstant angst - for alt og ingenting.

Deipnofobi - angst for middag eller middagssamtaler

Alle kan være spente før en spesiell middag ute på byen, men personer med deipnofobi er litt mer enn «spent». Har du en venninnen som stadig takker nei til middag med deg, er nok deipnofobi den mest sannsynlige årsaken.

Hippopotomonstrosesquippedaliofobi - angst for lange ord

Dette er omtrent like ironisk som å ha bokstaven «s» i «lespe».

Allodoksafobi - angst for meninger

I høflige konversasjoner heter det at man ikke skal diskutere politikk, religion og penger. En allodoksafob vil imidlertid ikke diskutere noe som helst som kan være av kontroversiell art. Fobien blir mest sannsynlig trigget av å få sine meninger rakket ned på.

Fobofobi - angst for å få angst

Fobier er en skikkelig kjip ting, som alle naturligvis vil slippe å ha. Men det er noen som frykter det mer enn andre. Så mye faktisk, at det blir en fobi. Ironi og fobi henger tydeligvis tett sammen.

Cherofobi - frykt for at man kommer til å le seg i hjel

Er det ingen som ler av vitsene dine? De lider nok av cherofobi. En cherofob kan med fordel gifte seg med en geliofob - en person som frykter latter. Dersom paret kun omgir seg med deipnofobe venner, slipper de pinlig stille middagsselskaper også.

Caligynefobi - Angst for vakre kvinner

Dette høres egentlig ut som en forferdelig fobi, men er det egentlig det? Tenk på det havet av mindre vakre kvinner i verden som man får nesten helt for seg selv. Vi ville muligens ikke innrømmet coligynefobien på første date, det kan virke litt fornærmende.

Autofobi - angst for å være alene

En autofob har utviklet en irrasjonell frykt for bli ignorert og uelsket. I ekstreme tilfeller kan personer med autofobi også utvikle frykt for seg selv.

Nomofobi - angst for å miste mobildekning

Dette må være den nye folkesykdommen. Undersøkelser som er gjort i Storbritannia viser at 13 millioner briter lider av redselen for å miste mobilkontakt med omverdenen. Denne relativt nye fobien har fått navnet sitt av de engelske ordene «no» og «mobile».

Lachanofobi - angst for grønnsaker

Vanlig problem hos de fleste småbarnsfamilier.

Det finnes over 600 navngitte fobier, sjekk listen her.

Denne saken ble første gang publisert 16/09 2010.

Les også